Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Απάντηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου Ερμούπολης» στις ερωτήσεις του ΠΠΠΣ

Απάντηση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου Ερμούπολης» στις ερωτήσεις του ΠΠΠΣ

Σύρος, 02/10/2023

Ανταποκρινόμενοι στο αίτημά σας, το οποίο απευθύνατε στις υποψήφιες Δημοτικές παρατάξεις προκειμένου να ενημερωθείτε για τις θέσεις τους για συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τη δράση του Παρατηρητηρίου, σας αποστέλλουμε με το παρόν τις θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης.

Ευχαριστούμε πολύ που μας δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε λεπτομερέστερα για σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού μας τα οποία περιλαμβάνονται στο πεδίο δράσης του Παρατηρητηρίου. Παρακαλούμε σημειώστε ότι όποιος ανατρέξει στις ιστοσελίδες της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης μπορεί να δει γενικότερα τις θέσεις μας για το περιβάλλον αλλά και για όλα τα θέματα που θέτουμε σε προτεραιότητα

(εδώ η ιστοσελίδα μας και εδώ η σελίδα μας στο facebook)

Γνωρίζετε πως η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ήδη τοποθετηθεί δημοσίως, όλο το προηγούμενο διάστημα, για τα ζητήματα τα οποία θίγετε στην επιστολή σας, όμως με αυτή την αφορμή, μας δίνεται μια καλή ευκαιρία να κάνουμε μια επισκόπηση των θέσεων μας.

Πριν προχωρήσουμε σε αυτές καθαυτές τις απαντήσεις, θέλουμε να εκφράσουμε την χαρά μας για το γεγονός της ύπαρξης του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος. Ας μην ξεχνάμε πως η πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης να φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι, έδρασε καταλυτικά στην μετέπειτα συγκρότηση του συλλόγου.

Θεωρούμε πως αυτά τα χρόνια έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία, με τις κατά καιρούς διαφωνίες που μπορεί να έχουμε και τις πιο συχνές συμφωνίες μας, όμως πιστεύουμε και έχει αποδειχθεί στην πράξη πως βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων του νησιού.

Τώρα, ως προς τα ζητήματα που ζητάτε από τις υποψήφιες Δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν:

Διώξεις κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και μελών του

Ερώτηση Παρατηρητηρίου: Ποια η θέση της παράταξής σας σχετικά με την πρακτική των αγωγών από πλευράς ΟΝΕΧ εναντίον όσων πολιτών εκφράζουν ανησυχία για ενδεχόμενη επιβάρυνση του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας στο νησί μας, δεδομένης και της πρωτόδικης δικαστικής απόφασης που δικαιώνει τη δράση του ΠΠΠΣ και ενόψει της εκδίκασης σε δεύτερο βαθμό τον Απρίλιο του 2024;

Απάντηση Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης: Όπως, είμαστε βέβαιοι ότι, γνωρίζετε η παράταξή μας, οι άνθρωποι που απάρτιζαν το ψηφοδέλτιο μας το 2019, ήταν οι πρώτοι που δέχθηκαν απειλές δημοσίως και είμασταν οι πρώτοι που το καταγγείλαμε δημοσίως (https://www.youtube.com/watch?v=ow09cxGjT7w&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Flasysyros.wixsite.com%2F&embeds_referring_origin=https%3A%2F%2Flasysyros.wixsite.com&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title). Φυσικά έκτοτε έχουμε δεχθεί πολλές φορές απειλές, έχουμε λοιδορηθεί και τραμπουκιστεί, απλά και μόνο γιατί έτσι υπαγορεύαν τα συμφέροντα των μεγάλων επενδυτών, με την ανοχή των τοπικών αρχών.

Η δράση μας πατάει στη ρήση του μεγάλου Σοβιετικού συγγραφέα Μ. Γκόρκι: Την “ηθική των αφεντικών” την αντιπάθησα, όσο και την “ηθική των δούλων”. Μια τρίτη ηθική έβλεπα να διαμορφώνεται μέσα μου, Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται.

