Skip to content
Home » Our News » Όχι στις ανεμογεννήτριες στη Γυάρο

Όχι στις ανεμογεννήτριες στη Γυάρο

Gyaros
This post is not yet available in English

Μαθαίνουμε ότι στη Γυάρο έχει εγκριθεί η εγκατάσταση μεγάλου πλήθους και μεγάλου μεγέθους ανεμογεννητριών που θα γαζώσουν όλο το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη.

Για οποιοδήποτε ανέγγιχτο νησί, σαν τη Γυάρο, η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα αλλάξει άρδην τη φυσιογνωμία του, μετατρέποντας το ολόκληρο, σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα με μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική ζημιά. Τα λιμενικά έργα, οι διανοίξεις δρόμων, οι τεράστιες ποσότητες τσιμέντου  και τα σώματα των ανεμογεννητριών που θα ορθώνονται απολύτως εκτός της κλίμακας του νησιού και θα πνίξουν τον ήχο της φύσης με τον ήχο των πτερυγίων τους, αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη περιβαλλοντική καταστροφή που δεν μπορεί να κοστολογηθεί.

Ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος με τη μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με την καταστροφή αυτού του ίδιου του περιβάλλοντος. Αν συμβαίνει αυτό η έννοια Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μετασχηματίζεται σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Καταστροφής του Περιβάλλοντος που δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο προστασίας του περιβάλλοντος και όχι ως μέσο πλουτισμού.

Η Γυάρος ειδικά, αποτελεί ένα νησί εξαιρετικής περιβαλλοντικής σημασίας. Είναι ανέγγιχτο από τις επεμβάσεις του σύγχρονου ανθρώπου και το τοπίο της έχει παραμείνει αρχέγονο.  Αποτελεί ένα από τα τελευταία και σημαντικότερα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας. Στις παραλίες και τις σπηλιές της Γυάρου ζει και αναπαράγεται πάνω από ένα στα δέκα άτομα του παγκόσμιου πληθυσμού της Monachus Μonachus, του πλέον απειλούμενου με εξαφάνιση και σπάνιου θαλάσσιου είδους της Ευρώπης. Στα νερά της υπάρχουν καταπράσινα λιβάδια ποσειδωνίας, κοραλλιογενείς σχηματισμοί και υποβρύχια τοπία μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας και απαράμιλλης ομορφιάς. Στους λόφους και τα βράχια της βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων και η χλωρίδα του νησιού περιλαμβάνει πολλά είδη φυτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τo 2011 η Γυάρος εντάχθηκε στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για να έρθει το 2019, όπου η Γυάρος θεσμοθετήθηκε επίσημα και από το ελληνικό κράτος ως Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή.      

Η φυσική αξία της Γυάρου θα έπρεπε να είναι αρκετή για να μην επιτραπεί η μετατροπή της σε εργοτάξιο. Ειδικά στη Γυάρο όμως, το ιστορικό της φορτίο θα έπρεπε από μόνο του να είναι αρκετό για να αποτρέψει την οποιαδήποτε τέτοια σκέψη.

Ένα νησί τεράστιας ιστορικής σημασίας που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν χιλιάδες αγωνιστές του λαού, πολλοί από τους οποίους άφησαν τα κόκαλά τους εκεί, ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί επίσημα ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, σύμφωνα με επίσημη απόφαση της πολιτείας «διότι αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης που έχει αναπόσπαστα συνδεθεί με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Αποτελεί ζωντανή μαρτυρία των αγώνων του ελληνικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία, σύμβολο καταδίκης των βασανιστηρίων και του περιορισμού των δημοκρατικών ελευθεριών» δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται στυγνά ως επιχειρηματική ευκαιρία.

Και στο μέλλον η Γυάρος θα πρέπει να παραμείνει ιστορικό μνημείο και να μη μετατραπεί σε μνημείο σύγχρονης απληστίας με τα σκουριασμένα κουφάρια των ανεμογεννητριών να πλακώνουν και να βασανίζουν για δεύτερη φορά όσους μαρτύρησαν εκεί. Υπάρχουν πολλές βιώσιμες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να γίνουν στο νησί που να συνάδουν με τον ιστορικό και περιβαλλοντικό του χαρακτήρα οι οποίες θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν όσους θεωρούν ότι το νησί παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Η εγκατάσταση του ανεμομετρητικού ιστού, ύψους 80 μ. στο ψηλότερο σημείο του νησιού (θέση Προφήτης Ηλίας) σε πρώτη φάση, που ζητάει σήμερα η ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. και στη συνέχεια η τοποθέτηση 77 ανεμογεννητριών, η κατασκευή έργων εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης (διάνοιξη δρόμων για πρόσβαση στην κορυφογραμμή, κατασκευή μεγάλης προβλήτας, κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων, κ.λ.π.) θα επιφέρει ανεπανόρθωτη καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού.

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, συλλογικότητες αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά να αντιταχθούν στην προσπάθεια δημιουργίας αιολικού πάρκου στη Γυάρο για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ζητάμε :

  • Να απορριφθεί το αίτημα της Εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ Α.Ε. για εγκατάσταση ανεμομετρητικού Ιστού ύψους 80 μ. στη Γυάρο.
  • Να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο νησί.
  • Να υλοποιηθούν οι μελέτες για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου.
  • Να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος του χερσαίου και υδάτινου περιβάλλοντος της Γυάρου με πρωτοβουλίες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο


wikipedia.org – φωτογραφία από Olaf Tausch”