Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου θεωρεί πολύ σημαντική την προστασία του δημόσιου χώρου στους αιγιαλούς και στις παραλίες. Σύμφωνα με τους νόμους, η μισή παραλία απαγορεύεται να παραχωρείται και οφείλει να παραμένει ελεύθερη από ομπρελοξαπλωτρες για κοινή χρήση (άνευ ανταλλάγματος). Απαγορεύεται η κατάληψη χώρων πέραν των μισθωμένων. Η κάλυψη των παραχωρημένων χώρων πρέπει να γίνεται με κανόνες ώστε στο τέλος να μην εμποδίζεται η κίνηση του κοινού παράλληλα και κάθετα προς τη θάλασσα. Απαγορεύονται πρόσθετες κατασκευές. Απαγορεύεται να αλλοιώνεται η φύση και τα βιοτικά στοιχεία της παράκτιας ζώνης, κλπ.
Παρακάμπτοντας τα θέματα αισθητικής -για τα οποία ο νόμος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για να τα επικαλεστούμε-, όπως π.χ. το αντιαισθητικό θέαμα με παραταγμένες τις ξαπλώστρες (κασόνια) σε θέση μάχης, καταγράψαμε και επεξεργαστήκαμε τα στοιχεία των παραχωρήσεων της Σύρου, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις προβλέψεις του νόμου. Άλλωστε η αισθητική είναι κάτι σχετικό. Σε κάποιους ίσως αρέσει αυτό το θέαμα.
Διαπιστώσαμε πολλές προφανείς αλλά και πολλές πιθανές παραβάσεις.
Μια βόλτα σε όλες τις παραλίες της Σύρου χρειάζεται μόνο λίγες ώρες και γι αυτόν ακριβώς το λόγο προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση πως ο τεράστιος και πολυδιάστατος μηχανισμός ελέγχου δεν μπορεί να επιβάλει τη νομιμότητα και την απελευθέρωση των χώρων.
Από την άλλη πλευρά η εφαρμογή «My coast» του Υπουργείου, η οποία έχει τεθεί στη διάθεση των πολιτών, αποτελεί μια δυσλειτουργική και δυσκίνητη εφεύρεση της οποίας η μόνη χρησιμότητα είναι να παρέχει «άλλοθι νομιμότητας».
Θεωρώντας, ότι, μόνο με αποφασιστική παρέμβαση της Εισαγγελίας μπορεί να επιβληθεί η νομιμότητα, θέσαμε υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου τις παραβάσεις (βέβαιες ή ενδεχόμενες) που εντοπίσαμε, για το σύνολο των παραλιών της Σύρου, καταθέτοντας σχετική αναφορά.
Προσβλέπουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα, και στην απόδοση των παράνομα κατειλημμένων χώρων -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- στην κοινή χρήση.
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την αναφορά μας προς την Εισαγγελία:
https://drive.google.com/file/d/1c0ZGEuYd1xHKIice9UtcDMW1d0y8CDVG/view?usp=sharing
08.08.2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της αναφοράς μας:
Αριθμ. πρωτ.: 436
Ημερομηνία: 07.08.2024
Προς: Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου
Κοιν: 1. Δήμο Σύρου Ερμούπολης
– Δήμαρχο κ. Αλέξανδρο Αθανασίου
– Εντεταλμένο σύμβουλο παραλιών κ. Γιάννη Βουτσίνο
– Δημοτικό Συμβούλιο
– Ορισμένη επιτροπή ελέγχου τήρησης των όρων των παραχωρήσεων απλής χρήση αιγιαλού για ομπρελοξαπλώστρες
– Αρμόδιες Διευθύνσεις
2. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου
3. Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων
4. Αστυνομικό Τμήμα Σύρου
5. Λιμεναρχείο Σύρου
6. Διεύθυνση Δασών Ν. Κυκλάδων
7. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
– Κ.Ε.Π.ΠΕ.
Θέμα: Αναφορά και στοιχεία τεκμηρίωσης πρόδηλων ή/και ενδεχόμενων παραβάσεων σχετικά με τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για ομπλελοξαπλώστρες καθώς και περιστατικών υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Αξιότιμε/η κε/κα Εισαγγελέα,
Με την παρούσα αναφορά απευθυνόμαστε σε σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις πρόδηλες ή/και ενδεχόμενες παραβάσεις της νομοθεσίας και των σχετικών κανονιστικών αποφάσεων, οι οποίες σχετίζονται με την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για ανάπτυξη ομπρελοξαπρωστρών κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο. Επιπλέον έχουμε διαπιστώσει και κάποιες επεμβάσεις (πιθανόν σχετιζόμενες με αυτές τις χρήσεις) οι οποίες έχουν επιφέρει σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος των παραλιών με εξαφάνιση αρμυρικιών και αμμόφιλης βλάστησης, κίνησης οχημάτων σε απαγορευμένα παράκτια σημεία, καταπάτησης αμμοθινών και ενός θεσμοθετημένου μικρού παράκτιου υγροτόπου.
Προσβλέπουμε στις ενέργειές σας προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και οι πολίτες να μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά του αιγιαλού και της παραλίας σύμφωνα με τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Θεωρούμε ότι το 50% που προβλέπει ο νόμος να παραμένει ελεύθερο στους αιγιαλούς και στις παραλίες είναι ελάχιστο, όμως, αυτό το 50%, θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο, πάση θυσία, για την κοινή χρήση όλων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τηρούνται, κατά γράμμα, οι προβλέψεις του νόμου και κατ’ επέκταση οι συμβατικές υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων αφενός, και αφετέρου οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να ενεργούν ασκώντας τις αρμοδιότητές τους με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
Ο βασικός σκοπός μας είναι η απελευθέρωση των χώρων που οφείλουν να είναι ελεύθεροι και όχι η απλή επιβολή κάποιων ασήμαντων και αναποτελεσματικών προστίμων (εάν και εφόσον…). Τα πρόστιμα, φυσικά πρέπει να καταλογίζονται αλλά παράλληλα θα πρέπει να απελευθερώνονται οι χώροι που παρανόμως καταλαμβάνονται. Επιπλέον θα πρέπει να ενεργοποιούνται και οι διατάξεις περί ανακλήσεων των παραχωρήσεων, για τις περιπτώσεις που προβλέπεται, κάτι που φαίνεται ότι δεν συμβαίνει .
Θεωρούμε την καταγγελία στην εφαρμογή «My coast» του Υπουργείου Οικονομικών ως αναποτελεσματική και «χάσιμο χρόνου» και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο απευθυνόμαστε σε σας. Επιπλέον σημειώνουμε, ότι, πολλές παραχωρήσεις της Σύρου δεν περιλαμβάνονται στη εφαρμογή αυτή (οι παραχωρήσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου). Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις καταγγελίες που υποβάλλονται στην εφαρμογή «My coast» του Υπουργείου Οικονομικών, ελέγχονται ελάχιστες, ετεροχρονισμένα, και τα αποτελέσματα των ελέγχων είναι απογοητευτικά και απολύτως αναντίστοιχα με την πραγματικότητα.
Διαβάζουμε σε δημοσίευμα του star.gr της 04.07.2024 –με τίτλο «MyCoast: «Αλληλοκαρφώματα» κι ευτράπελα με τις καταγγελίες για τις παραλίες»– ότι, μέχρι τότε είχαν υποβληθεί στην εφαρμογή MyCoast πάνω από 8.900 καταγγελίας εκ των οποίων 1.100 ήταν επώνυμες οι οποίες θα εξετάζονταν κατά προτεραιότητα καθώς εκ προοιμίου θεωρούνταν έγκυρες. Και μόνο το γεγονός, ότι, η εφαρμογή επιτρέπει την ανώνυμη καταγγελία -την οποία είναι βέβαιο ότι θα επιλέξουν οι περισσότεροι πολίτες, για ευνόητους λόγους- αλλά εκ προοιμίου τη θεωρεί αναξιόπιστη ή έστω υποδεέστερης αξίας από την επώνυμη, αρκεί για να καταδείξει ότι το σύστημα των ελέγχων είναι αναποτελεσματικό. Αναποτελεσματικότητα προκύπτει και από το πλήθος των καταγγελιών οι οποίες υποβάλλονται όπου ενώ πρόκειται για τεράστιους αριθμούς τελικά θα ελεγχθούν ελάχιστες από αυτές και μάλιστα ετεροχρονισμένα.
Διαβάζουμε επίσης σε πρόσφατο δημοσίευμα της «Κοινής Γνώμης» της 24.07.2024 -με τίτλο «MyCoast: Ελέγχθηκαν πάνω από 4.500 καταγγελίες σε 150 παραλίες – Στοιχεία για Κυκλάδες»– ότι στη Χαλκιδική εξετάστηκαν 1.396 καταγγελίες και διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις, στην Πρέβεζα εξετάστηκαν 873 καταγγελίες όπου διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις, στην Ανατολική Αττική εξετάστηκαν 570 καταγγελίες και διαπιστώθηκαν 8 παραβάσεις, στην Κέρκυρα εξετάστηκαν 325 καταγγελίες και διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις, στα Δωδεκάνησα εξετάστηκαν 163 καταγγελίες όπου διαπιστώθηκαν 9 παραβάσεις, και τέλος στις Κυκλάδες εξετάστηκαν 409 καταγγελίες όπου διαπιστώθηκε μόνο μία 1 παράβαση. Δηλαδή σε 4.500 ελέγχους διαπιστώθηκαν 32 παραβάσεις. Αν αυτό αντικατοπτρίζονταν στην πραγματικότητα θα ήμασταν απολύτως ευχαριστημένοι. Θα αποτελούσε απόδειξη (σχεδόν) πλήρους νομιμότητας. Όμως, η πραγματικότητα που αντικρίζουμε εμείς είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Σε όλες σχεδόν τις παραχωρήσεις της Σύρου εντοπίζουμε ενδεχόμενες ή πρόδηλες παραβάσεις τις οποίες και θα σας εκθέσουμε κατωτέρω.
Επιπλέον αναφέρουμε το εξής οξύμωρο που σχετίζεται με την εφαρμογή MyCoast: έχει χρησιμοποιηθεί, ως υπόβαθρο του χάρτη, εναέρια φωτογραφική αποτύπωση στην οποία αποτυπώνεται πλήθος παραχωρημένων χώρων με συμβάσεις που ενδεχομένως ίσχυαν κατά το χρόνο λήψης των φωτογραφιών, από τις οποίες φωτογραφίες αποδεικνύεται πληθώρα παραβάσεων. Για τις παραβάσεις αυτές για τις οποίες η πολιτεία έχει τις φωτογραφικές αποδείξεις δεν επιβάλει καμία κύρωση (περασμένα ξεχασμένα!). Οι κυρώσεις στην προκειμένη περίπτωση θα είχαν αξία διότι θα σχετίζονται με πιθανές υποτροπές.
Παραθέτουμε τις προφανείς ή ενδεχόμενες παραβάσεις τις οποίες καταγράψαμε με αποτυπώσεις της 04.07.2024, της 21.07.2024 και μεταγενέστερων.
Βοηθητικές σημειώσεις για τον εντοπισμό ενδεχόμενων παραβάσεων «με μια ματιά»:
1. Για μια αρχική προσέγγιση, τα 5 μέτρα ελεύθερης ζώνης μεταξύ της παραχώρησης και της ακτογραμμής αντιστοιχούν χονδρικά σε 2 ανεπτυγμένες σειρές ξαπλώστρες.
2. Επειδή, ενδεχομένως, οι παραχωρησιούχοι να επιχειρήσουν την ερμηνεία της λέξης «ακτογραμμή» σύμφωνα με τα συμφέροντά τους, καταθέτουμε και τη δική μας άποψη κατά την οποία η ακτογραμμή της παραλίας είναι η γραμμή που οριοθετεί την επιφάνεια της ακτής η οποία βρέχεται με θάλασσα κατά τις συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων τη θερινή περίοδο. Δηλ. είναι η γραμμή που διαχωρίζει τη βρεγμένη από τη στεγνή άμμο κατά τις μέρες που πνέουν ήπιοι άνεμοι. Ο χρήστης της παραλίας θα πρέπει, κατ’ ελάχιστον, να μπορεί να βαδίζει κατά το μήκος της ελεύθερης ζώνης χωρίς να υποχρεώνεται να βαδίζει στο νερό ή σε βρεγμένο έδαφος ή να πρέπει να ακροβατεί για να αποφεύγει τα κύματα. Φυσικά θα πρέπει και να μπορεί να χρησιμοποιεί ακώλυτα τον ελεύθερο αυτό δημόσιο χώρο της παραλίας όπως και κάθε άλλο χώρο της παραλίας που δεν έχει παραχωρηθεί στις ξαπλώστρες.
3. Για τις ανάγκες των υπολογισμών, σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές, το σετ, ομπρέλα + τραπεζάκι +2 ξαπλώστρες, λογίζεται ως 5 τ.μ
4. Σε περίπτωση που η ζώνη αιγιαλού εκτείνεται πέρα από τα όρια της παραλίας (με την έννοια χώρου που χρησιμοποιείται από τους λουόμενους, π.χ. της αμμουδιάς) και περιλαμβάνει επιφάνειες μη αξιοποιήσιμες για τη συγκεκριμένη απλή χρήση (ομπρελοξαπλώστρες), θα πρέπει οι επιφάνειες αυτές να αφαιρούνται από το σύνολο για τον υπολογισμό του 50% της παραλίας που δύναται να παραχωρηθεί. Για παράδειγμα, οι δρόμοι της κυκλοφορίας των οχημάτων που περιλαμβάνονται στη ζώνη αυτή, στο Μέγα Γιαλό, στο Φοίνικα, στις Αγκαθωπές και ενδεχομένως στο Κίνι, ή οι χώροι με τα κρινάκια της άμμου, ή σημεία δυσπρόσιτα και με βράχια, κλπ, θα πρέπει να αφαιρούνται από τη συνολική επιφάνεια πριν υπολογιστεί το 50% ή/ και τα λοιπά γεωμετρικά στοιχεία της παραχώρησης (σχετ. άρθρο 13 παρ.4. του Ν. 2971/01).
Α. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ
Α1. ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΕΤΟΥΡΗ
Στοιχεία μίσθωσης:
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: ΨΘ9ΡΩΗΟ-Υ9Ι
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης: 60 τ.μ. προς όμορη επιχείρηση
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (60 τ.μ. * 60%) = 36 τ.μ. ή 7 σετ
- Θέση παραχώρησης (από την επίσημη σελίδα του Δήμου).
Ο μισθωμένος χώρος οφείλει να βρίσκεται εντός των γραμμών προβολής της πρόσοψης της όμορης επιχείρησης στην ακτογραμμή (το μικρό ορθογώνιο της εικόνας):
Από την φωτογραφία της 21.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν οι εξής προφανείς παραβάσεις:
1. Κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης
2. Υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρημένου χώρου είναι 36 τ.μ., που αντιστοιχεί σε 7 σετ ομπρελοξαπλωστρών, στην πράξη έχουν αναπτυχθεί 13 σετ.
3. Έχει καταληφθεί η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Α2. ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΚΑΘΩΠΩΝ
Στις Αγκαθωπές υφίστανται παραχωρήσεις σε τρεις επιχειρήσεις (Νο1, Νο2 και Νο3):
Α2.1. ΑΓΚΑΘΩΠΕΣ – Παραχώρηση Νο1
Στοιχεία μίσθωσης:
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: Ψ3Γ9ΩΗΟ-Λ2Ρ
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης: 250 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (250 τ.μ. * 60%) = 150 τ.μ. ή 30 σετ ομπρελοξαπλωστρών
- Θέση παραχώρησης (εικόνα από εφαρμογή My coast):
Από τις φωτογραφίες της 21.07.2024 και της 31.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν οι εξής προφανείς παραβάσεις:
1. Κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης
2. Υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρημένου χώρου είναι 150 τ.μ., που αντιστοιχεί σε 30 σετ ομπρελοξαπλωστρών, στην πράξη έχουν αναπτυχθεί 39 σετ.
Επιπλέον, εκτός από αυτά τα σετ εντός και πέριξ του μισθωμένου χώρου, έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες – ξαπλώστρες και σε θέσεις του αιγιαλού που δεν έχουν παραχωρηθεί (κίτρινα βέλη στη φωτογραφία). Η αριστερή πλατφόρμα με τα σκαλάκια αποτελεί διαμόρφωση επί του αιγιαλού (ερευνητέο το αν έχει πραγματοποιηθεί με νόμιμες άδειες).
3. Έχει καταληφθεί η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Α2.2. ΑΓΚΑΘΩΠΕΣ – Παραχώρηση Νο2
Στοιχεία μίσθωσης:
Η μίσθωση στη συγκεκριμένη εταιρεία («ΧΧΧΧΧ») έγινε με τη διαδικασία της απευθείας παραχώρησης απλής χρήσης ως όμορη επιχείρηση [άρθρο 4 παρ.2 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β)]. Συνάφθησαν δύο διακριτές συμβάσεις μία αρχική για 300 τ.μ. και μια συμπληρωματική για 100 τ.μ.
- Αριθμός ΑΔΑ αρχικής σύμβασης μίσθωσης: 6ΧΒΝΩΗΟ-ΝΙΟ
- Αριθμός ΑΔΑ συμπληρωματικής σύμβασης μίσθωσης: 68Π3ΩΗΟ-1Γ4
(Μίσθωσεις 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπονται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους των συμβάσεων)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 400 τ.μ. (συνολικά)
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (400 τ.μ. * 60%) = 240 τ.μ. ή 48 σετ
- Θέση παραχώρησης (εικόνα από εφαρμογή My coast):
Η πρώτη σημαντική πιθανή παράβαση έγινε από την μεριά του Δήμου ο οποίος μίσθωσε χώρο στην επιχείρηση «ΧΧΧΧΧ», ως όμορη επιχείρηση, για τον οποίο χώρο ο Δήμος, πιθανότατα, δεν είχε τη νομική δυνατότητα για να τον μισθώσει στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Πιο συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.2 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β) για τις παραχωρήσεις σε όμορες επιχειρήσεις προβλέπει ότι: «Ο χώρος που δύναται να παραχωρηθεί οριοθετείται από τις δύο νοητές γραμμές που άγονται από τα όρια του χώρου που νομίμως δραστηριοποιείται η επιχείρηση και βαίνουν κάθετα στην ακτογραμμή. Οι άλλες δύο πλευρές οριοθετούνται από την γραμμή αιγιαλού ή παραλίας (κοινόχρηστη) και την παράλληλη των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή».
Η επιχείρηση «ΧΧΧΧΧ» δραστηριοποιείται στο κατάστημα που βρίσκεται απέναντι από το σημείο παραχώρησης και σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσιότητας της στο ΓΕΜΗ «ΣΚΟΠΟΣ της εταιρείας είναι: Η έναρξη λειτουργίας και η εκμετάλλευση με κάθε τρόπο του ως άνω εις την έδρα αυτής μισθωμένου καταστήματος από τον πρώτο των συμβαλλομένων που θα λειτουργήσει παρέχοντας υπηρεσίες γευμάτων εστιατορίου, μεζεδοπωλείου, ζυθοπωλείου και ποτών μετά σερβιρίσματος καθώς και η παροχή υπηρεσιών σνακ-μπαρ και καφετέριας μετά σερβιρίσματος. Επίσης η εκμετάλλευση της έμπροσθεν αυτού παραλίας με τοποθέτηση ξαπλωστρών και ομπρελών, τις οποίες θα εκμεταλλεύεται με μίσθωση προς τους λουόμενους και η παροχή σερβιρίσματος σε αυτούς» και αναφέρονται οι σχετικοί ΚΑΔ. Άρα η δραστηριότητα της εταιρείας περιορίζεται στο χώρο του κτηρίου του εστιατορίου (και η πρόσοψή του καθορίζει τα σημεία των προβολών) και δεν σχετίζεται με επιπλέον δραστηριότητες (π.χ. ξενοδοχείου περίπτωση κατά την οποία, οι προβολές ενδεχομένως θα προσδιορίζονταν διαφορετικά)
Σύμφωνα με τα ανωτέρω ο χώρος που θα μπορούσε νομίμως να παραχωρηθεί από τον Δήμο στην όμορη αυτή επιχείρηση θα όφειλε να βρίσκεται εντός των κόκκινων γραμμών της επόμενης φωτογραφίας και, προφανώς, θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερος από τα 400 τ.μ. που έχουν παραχωρηθεί:
Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον επαληθευθούν τα όσα αναφέρουμε θα έχουμε να κάνουμε με μια μη νόμιμη σύμβαση (με υπαίτιο τον Δήμο). Όμως ο παραχωρησιούχος είναι κάτοχος μιας δημόσιας σύμβασης. Ως εκ τούτου δικαιωματικά μπορεί να ισχυριστεί ότι νομίμως ασκεί τη δραστηριότητά του σχετικά με τις ομπρελοξαπλώστρες και θα πρέπει να ελεγχθεί πρωτίστως για τις παραβάσεις δικής του υπαιτιότητάς.
Από τις φωτογραφίες της 21.07.2024 και της 31.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν οι εξής προφανείς ή ενδεχόμενες παραβάσεις από την πλευρά του παραχωρησιούχου:
[Σημ.: Μια πρόσθετη σημαντική παράμετρος για την αξιολόγησή τους είναι ότι ο παραχωρησιούχος είχε, προφανώς, γνώση του γεγονότος ότι δεν δικαιούται παραχώρησης χώρου πέρα των ορίων των νοητών γραμμών που ξεκινούν από τα όρια του κτιρίου του και βαίνουν κάθετα στην ακτογραμμή και αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τις προθέσεις και τις ενέργειες του Δήμου. Αυτή η γνώση προσδίδει ιδιαίτερα αυξημένη βαρύτητα στις παραβάσεις.]
1. Κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης
2. Υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρημένου χώρου είναι 240 τ.μ. που αντιστοιχεί σε 48 σετ ομπρελοξαπλωστρών, στην πράξη έχουν αναπτυχθεί 50 σετ. (μικρή αλλά τυπική υπέρβαση)
3. Έχει καταληφθεί μη παραχωρημένος χώρος όπου έχει στηθεί αυτοσχέδια υποστηρικτική κατασκευή.
4. Έχει καταληφθεί η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
5. Έχουν εκχερσωθεί τα κρινάκια της άμμου τα οποία βρίσκονταν σε επαφή με τον μισθωμένο χώρο προς την πλευρά του καταστήματος (κατωτέρω θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα).
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Α2.3. ΑΓΚΑΘΩΠΕΣ – Παραχώρηση Νο3
Στοιχεία μίσθωσης:
Η μίσθωση στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε με τη διαδικασία της απευθείας παραχώρησης απλής χρήσης ως όμορη επιχείρηση [άρθρο 4 παρ.2 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β)].
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: 9ΣΩΞΩΗΟ-3Ω5
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 300 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (300 τ.μ. * 60%) = 180 τ.μ. ή 36 σετ
- Θέση παραχώρησης (εικόνα από εφαρμογή My coast):
Από τις φωτογραφίες της 21.07.2024 και της 31.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν οι εξής προφανείς ή ενδεχόμενες παραβάσεις από την πλευρά του παραχωρησιούχου:
1. Κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης
2. Αν και δεν υπάρχει τυπική υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου (έχουν τοποθετηθεί 36 σετ ομπρελοξαπλωστρών έναντι των 38 σετ που τυπικά μπορούσαν να τοποθετηθούν) εντούτοις δεν πληρείται η υποχρέωση της ανάπτυξης των ομπρελοξαπλωστρών με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα (άρθρο 13 παρ.6 του Ν. 2971/01). Η πυκνότητα της τοποθέτησης είναι τέτοια που, αντικειμενικά, κωλύεται η ελεύθερη κίνηση του κοινού. Αυτό συμβαίνει διότι, αν και ο μισθωμένος χώρος οριοθετείται από το τοιχίο του δρόμου και κάτω, ο παραχωρησιούχος έχει αφήσει αρκετό χώρο ελεύθερο στην πίσω πλευρά και έχει στριμώξει όλα τα σετ ομπρελοξαπωστρών προς την πλευρά της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι η πυκνότητα που προκύπτει είναι πολύ μεγαλύτερη από την περίπτωση που θα τα είχε τοποθετήσει αναλογικά στο χώρο ξεκινώντας από την πίσω πλευρά.
3. Έχει καταληφθεί σημαντικό μέρος της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή (στην αριστερή πλευρά περισσότερο, στη δεξιά λιγότερο).
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Γενική παρατήρηση για τις παραχωρήσεις των Αγκαθωπών
Παραθέτουμε φωτογραφία του 2023 στην οποία αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση στην παραλία των Αγκαθωπών κατά το προηγούμενο καλοκαίρι. Από την φωτογραφία αυτή προκύπτει ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενες και συστηματικές παραβάσεις [στις οποίες περιλαμβάνονται και παραβάσεις που επισύρουν την ανάκληση της παραχώρησης (άρθρο 13 του Ν. 2971/01]:
Υπάρχουν φωτογραφικά τεκμήρια που αποδεικνύουν τις αντίστοιχες παραβάσεις και για τα έτη πριν το 2023, όμως περιοριζόμαστε στην κατάθεση φωτογραφικής αποτύπωσης του 2023 όπου ξεκίνησαν να ισχύουν οι υφιστάμενες μισθώσεις (και θα ισχύουν μέχρι και το 2025).
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Στην παραλία των Αγκαθωπών, σε αρκετά μεγάλη έκταση φύονται κρινάκια της άμμου. Ο χώρος που καταλαμβάνουν δεν επιτρέπεται να παραχωρείται για ομπρελοξαπλώστρες, ενώ τα κρινάκια, ως παράκτια βλάστηση, πρέπει να προστατεύονται.
Παρά ταύτα, φέτος το χειμώνα, παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν ιστοί ομπρελών σε θέση όπου φύονταν κρινάκια. Είτε ο Δήμος είχε παραχωρήσει αυτό το χώρο μη νόμιμα, είτε ο παραχωρησιούχος είχε καταλάβει το χώρο χωρίς να του έχει παραχωρηθεί. Στο γεγονός αυτό είχαμε αναφερθεί και στο με αριθ. πρωτ. 350/25.01.2024 αίτημα μας και είχαμε επισυνάψει και σχετικές αποδεικτικές φωτογραφίες:
Ο χώρος με τα κρινάκια βρίσκονταν σε άμεση επαφή με τις ομπρελοξαπλώστρες της παραχώρησης Νο2 (βλ. σημείο Α.2.2).
Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι τα κρινάκια έχουν αποψιλωθεί:
Η πράξη αυτή υποβαθμίζει σημαντικά το περιβάλλον στο σημείο αυτό και συνιστά παράνομη πράξη. Αν δεν έχει πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο, αυτός όφειλε να την αναφέρει στις αρχές μόλις έπεφτε στην αντίληψή του. Επιπλέον, είναι απορίας άξιο πως η πράξη αυτή δεν έγινε αντιληπτή από τα όργανα του Δήμου (επιτροπή ελέγχου των παραλιών, εργαζομένους καθαριότητας, εντεταλμένου συμβούλου αρμοδίου για τις παραλίες, κλπ).
[σχετ. Παράρτημα 4 παρ.3 της ΚΥΑ 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023]
Α3. ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΟΜΗΤΟ
Στοιχεία μίσθωσης:
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: ΨΧΔΓΩΗΟ-1ΙΒ
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 50 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (50 τ.μ. * 60%) = 30 τ.μ. ή 6 σετ
- Θέση παραχώρησης:
Από τις φωτογραφίες της 21.07.2024 και της 31.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν οι εξής προφανείς παραβάσεις:
1. Κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης
2. Υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρημένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες είναι 30 τ.μ., που αντιστοιχεί σε 6 σετ ομπρελοξαπλωστρών, στην πράξη έχουν αναπτυχθεί 15 σετ.
3. Έχει καταληφθεί η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
4. Η πυκνότητα τοποθέτησης των ομπρελοξαπλωστρών είναι εμφανές ότι δημιουργεί κώλυμα στην ομαλή διέλευση του κοινού παράλληλα προς τη θάλασσα [άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01]
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Α4. ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΧΛΑΔΙ
Στοιχεία μίσθωσης:
Η μίσθωση στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε με τη διαδικασία της απευθείας παραχώρησης απλής χρήσης ως όμορη επιχείρηση [άρθρο 4 παρ.2 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β)].
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: Ρ9Κ7ΩΗΟ-Μ6Π
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 169,40 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (169,40 τ.μ. * 60%) = 101,64 τ.μ. ή 20 σετ
- Θέση παραχώρησης:
Η πρώτη σημαντική παράβαση στην προκειμένη περίπτωση έγινε από την μεριά του Δήμου ο οποίος μίσθωσε χώρο στην επιχείρηση, ως όμορη επιχείρηση, για τον οποίο χώρο ο Δήμος, πιθανότατα, δεν είχε τη νομική δυνατότητα για να τον μισθώσει. Πιο συγκεκριμένα (όπως αναφέραμε και στην περίπτωση Α2.2 των Αγκαθωπών):
Σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ.2 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β) για τις παραχωρήσεις σε όμορες επιχειρήσεις προβλέπει ότι: «Ο χώρος που δύναται να παραχωρηθεί οριοθετείται από τις δύο νοητές γραμμές που άγονται από τα όρια του χώρου που νομίμως δραστηριοποιείται η επιχείρηση και βαίνουν κάθετα στην ακτογραμμή. Οι άλλες δύο πλευρές οριοθετούνται από την γραμμή αιγιαλού ή παραλίας (κοινόχρηστη) και την παράλληλη των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή». Ως εκ τούτου, ο χώρος που θα μπορούσε νομίμως να παραχωρηθεί από τον Δήμο στην όμορη αυτή επιχείρηση θα όφειλε να βρίσκεται εντός των κόκκινων γραμμών της επόμενης φωτογραφίας (προς την πλευρά του κτιρίου) και, προφανώς, θα έπρεπε να είναι πολύ μικρότερος από τα 169,40 τ.μ. που έχουν παραχωρηθεί (θα χωρούσαν ελάχιστες ομπρελοξαπλώστρες):
Οι δύο νοητές γραμμές που άγονται από τα όρια του χώρου που νομίμως δραστηριοποιείται η επιχείρηση και βαίνουν κάθετα στην ακτογραμμή και η παράλληλη των 5 (προσεγγιστικά) μέτρων από την ακτογραμμή
Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον επαληθευθούν τα όσα αναφέρουμε θα έχουμε να κάνουμε με μια μη νόμιμη σύμβαση (με υπαίτιο τον Δήμο). Όμως, ο παραχωρησιούχος είναι κάτοχος μιας δημόσιας σύμβασης. Ως εκ τούτου δικαιωματικά μπορεί να ισχυριστεί ότι νομίμως ασκεί τη δραστηριότητά του σχετικά με τις ομπρελοξαπλώστρες και θα πρέπει να ελεγχθεί πρωτίστως για τις παραβάσεις δικής του υπαιτιότητάς.
Από τη φωτογραφία της 04.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν οι εξής προφανείς παραβάσεις:
1. Έχει καταληφθεί η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο Δήμος ενδεχομένως έχει παραχωρήσει επιφάνεια για την οποία δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, ο παραχωρησιούχος έχει την αυτοτελή υποχρέωση να αφήνει ελεύθερη τη ζώνη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή. Πρακτικά η ζώνη των 5 μέτρων που παραχωρήθηκε από τον Δήμο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Επιπλέον:
2. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
3. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Α5. ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΡΗΣ
Στην παραλία της Βάρης υφίστανται παραχωρήσεις σε τέσσερεις επιχειρήσεις (Νο1, Νο2, Νο3 και Νο4):
Α5.1. ΒΑΡΗ – Παραχώρηση Νο1
Στοιχεία μίσθωσης:
Η μίσθωση στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε με τη διαδικασία της απευθείας παραχώρησης απλής χρήσης ως όμορη επιχείρηση [άρθρο 4 παρ.2 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β)].
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: 6ΙΙ4ΩΗΟ-ΨΛΥ
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 88,87 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (88,87 τ.μ. * 60%) = 53,32 τ.μ. ή περίπου 11 σετ
- Θέση παραχώρησης:
Από την φωτογραφία της 04.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν οι εξής προφανείς ή ενδεχόμενες παραβάσεις:
1. Πολύ πιθανή κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης.
2. Έχει καταληφθεί μεγάλο μέρος από την υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
3. Αν και δεν έχουν τοποθετηθεί περισσότερα σετ ομπλοξαπλωστρών από τα επιτρεπόμενα, έχουν τοποθετηθεί με πύκνωση προς την πλευρά του χώρου προς την μεριά της θάλασσας με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η οριζόντια κίνηση του κοινού. Δηλαδή δεν έχει γίνει με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού παράλληλα προς τη θάλασσα όπως ορίζει το άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01.
[Σημ.: Για την παρούσα παρατήρηση θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η πολύ πιθανή κατάληψη δημόσιου χώρου πέραν των ορίων της παραχώρησης].
4. Πολύ πιθανή παράβαση του άρθρου 13 παρ. 5α του Ν. 2971/01 που ορίζει ότι: «Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων όμορων επιχειρήσεων, καταλείπεται από τις προβολές των ορίων κάθε επιχείρησης ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον δύο (2) μέτρων εκατέρωθεν των ορίων τους».
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
7. Έχει κοπεί αρμυρίκι που βρίσκονταν μεταξύ της πρόσοψης του καταστήματος και της θέσης των ομπρελοξαπλωστρών (ερευνητέο το πότε και από ποιον). Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των άλλων, συνιστά και παράβαση του άρθρου 12. παρ.α της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β) αν η κοπή έχει γίνει από τον επιχειρηματία (σε προηγούμενο έτος – προηγούμενη μίσθωση) [βλ. και φωτογραφίες κατωτέρω].
Α5.2. ΒΑΡΗ – Παραχώρηση Νο2
Στοιχεία μίσθωσης:
Η μίσθωση στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε με τη διαδικασία της απευθείας παραχώρησης απλής χρήσης ως όμορη επιχείρηση [άρθρο 4 παρ.2 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β)].
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: Ψ87ΗΩΗΟ-Ψ26
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 110 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (110 τ.μ. * 60%) = 66 τ.μ. ή περίπου 13 σετ
- Θέση παραχώρησης:
Από την φωτογραφία της 04.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν οι εξής προφανείς ή ενδεχόμενες παραβάσεις:
1. Πολύ πιθανή κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης.
2. Πιθανή κατάληψη μέρους της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
3. Αν και δεν έχουν τοποθετηθεί περισσότερα σετ ομπλοξαπλωστρών από τα επιτρεπόμενα, έχουν τοποθετηθεί με πύκνωση προς την πλευρά του χώρου προς την μεριά της θάλασσας με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η οριζόντια κίνηση του κοινού. Δηλαδή δεν έχει γίνει με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού παράλληλα προς τη θάλασσα όπως ορίζει το άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01.
[Σημ.: Για την παρούσα παρατήρηση θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η πολύ πιθανή κατάληψη δημόσιου χώρου πέραν των ορίων της παραχώρησης].
4. Πολύ πιθανή παράβαση του άρθρου 13 παρ. 5α του Ν. 2971/01 που ορίζει ότι: «Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων όμορων επιχειρήσεων, καταλείπεται από τις προβολές των ορίων κάθε επιχείρησης ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον δύο (2) μέτρων εκατέρωθεν των ορίων τους».
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
7. Έχει κοπεί αρμυρίκι που βρίσκονταν μεταξύ της πρόσοψης του καταστήματος και της θέσης των ομπρελοξαπλωστρών (ερευνητέο το πότε και από ποιον). Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των άλλων, συνιστά και παράβαση του άρθρου 12. παρ.α της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β) αν η κοπή έχει γίνει από τον επιχειρηματία (σε προηγούμενο έτος – προηγούμενη μίσθωση) [βλ. και φωτογραφίες κατωτέρω].
Α5.3. ΒΑΡΗ – Παραχώρηση Νο3
Στοιχεία μίσθωσης:
Η μίσθωση στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε με τη διαδικασία της απευθείας παραχώρησης απλής χρήσης ως όμορη επιχείρηση [άρθρο 4 παρ.2 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β)].
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: 6ΗΗΦΩΗΟ-5Υ1
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 120 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (120 τ.μ. * 60%) = 72 τ.μ. ή περίπου 14,4 σετ
- Θέση παραχώρησης:
Από την φωτογραφία της 04.07.2024 που παραθέτουμε:
1. Δεν προκύπτουν προφανείς ουσιαστικές παραβάσεις πλην μιας πολύ μικρής υπέρβασης της επιτρεπόμενης κάλυψης [αντί για περίπου14 σετ έχουν τοποθετηθεί 16 (με το 1 χωρίς ομπρέλα)].
2. Δεν εντοπίζεται επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
Επιπλέον:
3. Έχει κοπεί αρμυρίκι που βρίσκονταν μεταξύ της πρόσοψης του καταστήματος και της θέσης των ομπρελοξαπλωστρών (ερευνητέο το πότε και από ποιον). Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των άλλων, συνιστά και παράβαση του άρθρου 12. παρ.α της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β) αν η κοπή έχει γίνει από τον επιχειρηματία (σε προηγούμενο έτος – προηγούμενη μίσθωση) [βλ. και φωτογραφίες κατωτέρω].
Α5.4. ΒΑΡΗ – Παραχώρηση Νο4
Στοιχεία μίσθωσης:
Η μίσθωση στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε με τη διαδικασία της απευθείας παραχώρησης απλής χρήσης ως όμορη επιχείρηση [άρθρο 4 παρ.2 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β)].
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: ΨΤΠΑΩΗΟ-ΖΘΜ
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 150 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (150 τ.μ. * 60%) = 90 τ.μ. ή περίπου 18 σετ
- Θέση παραχώρησης:
Από την φωτογραφία της 04.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτει η προφανής παράβαση της κατάληψης δημοσίου χώρου που δεν έχει παραχωρηθεί. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την αποτύπωση της παραχώρησης από την εφαρμογή My coast και τη θέση του δέντρου στη δεξιά πλευρά, προκύπτει ότι ο χώρος που έχει παραχωρηθεί βρίσκεται (περίπου) στο πλαίσιο με τις μπλε γραμμές. Δηλαδή ο μισθωτής έχει τοποθετήσει σχεδόν το σύνολο των ομπρελοξαπλωστρών του σε μη νόμιμα κατειλημμένο χώρο (πολύ κοντύτερα στη θάλασσα απ’ ότι δικαιούται, στερώντας αυτό το χώρο από τη δημόσια, άνευ ανταλλάγματος, χρήση).
Επιπλέον, δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ
Στη Βάρη, λίγα χρόνια πριν, υπήρχαν αρμυρίκια έμπροσθεν των επιχειρήσεων των τριών παραχωρησιούχων απλής χρήσης (Νο1, Νο2 και Νο3). Τα αρμυρίκια αυτά έχουν κοπεί και εξαφανισθεί. Αν δεν έχουν κοπεί με νόμιμη άδεια από αρμόδιο φορέα και με τις απαιτούμενες εγκρίσεις (Δ/νσης Δασών;) τότε θα είναι πιθανή η συσχέτιση της πράξης με τους ιδιοκτήτες/χρήστες των επιχειρήσεων. Η σκιά των δέντρων δεν είναι επιθυμητή από κάποιον που πουλάει τη σκιά ξαπλωστρών, ενώ και η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα είναι πολύ πιο ελκυστική. Η πράξη αυτή συνιστά σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος της παραλίας (σχετικά: αρθ.13 παρ.1 του Ν. 2971/01, άρθ. 12 παρ.α και Παράρτημα 4 παρ.3 της ΚΥΑ 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023, άρθ.11 παρ.2 του N. 3937/11, Ν. 1650/86, κ.α.)
Α6. ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΛΦΙΝΙ
Στην παραλία Δελφίνι υφίστανται παραχωρήσεις σε δυο επιχειρήσεις (Νο1 και Νο2):
Το Δελφίνι είναι περιοχή NATURA. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρούμενου χώρου είναι 30%.
Από τα στοιχεία της σύμβασης της παραχώρησης Νο1 (ΑΔΑ: Ψ1ΑΤΩΗΟ-Λ86) προκύπτει ότι ο χώρος που έχει παραχωρηθεί είναι 150 τ.μ. και κατά συνέπεια μπορεί να καλυφθούν τα 45 τ.μ (9 σετ). Δεν υπάρχει υπέρβαση.
Από τα στοιχεία της σύμβασης της παραχώρησης Νο2 (ΑΔΑ: ΨΞΓ7ΩΗΟ-Ι7Ι) προκύπτει ότι ο χώρος που έχει παραχωρηθεί είναι 250 τ.μ. και κατά συνέπεια μπορεί να καλυφθούν τα 75 τ.μ (15 σετ). Δεν υπάρχει υπέρβαση.
Επίσης δεν προκύπτουν παραβιάσεις της ζώνης των 5 μέτρων από την ακτογραμμή.
Α7. ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΑΛΗΣΣΑ
Στην παραλία του Γαλησσα υφίστανται παραχωρήσεις σε τέσσερεις επιχειρήσεις (Νο1, Νο2, Νο3 και Νο4):
Α7.1. ΓΑΛΗΣΣΑΣ – Παραχώρηση Νο1
Στοιχεία μίσθωσης:
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: ΨΥΠΛΩΗΟ-Ξ87
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης: 400 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (400 τ.μ. * 60%) = 240 τ.μ. ή 48 σετ ομπρελοξαπλωστρών
- Θέση παραχώρησης (εικόνα από εφαρμογή My coast):
Συγκρίνοντας τη θέση παραχώρησης όπως αυτή αποτυπώνεται στην εφαρμογή My coast του Υπουργείου Οικονομικών με την πραγματική κατάσταση της φωτογραφίας που παραθέτουμε (της 21.07.2024) [χρησιμοποιώντας τα σημάδια της γύρω βλάστησης για χωρική αναφορά – βλ. κόκκινα βέλη στην εικόνα] προκύπτει ότι η τοποθέτηση των ομπρελοξαπλωστρών δεν έχει γίνει αποκλειστικά εντός του μισθωμένου χώρου. Έχουν τοποθετηθεί πιο κοντά στη θάλασσα καταλαμβάνοντας δημόσιο μη παραχωρημένο χώρο ενώ και στη δεξιά πλευρά έχει καταληφθεί επιπλέον δημόσιος χώρος μη παραχωρημένος. Σημειωτέον ότι αυτή η μετατόπιση προς τη θάλασσα αποτυπώνεται και στην εικόνα του My coast του παρελθόντος έτους.
Ως εκ τούτου οι πρόδηλες ή ενδεχόμενες παραβάσεις έχουν ως εξής:
1. Κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης
2. Έχει καταληφθεί μεγάλο μέρος της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή (αποκλείεται να του έχει παραχωρηθεί).
3. Αν και δεν έχουν τοποθετηθεί περισσότερα σετ ομπλοξαπλωστρών από τα επιτρεπόμενα, έχουν τοποθετηθεί με πύκνωση προς τη μεριά της θάλασσας με αποτέλεσμα να καθίσταται δυσχερής η οριζόντια κίνηση του κοινού. Δηλαδή δεν έχει γίνει με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη κίνηση του κοινού παράλληλα προς τη θάλασσα όπως ορίζει το άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01.