Σε αυτή τη βάση η Λαϊκή Συσπείρωση, ήταν και η μόνη δημοτική παράταξη που καταδίκασε απερίφραστα αυτή την εκφοβιστική πρακτική της ΟΝΕΧ (https://lasysyros.wixsite.com/website/post/agogi-ppps) και στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό του Παρατηρητηρίου και των εναγόμενων μελών του. Και αυτό το έκανε τόσο με τις παρεμβάσεις της όσο και με την κατάθεση του επικεφαλής της, Νικόλα Καΐλη, ως μάρτυρα υπεράσπισης, με ένορκη βεβαίωση, κατά την εκδίκαση των αγωγών. Αν θυμάστε όλοι οι αιρετοί της Σύρου κινήθηκαν και εξακολουθούν να κινούνται στην καλύτερη στις ράγες του περίφημου «Σκάστε!» ή στην χειρότερη υπερασπίζονται με θέρμη τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Βέβαια, τώρα προεκλογικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που όλο το προηγούμενο διάστημα είτε ήταν απόντες από όλα αυτά είτε ενώ ήταν απέναντι στην εκπόνηση της μελέτης για την εκτίμηση της ρύπανσης του λιμανιού, τώρα θέλουν να το παίξουν ήρωες, δημιουργώντας ψεύτικα δίπολα προς άγρα ψήφων.

Σε αυτή τη λογική, αναμένουμε και εμείς τις τοποθετήσεις και των άλλων παρατάξεων επί του θέματος, γνωρίζοντας από κοντά την όλη ιστορία και έχοντας συμμετάσχει στην μια και μοναδική συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής στο κτίριο της περιφέρειας, που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των πολιτών και ακόμα πιο απαράδεκτο ότι η προσπάθεια αυτή υποστηρίχθηκε από βουλευτές και πολιτευτές μεγάλων κομμάτων, καταθέτοντας ένορκες βεβαιώσεις εναντίον σας. Βέβαια, δυστυχώς δεν μας εκπλήσσει αυτή η κατάσταση καθώς είναι μέρος της κανονικότητας ενός κράτους, μιας κοινωνίας που υπηρετεί τα συμφέροντα των «μεγάλων» αδιαφορώντας για τις ανάγκες των πολλών.

Αυτές τις καταστάσεις τις έχουμε ζήσει πολλές φορές μέσα στα σωματεία και τους φορείς τους κινήματος. Να θυμίσουμε τα γεγονότα στη Ζώνη με την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, όπου εκεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν μπήκαν στον κόπο να στείλουν αγωγές και εξώδικα, αλλά στείλαν τα τσιράκια τους, τους φασίστες να «σπάσουν το απόστημα», με στόχο όχι την οικονομική αλλά τη φυσική εξόντωση, των συνδικαλιστών που παλεύουν για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, για εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων και για μισθούς στο ύψος των αναγκών μας.

Κλείνοντας, δεν μπορούμε παρά να χαιρετήσουμε την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε το Παρατηρητήριο. Εκφράζουμε παράλληλα όμως και τον προβληματισμό μας για τους απαράδεκτους όρους που περιέχονται στην απόφαση και επιτρέπουν την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης. Ελπίζουμε πως η απόφαση του εφετείου θα επιβεβαιώσει το αβάσιμο των κατηγοριών που προσπάθησαν να σας προσάψουν και πως θα απαλείφονται οι εν λόγω όροι. Να ξέρετε πως θεωρούμε αυτονόητο πως θα είμαστε και πάλι στο πλευρό σας.

Ρύπανση λιμένα Ερμούπολης

Πριν απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας επιτρέψτε μας μια μικρή εισαγωγή, αναφορικά με τη ρύπανση του λιμένα και τη μελέτη που τελικά υλοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ, με αποκλειστική χρηματοδότηση της ONEX, αντί να την αναλάβει η Περιφέρεια και το Υπουργείο, ως όφειλαν, γεγονός που καταγγείλαμε δημοσίως με ανακοίνωση μας στις 24/09/2021 (https://lasysyros.wixsite.com/website/post/meleti-ripansi-limani-ermoupolis).

Η πραγματοποίηση έστω και με αυτόν τον τρόπο, της μελέτης είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την πίεση του Παρατηρητηρίου και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Η πρωτοβουλία, όμως του Παρατηρητηρίου για την πραγματοποίηση δικής του δειγματοληψίας με το ΕΛΚΕΘΕ ήταν αυτή που, αποτέλεσε τον καταλύτη.

