Skip to content
Home » Our News » Απόβλητα αμμοβολών (μέρος 2)- Ελευσίνα

Απόβλητα αμμοβολών (μέρος 2)- Ελευσίνα

eleusina_ammovoli
This post is not yet available in English

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων των αμμοβολών δεν υπάρχει μόνο στη Σύρο. Είναι μεγάλο το κόστος της νόμιμης και ασφαλούς διαχείρισης τους και ως εκ τούτου το κίνητρο για την παράνομη διάθεσή – ξεφόρτωμα είναι μεγάλο.

Στο Θριάσιο έχουν αποτεθεί απόβλητα αμμοβολών, στη θέση Στρίφι μόλις 2 χλμ. βόρεια του κυρίως οικισμού της Ελευσίνας. Το θέμα έγινε ευρέως γνωστό, πριν από περίπου 10 χρόνια, μετά από καταγγελία  πολίτη που ζει στην περιοχή, του κ. Γιώργου Στεφανάκη.
«Κάποτε εδώ φύτρωνε σιτάρι. Υπήρχαν ελαιώνες και από κάτω η θάλασσα. Αυτός ήταν ο λόγος που πριν από 50 χρόνια η μητέρα μου αγόρασε γη εδώ. Είδε έναν παράδεισο», σημείωνε χαρακτηριστικά το 2013 ο κ. Στεφανάκης στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Για τη διερεύνηση της καταγγελίας του κ. Στεφανάκη πραγματοποιήθηκε αυτοψία και αποτυπώθηκε η καταστροφή. Εδώ το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (pdf).

https://www.ecoeleusis.org/wp-content/uploads/2013/05/%CE%95%CE%A5%CE%95%CE%A0_%CE%A3%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%A6%CE%99.pdf

Σύμφωνα με το πόρισμά, οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ζήτησαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να προβεί σε ενέργειες για την νόμιμη απομάκρυνση των αποβλήτων και τον καταλογισμό της δαπάνης στους υπεύθυνους σύμφωνα με τα οριζόμενα στη ΚΥΑ Η.Π.13588/725/06 (ΦΕΚ Β 383/28-3-2006) : «Μέτρα όροι και περιορισμοί για την διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 91/689/ΕΟΚ «για τα επικίνδυνα απόβλητα» του Συμβουλίου της 12ης Δεκεμβρίου 1991»

Συγκρίνοντας την κατάσταση στην Ελευσίνα με τη Σύρο διαπιστώνουμε ότι η διαχείριση των αποβλήτων των αμμοβολών είχε ως κοινό παρανομαστή την παράνομη διαχείριση τους. Στην Ελευσίνα υπήρχε ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων, ενώ εδώ στην Ερμούπολη συσσώρευση τους επί τόπου, εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, δίπλα σε σπίτια, σχολεία, πολυσύχναστους δρόμους, καταστήματα, ταβέρνες και στο νοσοκομείο. Όπως και να το κάνουμε στη Σύρο ήταν πιο επικερδής η επιχείρηση μιας και δεν έμπαιναν στον κόπο να τα απομακρύνουν από τη θέση των εργασιών, κάτι που θα όφειλαν να κάνουν ακόμα και στην περίπτωση που η περιοχή ήταν ακατοίκητη. Στην Ελευσίνα οι άμεσα πληττόμενοι ήταν πρωτίστως οι άτυχοι Ρομά της περιοχής, στη Σύρο όλοι οι κάτοικοι.

Στη περίπτωση του Νεωρίου απ’ όσο γνωρίζουμε ουδέποτε ζητήθηκε από τους Επιθεωρητές να κινηθεί αντίστοιχη διαδικασία με την Ελευσίνα για την απομάκρυνση των αποβλήτων και τον καταλογισμό του κόστους στους υπαίτιους. Υπάρχει άραγε λογική εξήγηση γιατί όχι; Εκτός βέβαια, αν είχε ζητηθεί και δεν το γνωρίζουμε.

Εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που έχει δημοσιευτεί από τον κ. Γιώργο Στεφανάκη όπου αποτυπώνεται η κατάσταση στην περιοχή της Ελευσίνας (και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Σύρο):

Σχετικά δημοσιεύματα:

https://www.efsyn.gr/ellada/periballon/3102_nekrotafeio-apobliton-stin-eleysina

https://www.epoli.gr/ektetameni-periballontiki-molynsi-perioxi-eleysinas-a-57880.html?category_id=95

http://egialos.blogspot.com/2011/08/blog-post_9857.html