Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Δειγματοληψίες από την Greenpeace

Δειγματοληψίες από την Greenpeace

  • Άρθρα

Η Greenpeace, πραγματοποίησε δειγματοληψίες στις αρχές Αυγούστου του 2000 σε ιζήματα του βυθού πέντε περιοχών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (Κυνόσουρα, Λιμνιώνας και Σελήνια Σαλαμίνας, Ικόνιο Πειραιά, Λιμάνι Θεσσαλονίκης και Παραλία Θεσσαλονίκης δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής).

Η επιλογή των περιοχών αυτών έγινε με βάση την πυκνότητα διέλευσης και παρουσίας πλοίων.

Πιο συγκεκριμένα, επιλέχθηκε μία περιοχή (Κυνόσουρα) όπου γίνεται ψηγματοβολή και απομάκρυνση των υφαλοχρωμάτων των πλοίων, δύο περιοχές με υψηλή κυκλοφορία πλοίων (Ικόνιο Πειραιά και Λιμάνι Θεσσαλονίκης) και δύο περιοχές χαμηλής κυκλοφορίας πλοίων (Λιμνιώνας και Σελήνια Σαλαμίνας και θαλάσσια περιοχή Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης).

Τα δείγματα στάλθηκαν για ανάλυση στο εξειδικευμένο εργαστήριο GALAB της Γερμανίας και στη συνημμένη εικόνα φαίνονται τα αποτελέσματα των αναλύσεων.

Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές παρατηρήθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις ΤΒΤ και μάλιστα σαφώς ανώτερες από το σχετικό όριο που έχει προτείνει το 1997 η διεθνής Σύμβαση Όσλο -Παρισιού για την Προστασία του ΒΑ Ατλαντικού (OSPAR) και το οποίο ορίστηκε σε 0,05 μg TBT/Kg ιζήματος.

Συγκεκριμένα, οι συγκεντρώσεις ΤΒΤ κυμάνθηκαν από 85 έως 89.600 μgTBT/Κg. Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρήθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στην περιοχή της Κυνόσουρας, όπου πραγματοποιούνται ψηγματοβολές και απόρριψη του ΤΒΤ που περιέχεται στα υφαλοχρώματα απ’ ευθείας στη θάλασσα .

Πηγή: «Προδιαγραφές ασφάλειας για αμμοβολές – υδροβολές, ΤΕΕ, Ομάδα Εργασίας, 2009» σελίδα 194.

ΤΒΤ ή τριβουτυλοκασσίτερος είναι οργανοκασσιτερική ένωση και τα παράγωγα του είναι μεταξύ των τοξικότερων ουσιών που ο άνθρωπος διοχέτευσε στο θαλάσσιο περιβάλλον: http://195.134.76.37/chemicals/chem_TBT.htm

Με όριο (OSPAR) για TBT 0,05μg /kg ιζήματος, η περιοχή της Κυνόσουρας με το ναυπηγείο βρέθηκε να έχει 89.600μg/kg! Δηλαδή 1.8 εκατομμύρια φορές πάνω από το όριο!

Μπορεί οι μετρήσεις της Greenpeace να αφορούν την περιοχή του ναυπηγείου της Κυνόσουρας, αλλά δεν υπάρχουν εμφανείς λόγοι που στο λιμάνι της Σύρου να αναμένουμε θεαματικά διαφορετικά αποτελέσματα. Εκτός ίσως από την περίπτωση που η δειγματοληψία της Greenpeace έγινε χωρίς να ακολουθήσει τα κατάλληλα πρωτόκολλα ή το εργαστήριο στη Γερμανία έβγαλε λάθος αποτελέσματα.

Κατά την πραγματοποίηση της πολυσυζητημένης και αναμενόμενης έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ (ή άλλου κατάλληλου φορέα) ας συμπεριληφθούν εκτός από βαρέα μέταλλα και οι μετρήσεις για τις συγκεντρώσεις του τριβουτυλοκασσίτερου (ΤΒΤ) στη περιοχή μελέτης.

Η ONEX, όπως είπε και ο πρόεδρος της δεν ήταν εδώ τα τελευταία 300 χρόνια και βάσιμα μπορούμε να δεχτούμε ότι δεν θα ευθύνεται για τα όποια αποτελέσματα. Πλην όμως το θέμα δεν είναι αν θα φταίει η ONEX, αλλά η κληρονομιά που άφησαν όσοι με πολύ αριστοτεχνικό τρόπο αποχώρησαν φορτώνοντας χρέη, περιβαλλοντικές βόμβες και δυστυχία στο νησί μας και να προσδιοριστεί αν χρειάζονται ενέργειες απορρύπανσης.

Και φυσικά να εξασφαλιστεί ότι σήμερα οι εργασίες πραγματοποιούνται χωρίς να προκαλούν αντίστοιχη ρύπανση όπως ήδη διαβεβαιώνει η εταιρεία.

Ποια είναι η άποψη σας κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχη και αγαπητοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι μας;