Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Ανακοίνωση για τα δέντρα στην Ποσειδωνία

Ανακοίνωση για τα δέντρα στην Ποσειδωνία

Φωτογραφία του σημείου (πηγή: syrostoday.gr)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σχετικά με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κοπή ευκαλύπτου στην Ποσειδωνία

            Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου Ερμούπολης με την υπ’ αριθμ. 69/28.03.2022 απόφαση του (ΑΔΑ: 6ΦΣ8ΩΗΟ-ΥΘΒ), ενέκρινε την κοπή ενός ευκαλύπτου που βρίσκεται στο πεζοδρόμιο της εισόδου (πρόσοψης) του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη της Ποσειδωνίας.

            Είναι σαφές, και θεωρούμε καθολικά αποδεκτό, ότι η απόφαση για την κοπή ενός δέντρου πολλών ετών εφόσον υπάρχουν λόγοι επικινδυνότητας που το επιβάλουν, θα πρέπει να λαμβάνεται με σοφία, να στηρίζεται σε αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία και να έπεται της εξέτασης όλων των εναλλακτικών λύσεων για τη σωτηρία του δέντρου.

            Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου θεωρώντας το ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό, υπέβαλε αίτημα στον Δήμο για την επανεξέταση και ανάκληση της ληφθείσας απόφασης για την κοπή του ευκαλύπτου, το οποίο αίτημα κοινοποίησε στη Ιερά Μητρόπολη Σύρου και στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη δεδομένου ότι σε συνέχεια εγγράφου του ελήφθη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

            Άμεσα ο Ιερέας του Ναού, Πατέρας Χριστόφορος Παπανικολάου, μας ενημέρωσε (και τον ευχαριστούμε) ότι ο Ιερός Ναός συμφωνεί με τη διατήρηση του δέντρου και έχει ήδη κάνει σχετικές ενέργειες προς τον Δήμο. Συγκεκριμένα μας ανέφερε τα εξής:

“Συμφωνούμε για την διατήρηση τού ευκαλύπτου και έχουμε πράξει τα δέοντα προς τον Δήμο. Ήδη έχει σταλεί έγγραφο προς τον Δήμαρχο ο οποίος συμφωνεί για την μη κοπή του δένδρου. Ευχαριστούμε για την προσπάθειά σας.”

            Το γεγονός ότι ο κ. Δήμαρχος δεν επιθυμεί την κοπή του δέντρου είχε δημοσιοποιηθεί και από τα τοπικά μέσα, αλλά, εκ του αποτελέσματος, προκύπτει ότι δεν κατάφερε να πείσει τους Δημοτικούς Συμβούλους που έλαβαν την απόφαση της κοπής.

Σύμφωνα όμως με το Ν.3852/10, άρθρο 58- “Αρμοδιότητες Δημάρχου”, ο Δήμαρχος δεν αποφασίζει αλλά εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η μη εκτέλεση δε, των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.

            Ως εκ τούτου η επιθυμία του Δημάρχου δεν αρκεί για τη σωτηρία του δέντρου. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να είναι πιο πειστικός και να πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση της κοπής. Αποτελεί δε αξιοσημείωτο πως μόνο ο κ. Δήμαρχος δεν επιθυμούσε την κοπή, σε αντίθεση με την επιθυμία του συνόλου των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση Δημοτικών Συμβούλων (πλην μιας λευκής ψήφου η οποία όμως δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως άρνηση).

            Θεωρώντας ότι πράγματι έχει παρερμηνευθεί το αίτημα του Ι. Ναού, προσβλέπουμε στην ανάκληση της απόφασης για την κοπή του δέντρου, από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Εδώ το αίτημα που υπέβαλε το Παρατηρητήριο προς τον Δήμο

Ερμούπολη, 04/04/2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο