Εκδήλωση για τις SLAAPs στη Σύρο
Ενάντια στη συστηματική συγκάλυψη από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας και του νησιού, της σοβαρότατης ρύπανσης και των προφανών κινδύνων για τη δημόσια υγεία που προκαλείται στο λιμάνι της Ερμούπολης το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση, με τίτλο «Το νησί της σιωπής – Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον, Δημοκρατία», με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, νομικών, γιατρών, μεταλλειολόγων, ναυπηγών και ακτιβιστών το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στις 17.00, στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Ερμούπολη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται εν όψει της αναμονής για την εξέταση σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο Αιγαίου της υπόθεσης των 3 αγωγών SLAPP, συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, από τον όμιλο ONEX Shipyards που διαχειρίζεται το Νεώριο Σύρου ενάντια στο ΠΠΠΣ και δύο μελών του. Πρόκειται για την πλέον εξοντωτική αξίωση που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα από επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος πολιτών και μάλιστα με τις εξωφρενικές κατηγορίες της «συκοφαντικής δυσφήμισης», διά της οποίας, δήθεν, το ΠΠΠΣ προκάλεσε «ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη» και της δήθεν «υπόγειας εξυπηρέτησης σκοτεινών αντίπαλων επιχειρηματικών συμφερόντων».
Οι τρεις αγωγές συζητήθηκαν σε πρώτο βαθμό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου στις 10 Δεκεμβρίου 2021, το οποίο έκρινε πως η μέχρι σήμερα δράση του ΠΠΠΣ, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και της απειλής προς τη δημόσια υγεία, είναι απολύτως θεμιτή και τεκμηριωμένη και ότι καμία ζημιά (ηθική ή υλική) δεν έχει προκληθεί στην εταιρεία από τη δράση του Παρατηρητηρίου. Ως εκ τούτου απέρριψε και κάθε αξίωση για αποζημιώσεις προς την εταιρεία από το ΠΠΠΣ και τα μέλη του.
Σημειώνεται ότι πρόσφατη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ στον κόλπο της Ερμούπολης, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΟΝΕΧ, κατέγραψε πολύ σοβαρή ρύπανση στην περιοχή, παρά το γεγονός πως τα πρωτοφανή ευρήματα που περιγράφονται στο σώμα της μελέτης υποβαθμίζονται παραδόξως στη σύνοψη των συμπερασμάτων της.
Στην πρώτη ενότητα της εκδήλωσης με θέμα «Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία» οι ομιλητές θα εστιάσουν στη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, στις επιπτώσεις της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία και στις συνθήκες εργασίας στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο. Στη δεύτερη ενότητα με θέμα «Το SLAPP, η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στον κοινωνικό έλεγχο και ο ρόλος του Τύπου» θα παρουσιαστεί η πρωτόδικη απόφαση και οι συμμετέχοντες θα καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους.
► Σύνδεσμος ΖΟΟΜ, για διαδικτυακή παρακολούθηση της εκδήλωσης:
https://aegean-gr.zoom.us/j/96118714901?pwd=V2J2U3R6RHpYWjljVWtqZ3dyWkJ3Zz09
Aναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης
17:00 – Έναρξη – Χαιρετισμός – Α’ Ενότητα – Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία
Συντονίζει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη
– Η μελέτη τού ΕΛΚΕΘΕ
Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μιχάλης Φραγκίσκος, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
– Επιπτώσεις της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία
Ιορδάνης Παπαδόπουλος, παιδίατρος, επιμελητής Α’ στο ΓΝ Σύρου, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων
– Γίνεται και αλλιώς! Οι συνθήκες εργασίας στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο. Σύγχρονα, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον ναυπηγεία
Παρεμβάσεις εργαζομένων σε ναυπηγεία.
– Συζήτηση – Συμπεράσματα
– 18:00 – Διάλειμμα με μπουφέ
– 18:15 – Β’ Ενότητα – Κοινωνικός έλεγχος και Δημοκρατία
Συντονίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Σαραντής
– Η πρωτόδικη απόφαση
Πέτρος Σταυριανός, δικηγόρος του ΠΠΠΣ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου
– Το SLAPP, η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στον κοινωνικό έλεγχο και ο ρόλος τού Τύπου
Αλέξανδρος Μπίστης (Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου)
Πέτρος Κουσουνάδης (Τήνος)
Φαίη Τζανετουλάκου (Βόλος)
Σταυρούλα Πουλημένη (αlterthess)
Τάσος Σαραντής (Εφημερίδα των Συντακτών)
– Συζήτηση – Συμπεράσματα
Πηγή: https://www.efsyn.gr/periballon/423543_nisi-tis-siopis