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Α7.2. ΓΑΛΗΣΣΑΣ – Παραχώρηση Νο2
Στοιχεία μίσθωσης:
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: 68ΥΟΩΗΟ-Ι7Λ
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης: 400 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (400 τ.μ. * 60%) = 240 τ.μ. ή 48 σετ ομπρελοξαπλωστρών
- Θέση παραχώρησης (εικόνα από εφαρμογή My coast):
(Σημ: Ο συνδυασμός των δυο παραχωρήσεων δημιουργεί ένα μεγάλο αδιαπέραστο τείχος)
Συγκρίνοντας τη θέση παραχώρησης όπως αυτή αποτυπώνεται στην εφαρμογή My coast του Υπουργείου Οικονομικών με την πραγματική κατάσταση της φωτογραφίας που παραθέτουμε (της 21.07.2024) [χρησιμοποιώντας τα σημάδια της γύρω βλάστησης και των κορυφών της διπλανής παραχώρησης για χωρική αναφορά – βλ. κόκκινα βέλη στην εικόνα My coast] προκύπτει ότι η τοποθέτηση των ομπρελοξαπλωστρών δεν έχει γίνει αποκλειστικά εντός του μισθωμένου χώρου ο οποίος, προσεγγιστικά, βρίσκεται εντός των μπλε γραμμών. Είναι εμφανέστατη η διαφορά του πλάτους της παραχώρησης Νο2 από την παραχώρηση Νο1 αν και έχουν την ίδια ακριβώς επιφάνεια (400 τ.μ.) και γεωμετρία (βλ. εικόνα από My coast). Οι ομπρελοξαπλώστρες έχουν επεκταθεί προς τη θάλασσα καταλαμβάνοντας δημόσιο μη παραχωρημένο χώρο.
Ως εκ τούτου οι πρόδηλες ή ενδεχόμενες παραβάσεις έχουν ως εξής:
1. Κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης
2. Έχει καταληφθεί πολύ μεγάλο μέρος της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή (αποκλείεται να του έχει παραχωρηθεί).
Επιπλέον:
3. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
4. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
5. Ο χώρος στάθμευσης που εξυπηρετεί την πρόσβαση στη θέση των ομπρελοξαπλωστρών έχει προκύψει από εκχέρσωση παράκτιας βλάστησης και ισοπέδωσης αμμοθινών κάτι το οποίο σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται (άρα κατά πάσα πιθανότητα αυτός ο χώρος στάθμευσης δεν είναι νόμιμα διαμορφωμένος – με σχετικές αδειοδοτήσεις).
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους για την παραχώρηση απλής χρήσης (Παράρτημα 3 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023), απαγορεύεται ολοκληρωτικά η παραχώρηση ενός τέτοιου χώρου -όπου υπάρχει χώρος στάθμευσης παράνομα διαμορφωμένος-, κάτι που όφειλε να εξετάσει ο Δήμος πριν προβεί στη μίσθωση.
Α7.3. ΓΑΛΗΣΣΑΣ – Παραχώρηση Νο3
Στοιχεία μίσθωσης:
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: ΨΘ27ΩΗΟ-7Β9
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης: 350 τ.μ. για ομπρελοξαπλώστρες (το γαλάζιο παραλληλόγραμμο) και 50 τ.μ. για τοποθέτηση θαλάσσιων μέσων αναψυχής (το μικρό δεξιά με την πορτοκαλί σκίαση).
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (350 τ.μ. * 60%) = 210 τ.μ. ή 42 σετ ομπρελοξαπλωστρών
- Θέση παραχώρησης (εικόνα από εφαρμογή My coast):
Συγκρίνοντας τη θέση παραχώρησης όπως αυτή αποτυπώνεται στην εφαρμογή My coast του Υπουργείου Οικονομικών με την πραγματική κατάσταση της φωτογραφίας που παραθέτουμε (της 21.07.2024) προκύπτει η προφανής παράβαση της κατάληψης δημοσίου χώρου που δεν έχει παραχωρηθεί. Οι ομπρελοξαπλώστρες έχουν επεκταθεί προς τη θάλασσα καταλαμβάνοντας δημόσιο μη παραχωρημένο χώρο και επιπλέον έχουν τοποθετηθεί ξαπλώστρες και στο χώρο που έχει παραχωρηθεί για την τοποθέτηση θαλασσίων μέσων αναψυχής (τα οποία μέσα, προφανώς καταλαμβάνουν άλλο μη παραχωρημένο χώρο).
Ως εκ τούτου οι πρόδηλες ή ενδεχόμενες παραβάσεις έχουν ως εξής:
1. Κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης
2. Έχει καταληφθεί πολύ μεγάλο μέρος της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή (αποκλείεται να του έχει παραχωρηθεί).
3. Υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρημένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες είναι 210 τ.μ., που αντιστοιχεί σε 42 σετ ομπρελοξαπλωστρών, στην πράξη έχουν αναπτυχθεί 58 σετ (πολύ μεγάλη υπέρβαση).
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
6. Ο χώρος που παραχωρήθηκε για τα θαλάσσια μέσα αναψυχής δεν χρησιμοποιείται για το σκοπό της παραχώρησης.
7. Υπάρχουν δύο (2) χώροι στάθμευσης που εξυπηρετούν την πρόσβαση στη θέση των ομπρελοξαπλωστρών. Και οι δύο έχουν προκύψει από εκχέρσωση παράκτιας βλάστησης και ισοπέδωσης αμμοθινών κάτι το οποίο σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται. Επιπλέον η κίνηση οχημάτων στις παράκτιες αυτές θέσεις, απαγορεύεται μεν (άρθ. 13 παρ.4 του N. 3937/11), αλλά, συστηματικά λαμβάνει χώρα και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην καταστροφή. Ο Δήμος θα όφειλε να είχε αποτρέψει την κίνηση αυτή.
Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους για την παραχώρηση απλής χρήσης (Παράρτημα 3 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023), απαγορεύεται ολοκληρωτικά η παραχώρηση ενός τέτοιου χώρου -όπου υπάρχει, όχι ένας αλλά δύο χώροι στάθμευσης παράνομα διαμορφωμένοι-, κάτι που όφειλε να εξετάσει ο Δήμος πριν προβεί στη μίσθωση.
Σημ.: Ο αριστερός χώρος στάθμευσης βρίσκεται εντός παράκτιου υγροτόπου (SYR002). Στον υγρότοπο αυτό θα αναφερθούμε λεπτομερέστερα κατωτέρω.
Α7.4. ΓΑΛΗΣΣΑΣ – Παραχώρηση Νο4
Στοιχεία μίσθωσης:
- Αριθμός ΑΔΑ σύμβασης μίσθωσης: 919ΜΩΗΟ-ΞΧΣ
(Μίσθωση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης: 100 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (100 τ.μ. * 60%) = 60 τ.μ. ή 12 σετ ομπρελοξαπλωστρών
- Θέση παραχώρησης (εικόνα από εφαρμογή My coast):
Συγκρίνοντας τη θέση παραχώρησης όπως αυτή αποτυπώνεται στην εφαρμογή My coast του Υπουργείου Οικονομικών με την πραγματική κατάσταση της φωτογραφίας που παραθέτουμε (της 21.07.2024) προκύπτει η προφανής παράβαση της κατάληψης δημοσίου χώρου που δεν έχει παραχωρηθεί. Οι ομπρελοξαπλώστρες έχουν επεκταθεί προς τη θάλασσα καθώς και προς τη μέση της μικρής διακριτής παραλίας δημιουργώντας σχεδόν πλήρη κατάληψή της (ενώ θα έπρεπε να ήταν τοποθετημένες στην αριστερή πλευρά και να μη ξεπερνούσαν τη μέση της παραλίας).
Ως εκ τούτου οι πρόδηλες ή ενδεχόμενες παραβάσεις έχουν ως εξής:
1. Κατάληψη δημόσιου χώρου εκτός ορίων της παραχώρησης
2. Έχει καταληφθεί μέρος της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
3. Υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρημένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες είναι 60 τ.μ., ή 12 σετ ομπρελοξαπλωστρών, στην πράξη έχουν αναπτυχθεί 18 σετ (πολύ μεγάλη υπέρβαση).
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
6. Υπάρχουν πολύ σημαντικές παράνομες διαμορφώσεις, πέριξ του χώρου, με εκχερσώσεις, δημιουργία χώρου στάθμευσης και οδού προσπέλασης που κατά τεκμήριο εξυπηρετούν την πρόσβαση στη θέση των ομπρελοξαπλωστρών. Απαγορεύονται άπαντα και αποτελούν κώλυμα για την παραχώρηση. Σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους για την παραχώρηση απλής χρήσης (Παράρτημα 3 της ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023), απαγορεύεται ολοκληρωτικά η παραχώρηση ενός τέτοιου χώρου όπου υπάρχει παράνομα διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης και παράνομα διαμορφωμένος δρόμος προσπέλασης, κάτι που όφειλε να εξετάσει ο Δήμος πριν προβεί στη μίσθωση.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτές οι παράνομες πράξεις έχουν γίνει εντός ενός παράκτιου μικρού νησιωτικού υγροτόπου (κωδ. SYR002 – WWF) (άρθ. 13 παρ. 3α του N. 3937/11).
Οι πράξεις έγιναν, με βεβαιότητα, μετά τον Οκτώβριο του 2020. Παραθέτουμε φωτογραφία του 2020 που δείχνει ότι τότε δεν είχαν γίνει ακόμη αυτές ενέργειες.
21.07.2024
ΓΑΛΗΣΣΑΣ_ Παράνομες Εκχερσώσεις, παράνομα διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης και δρόμος προσπέλασης -εντός του υγροτόπου-, για πρόσβαση στην παραχώρηση 4
15.10.2020
ΓΑΛΗΣΣΑΣ_ Φωτογραφία του σημείου στις 15.10.2020 (δεν είχαν γίνει ακόμη οι επεμβάσεις)
Παλαιότερη Φωτογραφία WWF: Ο μικρός παράκτιος νησιωτικός υγρότοπος (SYR002)
Η αποτελεσματική φύλαξή των υγροτόπων, σύμφωνα με το άρθ. 13 παρ. 3β του N. 3937/11, έχει ανατεθεί στις οικίες τοπικές αρχές. Κατά συνέπεια ο Δήμος, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση προβαίνει σε παραχωρήσεις απλής χρήσης σε χώρους που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον υγρότοπο, έχει υποχρέωση και είναι απολύτως αρμόδιος να προστατεύσει το χώρο από τις πιθανές παράνομες ενέργειες. Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Δήμος είναι ενήμερος για κατάσταση που επικρατεί εκεί.
Η ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΓΑΛΗΣΣΑ
Η παραλία του Γαλησσά είναι η παραλία της Σύρου στην οποία έχουν γίνει πλείστες παράνομες ενέργειες περιβαλλοντικής υποβάθμισης, πολλές εκ των οποίων τα πολύ πρόσφατα χρόνια. Έχουν γίνει εκχερσώσεις, αποψιλώσεις παράκτιας βλάστησης, κοπή δασικών ατόμων (σκίνων), βάναυσο ψαλίδισμα των αλμυρικιών (και της δωρεάν σκιάς τους), ισοπέδωση των αμμοθινών, παράνομοι ακτοκαθαρισμοί με βαρέα μηχανήματα, δημιουργία παράνομων χώρων στάθμευσης και δρόμων προσπέλασης (τεχνηέντως, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για να μην κινούνται οχήματα στο χώρο).
Η WWF, περιγράφοντας πρόσφατα τον μικρό παράκτιο νησιωτικό υγρότοπο του Γαλησσά, με κωδ. SYR002, στην βόρεια πλευρά του κόλπου (ως απογράφηκε το 2011), αναφέρει:
Αντίστοιχη περιγραφή της περιοχής περιλαμβάνεται και στο υπ. αριθμ. πρωτ. 4132/03.09.2007 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Μ. Κυκλάδων.
Σχετικά με τις εκχερσώσεις υγροτοπικής βλάστησης για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και τη δημιουργία δρόμων εντός του υγροτόπου, αναφερθήκαμε ήδη περιγράφοντας τις μισθώσεις για ομπρελοξαπλώστρες Νο2 και Νο3.
Όσον αφορά στις επεμβάσεις στην παραλιακή ζώνη, νότια του υγροτόπου, στην έκταση των αμμοθινικών συστημάτων (με οικοτόπους 1310 – βλάστηση με Salicornia και άλλα είδη των λασπωδών και αμμωδών ζωνών και 72Α0 – Καλαμώνες), έχουμε αναφερθεί στο έγγραφό μας με αρ. πρωτ. 229/22.09.2022 (σελ. 26 – 32) το οποίο και σας έχουμε κοινοποιήσει και στο οποίο παραπέμπουμε.
Ενδεικτικά, για λόγους πληρότητας του κειμένου αναφέρουμε εδώ κάποια επιπλέον στοιχεία για τις πρόσφατες πράξεις υποβάθμισης του περιβάλλοντος της παραλιακής ζώνης του Γαλησσά και τα αποτελέσματά τους:
Κοπή σκίνων μεγάλης έκτασης (2017)
Περιοδικά παρατηρείται η κοπή ή το «ψαλίδισμα» σκίνων στις αμμοθίνες του Γαλησσά. Το 2017 πραγματοποιήθηκε μεγάλης κλίμακας κοπή σκίνων. Στην ενέργεια αυτή πρωταγωνίστησε ο τότε αντιδήμαρχος κ. Μάριος Βουτσίνος, ο οποίος και βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την περιβαλλοντική αυτή υποβάθμιση.
Ο κ. Μάριος Βουτσίνος αθωώθηκε πρόσφατα. Σε σχετική του ανακοίνωση εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η πράξη του αυτή δεν οδήγησε στην επιβολή κάποιας ποινής.
Αναφέρει ο κ. Βουτσίνος:
«Την προηγούμενη εβδομάδα, εκδικάσθηκε το ποινικό σκέλος της εν λόγω υπόθεσης στο μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, το οποίο έκρινε αθώους τόσο εμένα, όσο και τους δύο συγκατηγορούμενους δημοτικούς υπαλλήλους, καθότι δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία ικανά να επιφέρουν οποιασδήποτε μορφής ποινική καταδίκη.
Το γεγονός αυτό, αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τη σημερινή εικόνα της έκτασης, η οποία δεν παραπέμπει σε τόπο αλλοίωσης ή καταστροφής, αλλά σε ένα φυσικό περιβάλλον όπου τα πάντα αναπτύσσονται υγιώς εντός του πλαισίου της κανονικότητας.»