Το γεγονός ότι ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε τα Υπουργεία δεν βρήκαν τα λίγα χρήματα που απαιτούνταν (58.000€+ΦΠΑ) για την πραγματοποίηση της πολύ σημαντικής αυτής μελέτης, δείχνει ξεκάθαρα πόσο υπολογίζουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Αν σε αυτό προστεθεί και η παρεμπόδιση ουσιαστικά από το Λιμεναρχείο Σύρου της ανεξάρτητης δειγματοληψίας που θα πραγματοποιούσε το ΕΛΚΕΘΕ κατόπιν της πρόσκλησης του Παρατηρητηρίου χρησιμοποιώντας αστεία επιχειρήματα (την πρώτη φορά ότι το σκάφος που θα χρησιμοποιούνταν ήταν αλιευτικό, τη δεύτερη ότι δεν ήταν ερευνητικό και ως εκ τούτου υπάρχει νομικό κώλυμα για να χρησιμοποιηθούν από τον επιστήμονα και τον δύτη του ΕΛΚΕΘΕ για να λάβουν τα δείγματα), συμπληρώνεται μια εικόνα που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, για το ποιος τελικά είναι ο ελεγχόμενος και ποιος ελέγχεται.

Όπως σας είπαμε και προηγουμένως, εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να χρηματοδοτούν μελέτες εκείνοι οι οποίοι έχουν συμφέρον από τα αποτελέσματα της. Αυτές οι μελέτες θα έπρεπε να είναι υπόθεση του κράτους και των αρμόδιων φορέων του και όχι των ιδιωτών.

Θέλουμε επιπλέον να σας ενημερώσουμε πως έχουμε μελετήσει και εμείς την τεχνική έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ και έχουμε καταλήξει σε μια σειρά συμπεράσματα που δεν συνάδουν με το καθησυχαστικό και πανηγυρικό κλίμα παρουσίασης της από τον κ. Περιφερειάρχη, με τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν διαχρονικά μια «περιβαλλοντικά πιεσμένη» περιοχή.

Συνοπτικά τα βασικά στοιχεία της ανάγνωσης μας είναι:

  1. Διαπιστώνεται ξεκάθαρη ρύπανση στα ιζήματα πυθμένα.
  2. Η ρύπανση αυτή αναφέρεται τόσο στο παρελθόν όσο και στο πρόσφατο παρόν.
  3. Τα ευρήματα στα επιφανειακά δείγματα, που αναφέρονται στο σήμερα χαρακτηρίζονται έως σοβαρά ρυπασμένα.
  4. Το περιβάλλον της περιοχής επιβαρύνεται εδώ και δεκαετίες. Δεν έγινε κάτι ξαφνικά σήμερα και είναι πολλαπλές οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες, που έχουν συμβάλλει στη ρύπανση. Προφανώς, σε αυτές περιλαμβάνεται και η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα που δραστηριοποιείται εκεί διαχρονικά.

Η διαχρονικότητα της ρύπανσης δεν «αθωώνει» τις σύγχρονες χρήσεις που δρουν επιβαρυντικά, αντιθέτως αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση στο λιμάνι, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον, δεν υπήρξε καμία μερίμνα από τις τοπικές αρχές και τους αρμόδιους φορείς αναφορικά με την περιβαλλοντική κατάσταση του λιμανιού.

Μια πολύ βασική παράλειψη όμως είναι, ότι, τα ευρήματα αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί έως σήμερα επίσημα από το ΕΛΚΕΘΕ. Και επειδή προφανώς είναι ελάχιστοι όσοι έχουν την δυνατότητα να διαβάσουν την έκθεση και να καταλάβουν τι ακριβώς διαβάζουν, θεωρούμε ως στοιχειώδη υποχρέωσή του ΕΛΚΕΘΕ να παρουσιάσει δημόσια τα ευρήματά του και ήταν μεγάλη παράλειψη (;) η μη κλήση του ΕΛΚΕΘΕ στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης από την Περιφέρεια.

Όμως, ακριβώς επειδή σε όλη την περιοχή του λιμανιού υφίστανται χρήσεις οι οποίες δύνανται να προκαλέσουν περιστατικά ρύπανσης, εμείς έχουμε ως πάγια διεκδίκηση την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, που θα μπορούσε να προκληθεί εντός του λιμανιού.

