«Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο βιολογικό μηχανισμό που, εξαιτίας της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των πνευμόνων ακόμη και σε ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους. Τα μικροσωματίδια των ρύπων μπορούν να επιφέρουν μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια (EGFR και KRAS), κάτι που με τη σειρά του πυροδοτεί τον καρκίνο.
Eρευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον δρα Τσαρλς Σουάντον, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO Congress 2022).
Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε έρευνα εργαστηρίου και σε ανθρώπους, ιδίως πάνω στο γονίδιο EGFR, το οποίο υπάρχει περίπου στους μισούς ανθρώπους με καρκίνο των πνευμόνων που ποτέ δεν κάπνισαν. Η ανάλυση στοιχείων από σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε Αγγλία, Ν.Κορέα και Ταϊβάν δείχνει ότι η έκθεση σε αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων ΡΜ2,5 στον αέρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μεταλλάξεων στο εν λόγω γονίδιο και – εξ αυτού του λόγου – για καρκίνο NSCLC.
Η εργαστηριακή έρευνα έδειξε ότι οι ίδιοι μικροσωματιδιακοί ρύποι προκαλούν μεταλλάξεις και σε ένα γονίδιο (KRAS) που σχετίζεται με τον καρκίνο των πνευμόνων.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι μεταλλάξεις στα γονίδια EGFR και KRAS υπάρχουν στην πραγματικότητα και σε φυσιολογικό ιστό των πνευμόνων, πιθανώς λόγω της γήρανσης. Όταν τα κύτταρα των πνευμόνων με αυτές τις προϋπάρχουσες μεταλλάξεις εκτίθενται σε ρύπανση του αέρα, αυξάνεται η πιθανότητα καρκίνου και μάλιστα με ρυθμό ταχύτερο από ό,τι αν τα εν λόγω κύτταρα δεν είχαν εκτεθεί στους ρύπους. “Το επόμενο βήμα“, σύμφωνα με τον Σουάντον, “είναι να ανακαλύψουμε γιατί μερικά κύτταρα των πνευμόνων με μεταλλάξεις γίνονται καρκινικά όταν εκτίθενται στους ρύπους, ενώ άλλα όχι“.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιστήμονες επεσήμαναν τη σημασία της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος παθήσεων των πνευμόνων, μεταξύ άλλων του καρκίνου. Όπως ανέφερε ο Σουάντον, “γνωρίζαμε εδώ και πολύ καιρό για τη σχέση ανάμεσα στη ρύπανση και στον καρκίνο των πνευμόνων, όμως τώρα πια έχουμε και μια πιθανή εξήγηση γι’ αυτήν.»
Πηγή: ertnews.gr, https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/vretaniki-anakalypsi-giati-i-rypansi-prokalei-karkino-toy-pneymona-se-mi-kapnistes/
Εμείς, εδώ στη Σύρο, δεν έχουμε παράπονο. Έχουμε αιωρούμενα σωματίδια υψίστης ποιότητας. ΒΑΡΕΑ. Το ότι έχουμε συνηθίσει την εικόνα του νέφους, ή το ότι τη νύχτα πλέον σβήνουν τα φώτα των δεξαμενών για να μην το βλέπουμε, δεν τα καθιστά αυτομάτως και λιγότερο επικίνδυνα. Παρόλο που για την μελέτη της ποιότητας της ατμόσφαιρας, χρειάζεται πυκνό και εκτεταμένο δίκτυο αισθητήρων (και είναι υποχρέωση της πολιτείας να το παρέχει), μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι/ες μιας και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη λειτουργεί (διαχρονικά) ο προβλεπόμενος σταθμός μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων (που οφείλει να λειτουργεί υπ’ ευθύνη της ίδιας της Περιφέρειας και αποτελεί απαραίτητο όρο για την άδεια λειτουργίας της βιομηχανίας)…
Και φυσικά, στα μέρη μας, είναι «ποινικά κολάσιμη» η διατύπωση ανησυχίας «χωρίς στοιχεία» γιατί ως γνωστό καμία αρμόδια αρχή δεν διαθέτει στοιχεία έκθεσης του πληθυσμού σε επικίνδυνα αιωρούμενα σωματίδια! Σσσσσσσσσσςςςςςςςς….