[πηγή: δημοσίευμα της 23.06.2023 του syrostoday.gr “Σύρος: Αθωωτική η απόφαση για τον Μάριο Βουτσίνο για την υπόθεση των σκίνων στον Γαλησσά”]
Αυτή η επίκληση της σημερινής εικόνας της έκτασης από τον κ. Βουτσίνο «όπου τα πάντα αναπτύσσονται υγιώς εντός του πλαισίου της κανονικότητας» ως απόδειξη της αθωότητάς του, μας προβληματίζει λίγο μιας και οι φωτογραφίες που παραθέτουμε δείχνουν ότι έχουν απομείνει μόνο κάποια κομματάκια από τους τεράστιους σκίνους και το μόνο που αναπτύσσεται υγιώς είναι ο χώρος στάθμευσης….
Εκχερσώσεις (με επίκληση μιας πυροσβεστικής διάταξης για οικόπεδα)
Ο κ. Γιάννης Βουτσίνος -πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Γαλησσά και νυν εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος με αρμοδιότητα τις παραλίες της Σύρου-, το 2020, προβάλλοντας μια πυροσβεστική διάταξη για οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους ως το νομικό πλαίσιο για την ανάγκη της αποψίλωσης αμμοθινών του Γαλησσά από τα «ξερόχορτα» και του «ευπρεπισμού» της περιοχής, προκάλεσε ή ενθάρρυνε την ενέργεια κάποιου απροσδιόριστου φορέα (Κτηματικής Υπηρεσίας; Περιφέρειας; άλλου;) να προβεί, δια σχετικής ανάθεσης, στην αποψίλωση της περιοχής με βαρέα μηχανήματα.
Η περιοχή στην κυριολεξία οργώθηκε. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής. Οι «ενοχλητικοί» καλαμιώνες έχουν εξαφανιστεί σχεδόν ολοσχερώς, οι αμμοθίνες καταπατήθηκαν από τα βαρέα μηχανήματα, κάποιοι σκίνοι εξαφανίστηκαν….. κλπ.
Ο κ. Γιάννης Βουτσίνος αναφέρει στη ιστοσελίδα (Facebook) της Κοινότητας Γαλησσά (12.10.2020) ότι:
«Μετα το εγγραφο την Κοινοτητας Γαλησσα στην ΕΤΑΔ Κυκλαδων τον Μαιο ενοψει αντιπυρικης, την προηγουμενη εβδομαδα ξεκινησε η αποψιλωση και ο καθαρισμος 20 στρεμματων στο κομματι του Παλαιου Αιγιαλου. Ειναι η πρωτη φορα που γινεται αυτη η ενεργεια.» και παραθέτει φωτογραφίες για το «καταπληκτικό» αποτέλεσμα του «ευπρεπισμού» που επετεύχθη.
(https://www.facebook.com/TKGalissa/posts/3006233709481728)
Όμως, είναι γεγονός, ότι, οι αμμοθίνες και οι παραλίες δεν είναι οικόπεδα, ανεξάρτητα αν πολλοί τα βλέπουν σαν τέτοια. Διέπονται από ειδικό καθεστώς προστασίας και απαγορεύσεων (μερικές πτυχές του οποίου έχουμε ήδη αναφέρει). Η πράξη αυτή επέφερε σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος της παραλιακής ζώνης του Γαλησσά.
Έως σήμερα δεν έχουμε μάθει πια δημόσια αρχή προέβει σε αυτή την πράξη, ούτε και αν έχουν επέλθει κάποιες συνέπειες για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Ενδεχομένως, ο κ. Γιάννης Βουτσίνος να γνωρίζει κάτι περισσότερο επί του θέματος μιας και με πρωτοβουλία του και επιμονή του πραγματοποιήθηκε αυτή η ενέργεια.
«Ακτοκαθαρισμοί» με βαρέα μηχανήματα (από 2018 – 2021)
Από το 2018 έως το 2021, πραγματοποιούνταν «ακτοκαθαρισμοί» με βαρέα μηχανήματα οι οποίοι, στην ουσία, ήταν οργώματα σε μεγάλο βάθος (αναφέρεται 30 εκ.). Τέτοιοι «ακτοκαθαρισμοί» πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές παραλίες της Σύρου, όμως ξεκίνησαν από τον Γαλησσά με μπροστάρη τον κοινοτάρχη του κ. Γιάννη Βουτσίνο. Έτσι, αφαιρέθηκαν ή/και καταστράφηκαν βιοτικά στοιχεία του αιγιαλού και χρήσιμα συστατικά της παραλίας ενώ οι αμμοθίνες ισοπεδώθηκαν (και για τα δύο υπάρχει νομοθετική απαγόρευση).
Ευτυχώς, από το 2022 και μετά δεν έχει επαναληφθεί η παράνομη αυτή ενέργεια. Ειδικά για φέτος, η αποτροπή της με παρέμβαση σας (σε συνέχεια της με αρ. πρωτ 413/10.04.2014 αναφοράς μας) αποδεικνύεται πολύ σημαντική, μιας και μόλις πρόσφατα είχαμε ωοτοκία χελωνών καρέτα – καρέτα στην παραλία του Γαλησσά. Το γεγονός αυτό γνωστοποίησε η κα. Αγγελική Πρίντεζη, πρώην αντιδήμαρχος του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, με ανάρτησή της στο Facebook. Είναι προφανές ότι τα χελωνάκια δεν θα είχαν γεννηθεί αν δεν είχε αποτραπεί ο βίαιος «ακτοκαθαρισμός» ο οποίος επιχειρήθηκε να γίνει με «πολιτική βούληση» του κ. Δημάρχου.
Β. ΟΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΡΟΥ
Οι παραχωρήσεις τμημάτων αιγιαλού και παραλίας των οποίων φορέας διαχείρισης και εκμετάλλευσης είναι το Λιμενικό Ταμείο Σύρου καλύπτονται από ένα πέπλο αδιαφάνειας.
Έχουμε ζητήσει από το Λιμενικό Ταμείο να μας χορηγήσει τις αποφάσεις παραχώρησης και τα σχετικά τοπογραφικά διαγράμματα από τα οποία θα προκύπτουν τα στοιχεία και η ακριβής θέση των παραχωρήσεων, ήδη από το 2023 (με το με αρ. πρωτ. 275/17.07.2023 έγγραφό μας) και δεν λάβαμε καμία απάντηση.
Επειδή πολλές παραχωρήσεις έγιναν το 2023 με διάρκεια ισχύος μεγαλύτερη του ενός έτους, επανήλθαμε και φέτος στο αίτημά μας (στις 10.06.2024), υπενθυμίζοντας ότι δεν έχουμε λάβει απάντηση και ζητώντας επιπλέον να μας χορηγήσει τα στοιχεία τυχόν νέων παραχωρήσεων του 2024:
Ουδέποτε λάβαμε απάντηση στα αιτήματά μας, πλην των στοιχείων μιας διακήρυξης για παραχώρηση 20 τ.μ. στη παραλία του Μέγα Γιαλού (κατόπιν επαναλαμβανόμενων, δια ζώσης, οχλήσεων εκ μέρους μας).
Δεδομένου, ότι, αφενός δεν μας χορηγήθηκαν τα τοπογραφικά διαγράμματα των παραχωρήσεων από το Λιμενικό Ταμείο και αφετέρου τα τοπογραφικά αυτά διαγράμματα ή/και οι συντεταγμένες των παραχωρήσεων του ΛΤ δεν είναι αναρτημένες πουθενά -ούτε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ούτε στην ιστοσελίδα του ΛΤ, ούτε την ιστοσελίδα του Δήμου, ούτε στην εφαρμογή My coast-, δεν είμαστε σε θέση να συγκρίνουμε άμεσα την πραγματική κατάληψη του χώρου από τους παραχωρησιούχους σε σχέση με τη δικαιούμενη σύμφωνα με την παραχώρηση. Ούτε και να διαπιστώσουμε με βεβαιότητα αν έχει παραχωρηθεί από το ΛΤ χώρος μη δυνάμενος να παραχωρηθεί. Ως εκ τούτου, θα επιχειρήσουμε μια έμμεση προσέγγιση των σχετικών ζητημάτων.
Για παράδειγμα: η ζώνη των 5 μέτρων από την ακτογραμμή οφείλει να παραμένει ελεύθερη και σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να παραχωρείται [άρθρο 13 παρ.7 Ν. 2971/01 για τις ενεργές παραχωρήσεις προ του Ν. 5092/24. Για τις παραχωρήσεις του 2024 ισχύει η ελεύθερη ζώνη των 4 μέτρων από την ακτογραμμή].
Ακόμη και στην ενδεχόμενη περίπτωση όπου το Λιμενικό Ταμείο παραχώρησε χώρο που βρίσκεται εντός της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης, ο παραχωρησιούχος οφείλει να αναπτύσσει τις ομπρελοξαπλώστρες του με τέτοιον τρόπο που να μη καταλαμβάνει μέρος ή το σύνολο της ελεύθερης ζώνης [άρθρο 13 παρ.6 Ν. 2971/01 ή άρθρο 3 παρ.γ του Ν. 5092/24].
Σε περίπτωση εμφανούς κατάληψης της ελεύθερης ζώνης θα πρέπει να διευκρινίζεται, κατά περίπτωση, αν το Λιμενικό Ταμείο έχει προβεί σε παραχώρηση κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων (μη νόμιμες παραχωρήσεις που οφείλουν να ανακληθούν).
Β1. ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΖΟΛΙΜΝΟΥ
Από τη διερεύνηση μας μέσω της Διαύγειας προέκυψε ότι στην παραλία της Αζολίμνου υφίστανται ενεργές τρεις (3) παραχωρήσεις χώρων για ομπρελοξαπλώστρες:
Επειδή το Λιμενικό Ταμείο αρνήθηκε να μας δώσει τα στοιχεία τους, διατηρούμε μια μικρή επιφύλαξη για τη ύπαρξη τυχόν νεότερων αποφάσεων που διέφυγαν της διερεύνησης μας.
Παραθέτουμε τα στοιχεία που εντοπίσαμε:
Β1.1. ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ – Παραχώρηση Νο1 (Χώρος Α)
Στοιχεία παραχώρησης:
Αριθμός ΑΔΑ απόφασης ΔΣ Λιμενικού Ταμείου: Ψ2ΕΓΟΡΝ0-9Υ0
(Παραχώρηση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 90 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (90 τ.μ. * 60%) = 54 τ.μ. ή 11 σετ
Από τη φωτογραφία της 04.07.2024 που παραθέσαμε τα μόνα στοιχεία που μπορούν να αναφερθούν είναι τα εξής:
1. Πολύ μικρής σημασίας υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρημένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες είναι 54 τ.μ., που αντιστοιχεί σε 11 σετ ομπρελοξαπλωστρών, στην πράξη έχουν αναπτυχθεί 11 σετ και επιπλέον 3 ξαπλώστρες.
2. Ενδεχόμενη κατάληψη μικρού μέρους της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
3. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Για οποιαδήποτε επιπλέον συμπεράσματα χρειάζεται η ακριβής γνώση της θέσης της παραχώρησης, την οποία φρόντισε το Λιμενικό Ταμείο να μην έχουμε.
Β1.2. ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ – Παραχώρηση Νο2 (Χώρος Β)
Στοιχεία παραχώρησης:
Αριθμός ΑΔΑ απόφασης ΔΣ Λιμενικού Ταμείου: 97ΚΞΟΡΝ0-ΣΝΚ
(Παραχώρηση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 70 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (70 τ.μ. * 60%) = 42 τ.μ. ή 8,4 σετ
Από τη φωτογραφία της 04.07.2024 που παραθέσαμε τα μόνα στοιχεία που μπορούν να αναφερθούν είναι τα εξής:
1. Υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρημένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες είναι 42 τ.μ., που αντιστοιχεί σε 8,4 σετ ομπρελοξαπλωστρών, στην πράξη έχουν αναπτυχθεί 12 σετ.
2. Κατάληψη σημαντικού μέρους της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
3. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Για οποιαδήποτε επιπλέον συμπεράσματα χρειάζεται η ακριβής γνώση της θέσης της παραχώρησης, την οποία φρόντισε το Λιμενικό Ταμείο να μην έχουμε.
Β1.3. ΑΖΟΛΙΜΝΟΣ – Παραχώρηση Νο3 (Χώρος Γ)
Στοιχεία παραχώρησης:
Αριθμός ΑΔΑ απόφασης ΔΣ Λιμενικού Ταμείου (*): ΨΑΛΦΟΡΝ0-ΘΔ7
(*): με επιφύλαξη – ενδεχομένως να αφορά την παραχώρηση που υφίσταται εκτός της άμμου της παραλίας στην Αζόλιμνο. Χρήζει επαλήθευσης. Τα τετραγωνικά μέτρα που παραχωρούνται είναι αντίστοιχα της διπλανής παραχώρησης Νο2 (κάτι αναμενόμενο)
(Παραχώρηση 2023 προ του νέου νόμου Ν. 5092/24 – διέπεται από τον Ν. 2971/01, τις σχετικές κανονιστικές αποφάσεις και τους όρους της σύμβασης)
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 70 τ.μ.
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (70 τ.μ. * 60%) = 42 τ.μ. ή 8,4 σετ
Από τη φωτογραφία της 04.07.2024 που παραθέσαμε τα μόνα στοιχεία που μπορούν να αναφερθούν είναι τα εξής:
1. Υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του παραχωρημένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες είναι 42 τ.μ., που αντιστοιχεί σε 8,4 σετ ομπρελοξαπλωστρών, στην πράξη έχουν αναπτυχθεί 11 σετ.
2. Κατάληψη σημαντικού μέρους της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
3. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Για οποιαδήποτε επιπλέον συμπεράσματα χρειάζεται η ακριβής γνώση της θέσης της παραχώρησης, την οποία φρόντισε το Λιμενικό Ταμείο να μην έχουμε.
Β2. ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΟΙΝΙΚΑ
Στον Φοίνικα υφίσταται μια παραχώρηση για ομπρελοξαπλώστρες. Τα στοιχεία παραχώρησης δεν κατέστη δυνατόν να τα εντοπίσουμε. Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για παραχώρηση του 2024 ή προηγούμενου έτους ισχύουσα και φέτος. Ο χώρος της παραχώρησης έχει ως εξής.
Από τη φωτογραφία της 21.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτει, ότι:
1. Το Λιμενικό Ταμείο παραχώρησε χώρο με πλάτος αιγιαλού λίγο μεγαλύτερου των 5 μέτρων (ο δρόμος κυκλοφορίας οχημάτων, αν περιλαμβάνεται στον αιγιαλό, εξαιρείται από τη δυνατότητα παραχώρησης και εξαιρείται από τους υπολογισμούς). Θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από την παραχώρηση η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη της ακτογραμμής (5 ή 4 μέτρα, αναλόγως του έτους που έγινε η παραχώρηση).
