Παραπλεύρως του τοπικού σταθμού ασύρματης επικοινωνίας του ΟΤΕ, στο ύψωμα του Πύργου, βρίσκεται εγκατεστημένη μια ανεμογεννήτρια ισχύος περί τα 100kW και ύψους 30 μέτρων. Η εγκατάσταση στη θέση αυτή πραγματοποιήθηκε από τον (δημόσιο τότε) ΟΤΕ στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ως πιλοτική εγκατάσταση, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου συγχρηματοδοτούμενου έργου (πρόγραμμα VALOREN) που περιλάμβανε την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών στα νησιά Κέα, Πάρο και Σύρο.
H συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής της, παραμένει ανενεργή εδώ και πολλά χρόνια αποτελώντας ουσιαστικά ένα περιβαλλοντικό και οπτικό ρύπο που οφείλει να απομακρυνθεί από το χώρο (ο οποίος περιλαμβάνεται εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας NATURA 2000, GR4220032).
Ο σύλλογός μας, επιδιώκοντας να ενεργοποιήσει τη διαδικασία αποξήλωσης και απομάκρυνσης της ανενεργής ανεμογεννήτριας, απέστειλε σχετικό αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία είναι σήμερα η αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας τέτοιου μεγέθους ανεμογεννητριών καθώς και για τον έλεγχο των σχετικών παραβάσεων.
Εδώ το σχετικό αίτημα μας σε pdf.
Η μικρή αυτή ανεμογεννήτρια, παραμένει και σκουριάζει μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της Σύρου. Αντίστοιχα, οι όμοιες της στα νησιά της Πάρου και της Κέας, αλλά και οι ανάλογες πέντε “πιλοτικές” της κάποτε δημόσιας ΔΕΗ στο νησί της Κύθνου, αποσυντίθενται και μέρα με τη μέρα καθίστανται επικίνδυνες. Δεν είναι δύσκολο να σκεφτούμε τι θα συμβεί όταν οι χιλιάδες βιομηχανικού τύπου υπερμεγέθεις ανεμογεννήτριες, 100 – 150 μέτρων ύψους, που έχουν εγκατασταθεί ή θα εγκατασταθούν στα πιο όμορφα σημεία της Ελλάδας, θα έχουν απαρχαιωθεί και κανείς ιδιώτης «επενδυτής» δεν θα έχει οικονομικό συμφέρον για να τις απομακρύνει. Έχοντας ως δεδομένο, από τα δείγματα γραφής που έχουμε, ότι η πολιτεία δεν πρόκειται να ασκήσει πίεση στους ιδιώτες προκειμένου να τις απομακρύνουν όπως οφείλουν, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι τα σκουριασμένα «κουφάρια» ανεμογεννητριών θα αποτελέσουν τα μελλοντικά θλιβερά αξιοθέατα στη χώρα μας τις προσεχείς δεκαετίες.
Ως επίλογο παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Έτσι, για την Ιστορία…» από το e-περιοδικό ΕΥΠΛΟΙΑ του Δικτύου Αιγαίου, στο οποίο παρουσιάζεται το χρονικό της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και του αιολικού πάρκου στη Σύρο στο «Σύριγγα». Επίσης παρουσιάζονται και οι προσπάθειες κάποιων συμπολιτών μας για να αποτρέψουν την εγκατάσταση αυτή: https://www.eyploia.gr/1965-2/
Σύρος 08.05.2023
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Υ.Γ.: Κάποτε, λίγο έξω από το Σούνιο, ήταν ένα μικρό νησάκι. Ο Άγιος Γεώργιος…