Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Τη σοβαρή ρύπανση του πυθμένα του λιμανιού της Σύρου επιβεβαιώνει μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

Τη σοβαρή ρύπανση του πυθμένα του λιμανιού της Σύρου επιβεβαιώνει μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)

C:\Users\User\ENVIRONMENTAL OBSERVATORY\2 ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ\Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18.12.2022\Φωτογραφία 18.12.2022 - Ρύπανση λιμάνι -1.jpg

Γιάννης Χατζηανέστης, χημικός ωκεανογράφος στο ΕΛΚΕΘΕ και επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ για τη ρύπανση του κόλπου της Ερμούπολης, απαντώντας στο ερώτημα “Είναι όμως τα βυρσοδεψεία η μόνη «αναγνωρίσιμη» πηγή ρύπανσης στο λιμάνι της Σύρου;”:

«Για το χρώμιο είναι μια πολύ πιθανή πηγή. Για τα υπόλοιπα έχουν παίξει ρόλο όλες οι δραστηριότητες που διαχρονικά υπήρχαν στην περιοχή, της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης συμπεριλαμβανομένης. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ο πυθμένας εκεί υφίσταται ρύπανση τουλάχιστον 50-60 χρόνια»

Ο κ. Χατζηανέστης λέει ότι ΚΑΙ η ναυπηγοεπισκευή συμπεριλαμβάνεται στις ρυπογόνες δραστηριότητες, κάτι που δεν συμπεριέλαβε στα «συμπεράσματα» της μελέτης του. Εξακολουθεί να μιλάει για δραστηριότητες του παρελθόντος («υπήρχαν στη περιοχή») και να συνδέει το χρώμιο (πιθανολογώντας) αποκλειστικά με τα βυρσοδεψεία, μη διαπιστώνοντας καμία σχέση του χρωμίου με τη ναυπηγοεπισκευή!

Γιώργος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου:

«Δεν υπάρχει νομοθεσία για τα όρια της ρύπανσης στον πυθμένα [*], ούτε η Περιφέρεια έχει ανάλογη αρμοδιότητα [**] – αφήστε που η διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει έναν υπάλληλο για 2.500 καταγγελίες [***]. Για εμάς το θέμα θεωρείται λήξαν.»

Ο κ. Περιφερειάρχης εξακολουθεί να τονίζει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Η σύγκριση της Ερμούπολης με τον Πειραιά, τη Δραπετσώνα την Ελευσίνα και την Αντίκυρα τον ικανοποίησε πλήρως…

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Περιφερειάρχη μπορεί να μην υπάρχουν νομοθετημένα όρια για τη ρύπανση στον πυθμένα όμως υπάρχουν σαφέστατα όρια για τη ρύπανση της θάλασσας από εγκαταστάσεις σύμφωνα με τα οποία «απαγορεύεται η απόρριψη στις ακτές, στα λιμάνια και στα ελληνικά χωρικά ύδατα πετρελαίου, πετρελαιοειδών μιγμάτων, επιβλαβών ουσιών ή μιγμάτων αυτών και πάσης φύσεως αποβλήτων λυμάτων και απορριμμάτων από τα οποία μπορεί να προκληθεί ρύπανση της θάλασσας και των ακτών» και «Η απόρριψη στη θάλασσα οποιωνδήποτε ουσιών από παράκτιες ή άλλες εγκαταστάσεις επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια που παρέχεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν εφόσον δεν υφίσταται κίνδυνος ρύπανσης» (Π.Δ. 55/98).

Επίσης αν και υποθέτουμε ότι το γνωρίζει, να επισημάνουμε στον κ. Περιφερειάρχη ότι στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας περιλαμβάνονται: «Η μέριμνα για τον έλεγχο των σημειακών και διάχυτων εκπομπών ρύπων στα επιφανειακά, υπόγεια και παράκτια ύδατα» και «Η μέριμνα συγκέντρωσης των γενικών πληροφοριών για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή» (Ν.3852/10). Αν είναι αλήθεια ότι η διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει έναν μόνο υπάλληλο, αυτό αποτελεί άθλο του ιδίου και καθόλου δεν τον απαλλάσσει από την υποχρέωση άσκησης των αρμοδιοτήτων του. Ειδικά αν οι αρμοδιότητες αυτές άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας μιας ολόκληρης πόλης.

“Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, 18.12.2022:

https://www.kathimerini.gr/society/562189594/varea-metalla-ston-vytho-tis-syroy-erotimata-stin-epifaneia/