2. Βέβαιη υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Είναι άμεσα εμφανές ότι η πυκνότητα τοποθέτησης των ομπρελοξαπλωστρών δημιουργεί κώλυμα στην ομαλή διέλευση του κοινού [άρθρο 8 παρ.3γ του Ν. 5092/24 ή άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01, αναλόγως]. Το βέβαιο είναι ότι η κάλυψη του σημείου είναι τέτοια που δημιουργείται ένα αδιαπέραστο τείχος για το κοινό.
3. Η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) ή τεσσάρων (4) μέτρων (αναλόγως του έτους παραχώρησης) από την ακτογραμμή δεν τηρείται από τον παραχωρησιούχο για το σύνολο της παραχώρησης. Άλλωστε είναι αδύνατο να τηρηθεί λόγω της φύσεως του παραχωρημένου χώρου. Κατ’ ελάχιστον οι δύο σειρές ομπρελοξαπλωστρών (αυτές που βρίσκονται προς τη θάλασσα) θα έπρεπε να λείπουν.
4. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος.
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Β3. ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΙΝΙ
Στο Κίνι υφίστανται επτά (7) παραχώρησεις για ομπρελοξαπλώστρες. Τα στοιχεία τους δεν κατέστη δυνατόν να εντοπίσουμε.
Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για παραχωρήσεις του 2024 ή προηγούμενου έτους ισχύουσες και φέτος.
Κατά τα προηγούμενα έτη υπήρχαν οι αντίστοιχες παραχωρήσεις.
Οι χώροι των παραχωρήσεων έχουν ως εξής.
Β3.1. ΚΙΝΙ – Παραχώρηση Νο1
Από τη φωτογραφία της 21.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν τα εξής:
1. Ενδεχομένως το Λιμενικό Ταμείο παραχώρησε χώρο με πλάτος αιγιαλού οριακά μεγαλύτερου των 5 μέτρων (***) (ο δρόμος κυκλοφορίας οχημάτων, αν περιλαμβάνεται στον αιγιαλό, εξαιρείται από τη δυνατότητα παραχώρησης και εξαιρείται από τους υπολογισμούς). Θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από την παραχώρηση η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη της ακτογραμμής (5 ή 4 μέτρα, αναλόγως του έτους που έγινε η παραχώρηση).
2. Δεν τηρείται η υποχρέωση της ελεύθερης ζώνης μεταξύ των όμορων παραχωρήσεων Νο1 και Νο2 [του άρθρου 13 παρ. 5α του Ν. 2971/01 ή άρθρου 11 παρ.5 του Ν. 5092/24, αναλόγως]
3. Η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) ή τεσσάρων (4) μέτρων (αναλόγως του έτους παραχώρησης) από την ακτογραμμή δεν τηρείται από τον παραχωρησιούχο για το σύνολο της παραχώρησης.
4. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Παραχώρηση του συγκεκριμένου σημείου γινόταν και τα προηγούμενα έτη. Ειδικά το 2023, ο παραχωρησιούχος είχε κατασκευάσει υπερυψωμένη πλατφόρμα στον αιγιαλό επί της οποίας είχε αναπτύξει τις ομπρελοξαπλώστρες του, αν και κάτι τέτοιο απαγορεύεται -εκτός αν είχε εξασφαλίσει νόμιμες άδειες, κάτι το οποίο δεν είναι πιθανόν- [άρθρο 24 παρ. 2 του Ν. 2971/01]:
(***) Στις δύο αυτές φωτογραφίες αποτυπώνεται παραστατικά και το πολύ μικρό πλάτος του αιγιαλού στη θέση αυτή.
Β3.2 ΚΙΝΙ – Παραχώρηση Νο2
Από τη φωτογραφία της 21.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν τα εξής:
1. Δεν τηρείται η υποχρέωση της ελεύθερης ζώνης μεταξύ των όμορων παραχωρήσεων Νο2 και Νο1 [του άρθρου 13 παρ. 5α του Ν. 2971/01 ή άρθρου 11 παρ.5 του Ν. 5092/24, αναλόγως]
2. Ενδεχόμενη κατάληψη μέρους της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) ή τεσσάρων (4) μέτρων (αναλόγως του έτους παραχώρησης) από την ακτογραμμή.
3. Πολύ πιθανή υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Η πυκνότητα τοποθέτησης των ομπρλοξαπλωστρών παραπέμπει σε πιθανή παράβαση διότι είναι εμφανές ότι δημιουργεί κώλυμα στην ομαλή διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα (***) [άρθρο 8 παρ.3γ του Ν. 5092/24 ή άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01, αναλόγως]
4. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Η παραχώρηση του συγκεκριμένου σημείου υφίσταντο και τα προηγούμενα έτη:
Β3.3 ΚΙΝΙ – Παραχώρηση Νο3
Από τη φωτογραφία της 21.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν τα εξής:
1. Πολύ πιθανή υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Η πυκνότητα τοποθέτησης των ομπρλοξαπλωστρών παραπέμπει σε πιθανή παράβαση διότι είναι εμφανές ότι δημιουργεί κώλυμα στην ομαλή διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα (***) [άρθρο 8 παρ.3γ του Ν. 5092/24 ή άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01, αναλόγως]
2. Υποψία για ενδεχόμενη κατάληψη μικρού μέρους (στα αριστερά) της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) ή τεσσάρων (4) μέτρων (αναλόγως του έτους παραχώρησης) από την ακτογραμμή.
3. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Η παραχώρηση του συγκεκριμένου σημείου υφίσταντο και τα προηγούμενα έτη:
Β3.4 ΚΙΝΙ – Παραχώρηση Νο4
Από τη φωτογραφία αυτή δεν προκύπτουν σημαντικές παραβάσεις.
Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος.
Χρήζει διερεύνησης η τήρηση της υποχρέωσης για ελεύθερη ζώνη μεταξύ των όμορων παραχωρήσεων Νο4 και Νο5 [του άρθρου 13 παρ. 5α του Ν. 2971/01 ή άρθρου 11 παρ.5 του Ν. 5092/24, αναλόγως]
Β3.5 ΚΙΝΙ – Παραχώρηση Νο5
Από τη φωτογραφία αυτή δεν προκύπτουν σημαντικές παραβάσεις.
Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος.
Χρήζει διερεύνησης η τήρηση της υποχρέωσης για ελεύθερη ζώνη μεταξύ των όμορων παραχωρήσεων Νο5 και Νο4 [του άρθρου 13 παρ. 5α του Ν. 2971/01 ή άρθρου 11 παρ.5 του Ν. 5092/24, αναλόγως] και για ελεύθερη ζώνη από την ακτογραμμή.
Β3.6 ΚΙΝΙ – Παραχώρηση Νο6
Από τη φωτογραφία της 21.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν τα εξής:
1. Πολύ πιθανή υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Η πυκνότητα τοποθέτησης των ομπρλοξαπλωστρών παραπέμπει σε πιθανή παράβαση διότι είναι εμφανές ότι δημιουργεί κώλυμα στην ομαλή διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα [άρθρο 8 παρ.3γ του Ν. 5092/24 ή άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01, αναλόγως]
2. Υποψία για ενδεχόμενη κατάληψη μέρους της υποχρεωτικά ελεύθερης ζώνης των πέντε (5) ή τεσσάρων (4) μέτρων (αναλόγως του έτους παραχώρησης) από την ακτογραμμή.
3. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
4. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
5. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Β3.7 ΚΙΝΙ – Παραχώρηση Νο7
Από τη φωτογραφία της 21.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν τα εξής:
1. Πολύ πιθανή υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Η πυκνότητα τοποθέτησης των ομπρλοξαπλωστρών παραπέμπει σε πιθανή παράβαση διότι είναι εμφανές ότι δημιουργεί κώλυμα στην ομαλή διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα (***) [άρθρο 8 παρ.3γ του Ν. 5092/24 ή άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01, αναλόγως]
2. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
3. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
4. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Η παραχώρηση του συγκεκριμένου σημείου υφίσταντο και τα προηγούμενα έτη:
(***) Από τη φωτογραφία του 2023 προκύπτει αραιότερη τοποθέτηση των ομπρελοξαπλωστρών σε σύγκριση με φέτος. Φέτος έχουν αναπτυχθεί κατά τον οριζόντιο άξονα 5 σετ ενώ πέρσι 4. Το γεγονός αυτό συνηγορεί στη πιθανότητα να υπάρχει υπέρβαση του 60% κατά τη φετινή περίοδο.
Γενική παρατήρηση που σχετίζεται με τις παραχωρήσεις Νο1 και Νο2
Στις θέσεις που αναπτύσσονται οι ομπρελοξαπλώστρες των παραχωρήσεων 1 και 2 υπήρχαν βότσαλα. Η φωτογραφία που ακολουθεί έχει τραβηχτεί το χειμώνα, στις 08.12.2023, και δείχνει τα βότσαλα στη θέση τους.
Φέτος παρατηρούμε ότι τα βότσαλα έχουν αφαιρεθεί. Παραθέτουμε φωτογραφία της 21.07.2024 στην οποία παρατηρούμε ότι τα βότσαλα δεν υπάρχουν πλέον.
[Η αφαίρεση λίθων από την παραλία απαγορεύεται σύμφωνα με άρθρο 29 παρ.1 του Ν. 2971/01 και άρθρο 20 του Ν. 5092/24.].
Τα βότσαλα που υπήρχαν στο σημείο απουσιάζουν
Β4. ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΕΓΑΣ ΓΙΑΛΟΣ
Στον Μέγα Γιαλό υφίστανται τρεις (3) παραχωρήσεις για ομπρελοξαπλώστρες. Από το Λιμενικό Ταμείο μας χορήγησαν τα στοιχεία της μιας εκ των τριών η οποία πραγματοποιήθηκε φέτος (2024). Οι άλλες δύο αφορούν παραχωρήσεις του 2023 που βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.
Κατά τα προηγούμενα έτη υπήρχαν οι αντίστοιχες παραχωρήσεις.
Οι χώροι των παραχωρήσεων έχουν ως εξής.
Β4.1. ΜΕΓΑΣ ΓΙΑΛΟΣ – Παραχώρηση Νο1
Από τη φωτογραφία της 21.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν τα εξής:
1. Το Λιμενικό Ταμείο παραχώρησε χώρο με πλάτος αιγιαλού λίγο μεγαλύτερου των 5 μέτρων (ο δρόμος κυκλοφορίας οχημάτων, αν περιλαμβάνεται στον αιγιαλό, εξαιρείται από τη δυνατότητα παραχώρησης και εξαιρείται από τους υπολογισμούς). Θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από την παραχώρηση η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη της ακτογραμμής (5 ή 4 μέτρα, αναλόγως του έτους που έγινε η παραχώρηση).
2. Βέβαιη υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Είναι άμεσα εμφανές ότι η πυκνότητα τοποθέτησης των ομπρελοξαπλωστρών δημιουργεί κώλυμα στην ομαλή διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα [άρθρο 8 παρ.3γ του Ν. 5092/24 ή άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01, αναλόγως]
3. Η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) ή τεσσάρων (4) μέτρων (αναλόγως του έτους παραχώρησης) από την ακτογραμμή δεν τηρείται από τον παραχωρησιούχο για το σύνολο της παραχώρησης. Άλλωστε είναι αδύνατο να τηρηθεί λόγω της φύσεως του παραχωρημένου χώρου. Κατ’ ελάχιστον η μια σειρά ομπρελοξαπλωστρών (η οποία βρίσκεται προς τη θάλασσα) θα έπρεπε να λείπει.
4. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Η παραχώρηση του συγκεκριμένου σημείου γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.
Β4.2. ΜΕΓΑΣ ΓΙΑΛΟΣ – Παραχώρηση Νο2
Από τη φωτογραφία της 21.07.2024 που παραθέτουμε προκύπτουν τα εξής:
1. Το Λιμενικό Ταμείο παραχώρησε χώρο με πλάτος αιγιαλού λίγο μεγαλύτερου των 5 μέτρων (ο δρόμος κυκλοφορίας οχημάτων, αν περιλαμβάνεται στον αιγιαλό, εξαιρείται από τη δυνατότητα παραχώρησης και εξαιρείται από τους υπολογισμούς). Θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από την παραχώρηση η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη της ακτογραμμής (5 ή 4 μέτρα, αναλόγως του έτους που έγινε η παραχώρηση).
2. Βέβαιη υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Είναι άμεσα εμφανές ότι η πυκνότητα τοποθέτησης των ομπρλοξαπλωστρών δημιουργεί κώλυμα στην ομαλή διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα [άρθρο 8 παρ.3γ του Ν. 5092/24 ή άρθρο 13 παρ. 6 του Ν. 2971/01, αναλόγως]
3. Η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των πέντε (5) ή τεσσάρων (4) μέτρων (αναλόγως του έτους παραχώρησης) από την ακτογραμμή δεν τηρείται από τον παραχωρησιούχο για το σύνολο της παραχώρησης. Άλλωστε είναι αδύνατο να τηρηθεί λόγω της φύσεως του παραχωρημένου χώρου. Κατ’ ελάχιστον η μια σειρά ομπρελοξαπλωστρών (η οποία βρίσκεται προς τη θάλασσα) θα έπρεπε να λείπει.
4. Χωρίς το τοπογραφικό δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν έχει καταληφθεί επιπλέον μη παραχωρημένος χώρος
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Η παραχώρηση του συγκεκριμένου σημείου γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.
Β4.3. ΜΕΓΑΣ ΓΙΑΛΟΣ – Παραχώρηση Νο3
Στοιχεία μίσθωσης: (Μίσθωση του 2024 διέπεται από το νόμο Ν. 5092/24)
Αριθμός ΑΔΑ διακήρυξης: 6Μ5ΛΟΡΝ0-2ΜΓ
Αριθμός ΑΔΑ απόφασης παραχώρησης: ΡΚΚΠΟΡΝ0-ΡΘ0
Η πρώτη προσφορά ετήσιου μισθώματος ορίστηκε στα 500€. Κατακυρώθηκε 501€.
- Εμβαδόν παραχώρησης για ομπρελοξαπλώστρες: 20 τ.μ. (2μ * 10μ)
- Μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη του μισθωμένου χώρου με ομπρελοξαπλώστρες: (20 τ.μ. * 60%) = 12 τ.μ. ή 2,4 σετ
- Θέση παραχώρησης (από το τοπογραφικό του Λιμενικού Ταμείου):
Από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε σε συνδυασμό με το τοπογραφικό διάγραμμα του ΛΤ, προκύπτουν τα εξής:
1. Το Λιμενικό Ταμείο παραχώρησε χώρο σε σημείο με πλάτος αιγιαλού λίγο μεγαλύτερο των 4 μέτρων (ο δρόμος κυκλοφορίας οχημάτων, αν περιλαμβάνεται στον αιγιαλό, εξαιρείται από τη δυνατότητα παραχώρησης και εξαιρείται από τους υπολογισμούς). Θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από την παραχώρηση η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη της ακτογραμμής των τεσσάρων 4 μέτρων. Ακόμη όμως και τώρα, ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να διατηρεί την ζώνη των 4 μέτρων ελεύθερη.
2. Βέβαιη υπέρβαση της μέγιστης επιτρεπόμενης κάλυψης του 60% του παραχωρούμενου χώρου. Ενώ η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη είναι 12 τ.μ. ή 2,4 σετ ομπρελοξαπλωστρών, έχουν τοποθετηθεί πολύ περισσότερα.
3. Είναι άμεσα εμφανές ότι δημιουργείται κώλυμα στην ομαλή διέλευση του κοινού παράλληλα προς τη θάλασσα [άρθρο 8 παρ.3γ του Ν. 5092/24]
4. Η υποχρεωτικά ελεύθερη ζώνη των τεσσάρων (4) μέτρων από την ακτογραμμή δεν τηρείται από τον παραχωρησιούχο. Άλλωστε είναι αδύνατο να τηρηθεί λόγω της φύσεως του παραχωρημένου χώρου.
Επιπλέον:
5. Δεν εντοπίσαμε επισήμανση επί του εδάφους των ορίων του παραχωρούμενου χώρου.
6. Δεν εντοπίσαμε αναρτημένη σε εμφανές σημείο πινακίδα με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου.
Η παραχώρηση του συγκεκριμένου σημείου γίνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια.
Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑ ΓΙΑΛΟΥ
Στην παραλία του Μέγα Γιαλού, λίγα χρόνια πριν, υπήρχαν αρμυρίκια σε σημεία που σήμερα αναπτύσσονται ξαπλώστρες. Κατά σύμπτωση κάποια από αυτά τα αρμυρίκια έχουν κοπεί και εξαφανισθεί (εμφανώς στο σημείο της παραχώρησης Νο2). Η εξαφάνιση των αρμυρικιών συνόδευσε την εμφάνιση των ξαπλωστρών. Αν δεν έχουν κοπεί με νόμιμη άδεια από αρμόδιο φορέα και με τις απαιτούμενες εγκρίσεις (Δ/νσης Δασών;) τότε θα είναι πιθανή η συσχέτιση της πράξης με τους ιδιοκτήτες/χρήστες των επιχειρήσεων (οι οποίοι αν δεν σχετίζονται με την κοπή θα όφειλαν να έχουν ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές (ενδεχομένως να το έχουν κάνει)).
Η σκιά των δέντρων δεν είναι επιθυμητή από κάποιον που πουλάει τη σκιά ομπρελών, ενώ και η ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα είναι πολύ πιο ελκυστική. Η πράξη αυτή συνιστά σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος της παραλίας (σχετικά: αρθ.13 παρ.1 του Ν. 2971/01, Παράρτημα 4 παρ.3 της ΚΥΑ 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023, άρθ.11 παρ.2 του N. 3937/11, Ν. 1650/86, κ.α.)
……………//……………
Μετά τα όσα εκθέσαμε ανωτέρω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και σάς ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Το παρόν κοινοποιείται στις αρμόδιες αρχές για τις δικές τους οφειλόμενες ενέργειες.
Ειδικά για τις περιπτώσεις της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που αναφέρθηκαν, το παρόν κοινοποιείται και στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, στο Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και στον Δήμο Σύρου Ερμούπολης και το Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να επιληφθούν και των θεμάτων αυτών (π.χ., εκρίζωση αμμόφιλων, εκχέρσωση μέρους του υγροτόπου του Γαλησσά και μετατροπή του σε χώρο στάθμευσης, παράνομη κίνηση οχημάτων στην παράκτια ζώνη, κοπή αρμυρικιών, κλπ), λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης/αποτροπής των φαινομένων και προστασίας των χώρων.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
ΟΙ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
1. Ν. 5092/04.03.2024 (ΦΕΚ 33Α) «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις»
2. Ν. 2971/01 (ΦΕΚ 285Α) «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις»
3. Εγκ. ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 8321.6/01/12/12.03.2012 «Οδηγίες για την εκμετάλλευση της Ζώνης Λιμένα στα πλαίσια της παραχώρησης του ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης των χώρων αυτής»
4. Η ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β) «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων, τεχνικών θεμάτων, αναγκαίων λεπτομερειών και διαδικασίας για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, …..»
5. Εγκ. ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 8220/133/13/16.05.2013 «Διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία του αιγιαλού και της παραλίας
6. Ο Ν. 1650/86 (ΦΕΚ – 160 Α’): «Για την προστασία του περιβάλλοντος»
7. N. 3937/11 (ΦΕΚ 60Α) «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»
Λεπτομερής αναφορά στα συγκεκριμένα σημεία που επικαλούμαστε:
1. Σύμφωνα με τον νέο νόμο Ν. 5092/04.03.2024 (ΦΕΚ 33Α) «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», που ρυθμίζει τα ζητήματα για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για ανάπτυξη ομπρεοξαπλωστρών, από 04.03.2024 και μετά, ορίζεται ότι:
«Άρθρο 3
Ορισμοί
η) Παραχωρών φορέας: το Δημόσιο και η «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» για κάθε τμήμα αιγιαλού και παραλίας, το οποίο παραχωρούν σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
ια) Απλή χρήση: κάθε χρήση, από την οποία δεν παραβιάζεται ο προορισμός του αιγιαλού και της παραλίας ως κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά στοιχεία τους.
Άρθρο 8
Γενικοί όροι και περιορισμοί στην παραχώρηση απλής χρήσης
3. Ο παραχωρησιούχος έχει τουλάχιστον τις παρακάτω ειδικότερες υποχρεώσεις:
α) Διασφαλίζει την ελεύθερη, απρόσκοπτη και ασφαλή διέλευση του κοινού στον αιγιαλό και την παραλία.
γ) Περιορίζει την ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής και λοιπών κινητών στοιχείων σε ποσοστό του εμβαδού της παραχωρούμενης έκτασης που δεν υπερβαίνει το εξήντα τοις εκατό (60%) ή το τριάντα τοις εκατό (30%), αν πρόκειται για προστατευόμενο αιγιαλό και παραλία της παρ. 1 του άρθρου 4, ώστε να διασφαλίζονται η διέλευση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον τεσσάρων (4) μέτρων.
Άρθρο 9
Τμήματα αιγιαλών και παραλιών που μπορούν να παραχωρηθούν για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας
3. Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση κατόπιν πλειοδοτικής δημοπρασίας όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων
Άρθρο 11
Διαδικασία παραχώρησης απλής χρήσης σε όμορη επιχείρηση ή σωματείο
3. Το παραχωρούμενο τμήμα αιγιαλού και παραλίας σε όμορες επιχειρήσεις ή σωματεία οριοθετείται από: α) την προβολή των ορίων του χώρου όπου δραστηριοποιείται η επιχείρηση ή το σωματείο, όπως βαίνουν κάθετα προς την ακτογραμμή και από β) παράλληλη γραμμή τεσσάρων (4) μέτρων από την ακτογραμμή και την προβολή αυτής προς την επιχείρηση
4. Δεν παραχωρούνται αιγιαλός και παραλία για απλή χρήση σε όμορη επιχείρηση, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των τεσσάρων (4) μέτρων
5. Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων όμορων επιχειρήσεων ή σωματείων, καταλείπεται ελεύθερη ζώνη πλάτους έξι (6) τουλάχιστον μέτρων μεταξύ των ορίων τους……. Ειδικά σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εφαπτόμενα κτίρια, το πλάτος της ελεύθερης ζώνης μειώνεται στα τέσσερα (4) μέτρα.
Άρθρο 20
Ποινικές κυρώσεις
Όποιος επιφέρει στον αιγιαλό ή την παραλία οιαδήποτε μεταβολή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα, ανεξαρτήτως ζημίας ή βλάβης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή…
Άρθρο 21
Αναλογική εφαρμογή για όχθες, παρόχθιες ζώνες, υδάτινο στοιχείο, πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού και χώρους ζώνης λιμένα.
Άρθρο 23
Μεταβατικές διατάξεις
5. Με τις διατάξεις του παρόντος δεν θίγονται οι όροι συμβάσεων παραχώρησης που έχουν συναφθεί πριν από την έναρξη ισχύος του.
Άρθρο 24
Καταργούμενες διατάξεις
1. Από την έναρξη ισχύος του νόμου καταργούνται τα άρθρα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7Α, 9, 10, 13, οι παρ. 6, 7, 8, 10 και 11 του άρθρου 15 και τα άρθρα 16Α, 26, 27 και 29 του ν. 2971/2001 (Α’ 285), περί αιγιαλών και παραλιών, υπό την επιφύλαξη της παρ. 2 του παρόντος και της παρ. 8 του άρθρου 23.
2. Το άρθρο 16Α του ν. 2971/2001 εξακολουθεί να ισχύει για τον καθορισμό ανταλλάγματος που προβλέπεται στα άρθρα 11, 14 και 14Α του ν. 2971/2001. Το άρθρο 27 του ν. 2971/2001 εξακολουθεί να ισχύει σε χώρους ζώνης λιμένα
3. Όπου σε άλλες διατάξεις γίνεται αναφορά σε καταργούμενες διατάξεις, ως τέτοια νοείται η παραπομπή στις διατάξεις του παρόντος.»
Με δεδομένο ότι σχεδόν το σύνολο των παραχωρήσεων της Σύρου αφορά σε παραχωρήσεις που έχουν γίνει προ του 2024, αυτές δεν θίγονται από την εφαρμογή του Ν. 5092/04.03.2024 (ΦΕΚ 33Α) αλλά εξακολουθούν να διέπονται από τους συμβατικούς όρους και τις σχετικές διατάξεις που ίσχυαν κατά το χρόνο της παραχώρησης, ήτοι:
2. Ν. 2971/01 (ΦΕΚ 285Α) «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις»
«Άρθρο 13
1. «Απλή χρήση» αιγιαλού, παραλίας, …… είναι κάθε χρήση, εφόσον από αυτή δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων και δεν επέρχεται αλλοίωση στη φυσική μορφολογία τους και τα βιοτικά στοιχεία τους.
3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι θέσεις προς παραχώρηση, τα τεχνικά θέματα, οι λοιποί όροι και οι προϋποθέσεις, και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την παραχώρηση απλής χρήσης,…..
4. ….. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένει ελεύθερη έκταση αιγιαλού σε ποσοστό τουλάχιστον πενήντα τοις εκατό (50%) του συνολικού εμβαδού του, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αιγιαλού, μη υπολογιζόμενου του χώρου που είναι δυσπρόσιτος και μη αξιοποιήσιμος…..
5. α)…. Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων όμορων επιχειρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρούσας, καταλείπεται από τις προβολές των ορίων κάθε επιχείρησης ελεύθερη ζώνη τουλάχιστον δύο (2) μέτρων εκατέρωθεν των ορίων τους. Αν η πρόσοψη της επιχείρησης είναι μικρότερη των έξι (6) μέτρων, η ελεύθερη ζώνη μειώνεται κατά πενήντα τοις εκατό (50%) εκατέρωθεν των ορίων της.
6. Η ανάπτυξη των ομπρελών, ξαπλωστρών και των θαλάσσιων μέσων αναψυχής σύμφωνα με τις παραγράφους 4 και 5, μπορεί να καλύπτει μέχρι το εξήντα τοις εκατό (60%) του παραχωρούμενου χώρου, με τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού κάθετα και παράλληλα προς τη θάλασσα και η ύπαρξη ελεύθερης ζώνης από την ακτογραμμή πλάτους τουλάχιστον πέντε (5) μέτρων. Για αιγιαλό, παραλία, όχθη, παρόχθια ζώνη, υδάτινο στοιχείο της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και πλεύσιμου ποταμού, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, η κάλυψη δεν μπορεί να υπερβαίνει το τριάντα τοις εκατό (30%) του παραχωρούμενου χώρου και εφόσον δεν επηρεάζονται οι στόχοι διατήρησης για το προστατευτέο αντικείμενο. Η παραβίαση των ανωτέρω όρων επιφέρει την ανάκληση της παραχώρησης.
7. Δεν παραχωρείται η χρήση του αιγιαλού, για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των πέντε (5) μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των εκατό πενήντα (150) τετραγωνικών μέτρων, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν σε ισχύ άδειες λειτουργίας επιχείρησης, από τις προβλεπόμενες στην παράγραφο 4, και μέχρι τη λήξη τους.
9. Στις παραχωρήσεις των παραγράφων 4 και 5 ο παραχωρησιούχος είναι υποχρεωμένος να επισημαίνει επί του εδάφους τα όρια του παραχωρούμενου χώρου με τρόπο, αναγνωρίσιμο και εύκολα αντιληπτό από τους χρήστες του αιγιαλού, της παραλίας, της όχθης ή παρόχθιας ζώνης. Επίσης, είναι υποχρεωμένος να αναρτά σε εμφανές σημείο πινακίδα συγκεκριμένων διαστάσεων με το σχέδιο και τη φωτογραφία του παραχωρούμενου χώρου, ώστε να γίνεται εύκολα αντιληπτή η ενδεχόμενη παραβίαση των ορίων της παραχώρησης και οι αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες ο χρήστης του αιγιαλού μπορεί να καταγγείλει τις παραβάσεις.
Άρθρο 15
8. Αν ο δικαιούχος παραχώρησης, αρχικός ή τελικός, παραβιάζει διατάξεις του νόμου ή όρους και περιορισμούς που έχουν τεθεί στην πράξη παραχώρησης ή προβαίνει σε μεταβολή του σκοπού, της χρήσης ή της φύσης του παραχωρηθέντος ακινήτου, ανακαλείται υποχρεωτικά η παραχώρηση, αζημίως για το Δημόσιο, με την έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, εφαρμόζονται τα άρθρα 27 και 29 και υφιστάμενα έργα καταλαμβάνονται από το Δημόσιο.
Άρθρο 24
Παραχωρήσεις χώρων ζώνης λιμένα
2. ……….β) Με μόνη απόφαση του αρμόδιου φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένα, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Γ.Ε.Ν., εγκρίνονται οι παραχωρήσεις απλής χρήσης των χώρων της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα χρονικής διάρκειας μικρότερης ή ίσης των τριών (3) ετών, που δεν συνοδεύονται από οποιοδήποτε έργο μόνιμης ή προσωρινής φύσης.
Άρθρο 27
3. Σε περίπτωση βραχυχρόνιας κατάληψης για εποχιακή χρήση, ιδίως για τις περιπτώσεις των άρθρων 13 και 13Α, κατά παρέκκλιση της παρ. 1, δεν εκδίδεται Π.Δ.Α., αλλά Πράξη Άμεσης Απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών/πραγμάτων του Προϊσταμένου της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας, η οποία κοινοποιείται μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την έκδοσή της στον καθ’ ου η Πράξη και στον οικείο Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού…………….. Ο οικείος Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού διαπιστώνει την εμπρόθεσμη απομάκρυνσή τους. Αν αυτά δεν απομακρυνθούν εμπρόθεσμα, ο οικείος Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού υποχρεούται να τα απομακρύνει μέσα σε πέντε (5) εργάσιμες ημέρες από την πάροδο της προθεσμίας εντός της οποίας ο καθ’ ου όφειλε να ενεργήσει για την απομάκρυνση. Επίσης,…………………
9. Οι δημοτικές αρχές που παραχώρησαν την απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, ………. υποχρεούνται να αναφέρουν αμελλητί στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις επί των κοινόχρηστων χώρων του παρόντος, οι οποίες υποπίπτουν στην αντίληψή τους. Τις ίδιες υποχρεώσεις έχουν και οι Φορείς Διαχείρισης για τις περιοχές αιγιαλού, παραλίας, …………χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης λιμένα της αρμοδιότητάς τους. Η παράβαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως προβλέπεται και τιμωρείται από τις οικείες για ένα έκαστο εξ αυτών διατάξεις
Άρθρο 29
Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις
1. Όποιος χωρίς άδεια ή με υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδίδεται κατά παράβαση του νόμου αυτού επιφέρει στον αιγιαλό, την παραλία, …. οποιαδήποτε μεταβολή με την κατασκευή, τροποποίηση ή καταστροφή έργων ή του εδάφους ή του πυθμένα με τη λήψη χώματος, λίθων ή άμμου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, ανεξάρτητα αν με τον τρόπο αυτόν επήλθε ζημιά σε οποιονδήποτε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους
4. Όποιος χωρίς άδεια καταλαμβάνεται να προβαίνει σε παράνομη απλή χρήση χώρων ζώνης λιμένα και υδάτινου στοιχείου θάλασσας, κατά παράβαση των διατάξεων περί απλής χρήσης του ν. 2971/2001 (Α΄ 285), τιμωρείται από την οικεία Λιμενική Αρχή με διοικητικό πρόστιμο ύψους από τριακόσια (300) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, ……………………»
3. Εγκ. ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 8321.6/01/12/12.03.2012 «Οδηγίες για την εκμετάλλευση της Ζώνης Λιμένα στα πλαίσια της παραχώρησης του ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης των χώρων αυτής»
«Α) ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΛΙΜΕΝΑ
6. Οι διοικητικές αυτές πράξεις, που αφορούν σε παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης των χώρων της Ζώνης Λιμένα, εκδίδονται κατ’ επίκληση του άρθρου 24 του Ν.2971/2001 (Α΄-285) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 34 του Ν.3153/2003 (Α΄-153), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 20, 36 και 38 του Β.Δ. της 14/19-01-1939 (Α΄-24), δηλαδή κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας περί αιγιαλού και παραλίας.
Ι) ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΑΠΛΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΧΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΤΩΝ
Οι παραχωρήσεις αυτές συνήθως αφορούν παραχωρήσεις ιδιαίτερου δικαιώματος απλής χρήσης χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, ομβρελών ημέρας, κ.λ.π. Γενικώς δεν αφορούν, παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις και πάντα κατά την έννοια της παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν. 2971/01 παραχωρήσεις απλής χρήσης.»
4. Εκτός των ανωτέρω, πρόσθετοι όροι και περιορισμοί για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας έχουν τεθεί, κατ’ εξουσιοδότηση του νόμου, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τους περιβαλλοντικούς όρους απλής χρήσης και από το Υπουργείο Οικονομικών με τις σχετικές τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να τηρούνται. Τα έγγραφα αυτά (το υπ’ αρ. οικ. 22063/747/03-05-2017 έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής και το υπό στοιχεία 166543 ΕΞ2022/14-11-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών) δεν κατέστη δυνατόν να τα εντοπίσουμε αυτοτελώς, όμως μνημονεύονται ως αρ. 11 και 12 σχετικά στην ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β) και οι σχετικές ρυθμίσεις αναφέρονται στα Παραρτήματα της. Παραθέτουμε τα σημεία ενδιαφέροντος για την παρούσα αναφορά:
«ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 3
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
•Η παραχώρηση για απλή χρήση αιγιαλού και παραλίας επιτρέπεται σε θέσεις όπου, εφόσον υπάρχει δρόμος πρόσβασης σε αυτές, θα είναι νόμιμα υφιστάμενος και εφόσον υπάρχει χώρος στάθμευσης, αυτός θα είναι νόμιμα διαμορφωμένος και εκτός αμμοθινικών τύπων οικοτόπων (κωδικοί τύπων οικοτόπων: 1210, 2110, 2120, 2220, και 2230). Απαγορεύεται επί των αμμοθινών, οποιαδήποτε διάνοιξη δρόμου για πρόσβαση στις παραλίες, καθώς και οποιαδήποτε νέα διαμόρφωση χώρου στάθμευσης οχημάτων των επισκεπτών.
•Αποφυγή αλλαγής του τοπογραφικού ανάγλυφου, δηλαδή ισοπέδωση των χαμηλών θινών.
•Απαγορεύεται οποιαδήποτε εκχέρσωση θέσεων και εκρίζωση αμμόφιλων και λοιπών ειδών που αποικίζουν τις αμμώδεις ζώνες των παράκτιων τύπων οικοτόπων.
•Διασφάλιση της ελεύθερης και ασφαλούς διέλευσης των λουσμένων μέσω των προς παραχώρηση εκτάσεων, καθώς και μεταξύ των ομπρελοκαθισμάτων και ξαπλωστρών και της ακτογραμμής.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II – ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ
1.Παράκτιοι μικροί νησιωτικοί υγρότοποι, όπως αυτοί καταγράφονται και χαρτογραφούνται στο Προεδρικό Διάταγμα «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόττων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν» (ΦΕΚ ΤΑΑΠΘ 229/19.6.2012).
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 4
«ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ-ΔΙΑ ΜΟΡΦΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΠΛΗ ΧΡΗΣΗ ΕΝΤΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ»
3. ΦΥΤΕΥΣΗ
Η προστασία, φροντίδα και συντήρηση του υφισταμένου πρασίνου αποτελεί από κοινού υποχρέωση του αρμόδιου Δήμου και του επιχειρηματία που έχει την εκμετάλλευση του χώρου,
6. ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙΣΑΣ ΖΩΝΗΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥ-ΠΑΡΑΛΙΑΣ
Στους κοινόχρηστους χώρους αιγιαλού και παραλίας, που παραχωρούνται για να τοποθετηθούν ομπρέλες και ανάκλιντρα (ξαπλώστρες), ως «σετ» νοείται ο συνδυασμός 1 ομπρέλα με τραπεζάκι και 2 ξαπλώστρες τοποθετημένες εκατέρωθεν του ιστού. Για τις ανάγκες των υπολογισμών προβλέπεται ότι ένα τέτοιο τυπικό σετ καταλαμβάνει κατ’ ελάχιστον επιφάνεια 5,0 τ.μ. (ξαπλώστρα + ομπρέλα +τραπεζάκι +ξαπλώστρα).»
Επιπρόσθετα στην εν λόγω ΚΥΑ Αριθμ. 38609 ΕΞ 2023/10.03.2023 (ΦΕΚ 1432Β) προβλέπονται και τα εξής:
«Άρθρο 4
Τρόπος και Είδος σύμβασης παραχώρησης απλής χρήσης
Κάθε παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, …….. διενεργείται απευθείας ή με δημοπρασία, σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία, που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 13 και 15 του ν. 2971/2001, όπως ισχύουν και την παρούσα απόφαση.
Συγκεκριμένα:
1. Παραχώρηση απλής χρήσης κατόπιν διενέργειας πλειοδοτικής δημοπρασίας (μη όμοροι)……….
2. Απευθείας παραχώρηση απλής χρήσης (όμοροι).
Ο χώρος που δύναται να παραχωρηθεί οριοθετείται από τις δύο νοητές γραμμές που άγονται από τα όρια του χώρου που νομίμως δραστηριοποιείται η επιχείρηση και βαίνουν κάθετα στην ακτογραμμή. Οι άλλες δύο πλευρές οριοθετούνται από την γραμμή αιγιαλού ή παραλίας (κοινόχρηστη) και την παράλληλη των πέντε (5) μέτρων από την ακτογραμμή.
Άρθρο 10
Υποχρεώσεις Δήμων
Οι Δήμοι, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και τις Κτηματικές Υπηρεσίες, προκειμένου να φροντίσουν για τη λήψη μέτρων προστασίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
Άρθρο 11
Υποχρεώσεις λιμενικών και αστυνομικών αρχών.
Οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, μέσω των εντεταλμένων οργάνων τους, έχουν υποχρέωση, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνουν καταπατήσεις ή αυθαίρετες επεμβάσεις επί των κοινοχρήστων χώρων, να ενημερώνουν άμεσα τις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρεσίες για τη λήψη μέτρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
Άρθρο 12
Περιορισμοί-υποχρεώσεις-απαγορεύσεις υπερού
Οι υπερού στους οποίους έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, ………….. υπόκεινται στους παρακάτω περιορισμούς-υποχρεώσεις-απαγορεύσεις:
(α) Απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση, που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας…… καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών»
5. Εγκ. ΥΠ. ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 8220/133/13/16.05.2013 «Διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία του αιγιαλού και της παραλίας»
«Γ. ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
3. Με την παρούσα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη από τη διάπραξη παραβάσεων της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία του αιγιαλού, της παραλίας και του θαλάσσιου χώρου. Για το σκοπό αυτό οι Λιμενικές Αρχές θα διενεργούν εκτάκτως (όχι σε προκαθορισμένη ημέρα και ώρα) περιπολίες της ακτογραμμής από θαλάσσης ή ξηράς, αναλόγως των διατιθέμενων μέσων, κατά την κρίση του Λιμενάρχου και λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα διάπραξης σχετικών παραβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή, έτσι ώστε να καταβάλλεται προσπάθεια να επιθεωρείται όλη η ακτογραμμή της περιοχής δικαιοδοσίας άπαξ του μηνός και αναλόγως των διαθέσιμων μέσων (πλωτά, χερσαία). Κατά την περιπολία θα αναζητούνται παράνομες χρήσεις, αλλοιώσεις περιβάλλοντος, αυθαίρετες κατασκευές πάσης φύσεως στην περιοχή του αιγιαλού, παραλίας, θάλασσας, χερσαίας ζώνης λιμένος και εξομοιούμενων χώρων. Σε θετική περίπτωση θα λαμβάνονται φωτογραφίες και θα αναζητούνται οι υπαίτιοι.»
[σημ.: Η κοπή δέντρων και η αλλοίωση βλάστησης εμπίπτουν στις ελεγκτέες παραβάσεις από το ΛΧ στην περιοχή ευθύνης του]
«Ε. ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ – ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ
5. Δικαιοδοσία Λιμενικής Αρχής
α) …..Σε περίπτωση διαπίστωσης παράνομης «απλής χρήσης» στη χερσαία ζώνη λιμένα θα γίνεται προφορική σύσταση στον υπαίτιο από τη Λιμενική Αρχή για την άμεση απομάκρυνση και αποκατάσταση του χώρου, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δύο (2) ημερών, προκειμένου να μην κινηθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Εάν ο υπαίτιος δεν συμμορφωθεί κινείται η διαδικασία επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Γενικό Κανονισμό Λιμένα (άρθρο 276).
β) Εάν η παράβαση αφορά «απλή χρήση», σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο 13 του Ν. 2971/2001, και συντελέστηκε στη ζώνη του αιγιαλού και παραλίας, ειδοποιεί άμεσα το οικείο Αστυνομικό Τμήμα και την Κτηματική Υπηρεσία.»
6. Ο Ν. 1650/86 (ΦΕΚ – 160 Α’): «Για την προστασία του περιβάλλοντος»
«Άρθρο 18 – Αντικείμενο προστασίας και διατήρησης
1. Η βιοποικιλότητα, η φύση και το τοπίο προστατεύονται και διατηρούνται, ώστε να διασφαλίζονται οι φυσικές διεργασίες, η αποδοτικότητα των φυσικών πόρων, η ισορροπία και η εξέλιξη των οικοσυστημάτων, καθώς και η ποικιλομορφία, η ιδιαιτερότητα ή η μοναδικότητα των συνιστωσών τους.
Άρθρο 19 – Κριτήρια χαρακτηρισμού και αρχές προστασίας
Σύμφωνα με άρθρο αυτό η παράκτια βλάστηση συμπεριλαμβάνεται στους προστατευόμενους φυσικούς σχηματισμούς (παρ.2γ),
Άρθρο 28 – Ποινικές Κυρώσεις
«2. Όποιος προκαλεί ρύπανση ή υποβαθμίζει το περιβάλλον με πράξη ή παράλειψη που αντιβαίνει στις διατάξεις του νόμου αυτού ή των κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του, τιμωρείται»
7. N. 3937/11 (ΦΕΚ 60Α) «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις»
«ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ – ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ
Άρθρο 11
Προστασία της ενδημικής βιοποικιλότητας
«2. …… απαγορεύεται η αποκομιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, … βλάβη, καταστροφή» των ενδημικών ειδών χλωρίδας, πανίδας και άλλων ομάδων οργανισμών
Άρθρο 13
Ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία του φυσικού χώρου
3. α) Οι μικροί υγρότοποι που βρίσκονται στο νησιωτικό ή ηπειρωτικό τμήμα της χώρας και έχουν επιφάνεια έως ογδόντα (80) στρέμματα προστατεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και καταρτίζεται κατάλογος αυτών.
γ) Η αποτελεσματική φύλαξη των παράκτιων υγροτόπων των προηγουμένων περιπτώσεων αποτελεί αρμοδιότητα των οικείων τοπικών αρχών. Ειδικά η κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών μέσα σε αυτούς γίνεται με ευθύνη του Γενικού Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
4. α) Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.
β) Δεν επιτρέπεται η, μέσω της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα.»
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος
Ιάσονας-Ιωάννης Μίχος
Η γραμματέας
Χαρίκλεια Χαλαστάνη