Επιπλέον, ζητάμε τη διενέργεια συστηματικών ελέγχων από ανεξάρτητους, δημόσιους φορείς, με ευθύνη του κράτους και των τοπικών αρχών κι όχι των ίδιων των ελεγχόμενων, σχετικά με την ποιότητα του θαλασσίου περιβάλλοντος, των ιζημάτων και των υδάτων της Ερμούπολης καθώς και του ατμοσφαιρικού αέρα του νησιού, ώστε να γνωρίζουμε το μέγεθος και τη μεταβολή της επίδρασης των ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών θα πρέπει να δημοσιοποιούνται και να παρουσιάζονται από τον φορέα υλοποίησης, με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας.

Ερώτηση Παρατηρητηρίου: Ποιες πρωτοβουλίες προτείνετε να αναλάβει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης για τον εντοπισμό τυχόν σύγχρονων ρυπογόνων δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα Ερμούπολης και την απόδοση ευθυνών;

Απάντηση Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης: Καταρχάς, παρά την εκπόνηση της μελέτης, δεν έχει διευκρινιστεί από το ΕΛΚΕΘΕ αν στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνονταν και ο προσδιορισμός της/των πηγής/ών ρύπανσης και αν όσους αναφέρει ως ρυπαντές αποτελούν κατά τη γνώμη του το σύνολο των ρυπαντών που μπορούσαν να ταυτοποιηθούν από τα ευρήματα.

Επιμένουμε πως πρέπει να πραγματοποιούνται έρευνες σε τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί για παράδειγμα ενώ η κατάσταση του ιζήματος δεν μεταβάλλεται δραματικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κατάσταση των υδάτων που αποτυπώνει το στιγμιαίο, αλλάζει και πρέπει να παρακολουθείται.

Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να εντοπίζουν και τις ρυπαντικές πηγές προκειμένου να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα απορρύπανσης με ευθύνη του ρυπαντή και αποτροπής της μελλοντικής ρύπανσης.

Η στάση των δημοτικών και περιφερειακών αρχών στις πρόσφατες πυρκαγιές και πλημμύρες, όλων αυτών που χρεώνονται με την συνειδητή έκθεση των ζωών μας και της περιουσίας μας σε κίνδυνο, καθώς δεν προχώρησαν και δεν προχωρούν σε έργα πρόληψης, μας δείχνουν με τον πιο δραματικό τρόπο πως δεν μπορούμε να περιμένουμε τους θύτες ή τους συνένοχους στα εγκλήματα να δώσουν λύση. Φυσικά και θα τους πιέζουμε με όσες δυνάμεις έχουμε για να πάρουν μέτρα.

Το κρίσιμο όμως για εμάς είναι η κινητοποίηση του κόσμου, ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα, πως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, οι μεγάλες οικολογικές καταστροφές δεν είναι τίποτα άλλο, παρά αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, ο οποίος παράγει και αναπαράγει διαρκώς αδιέξοδα.

Ερώτηση Παρατηρητηρίου: Ποιες πρωτοβουλίες προτείνετε να αναλάβει ο Δήμος για την απορρύπανση του πυθμένα στο λιμένα Ερμούπολης από τα ανωτέρω αναφερόμενα βαρέα μέταλλα και καρκινογόνους υδρογονάνθρακες;

Απάντηση Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης: Πρέπει να σπάσει επιτέλους η λογική που κυριαρχεί, να κρύψουμε το πρόβλημα, μην «χαλάσει» η εικόνα του νησιού προς τα έξω. Ο στρουθοκαμηλισμός αυτός δεν οδηγεί πουθενά και λειτουργεί σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας των κατοίκων και δημοτών, γενικότερα.

Πρώτα απ’ όλα, ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να αποδεχτούν την ύπαρξη του προβλήματος και να πιέσει ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι φορείς, με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων που ειδικεύονται στα ζητήματα αυτά προκειμένου να προσδιοριστούν οι αναγκαίες ενέργειες για την απορρύπανση και να πιέσει την υλοποίηση τους.

Ερώτηση Παρατηρητηρίου: Θεωρείτε σκόπιμη την αυστηρή απαγόρευση της κολύμβησης (βλ. πλατφόρμα λουόμενων στο «Νησάκι») και του ψαρέματος εντός του κόλπου της Ερμούπολης για την προστασία της δημόσιας υγείας έως ότου πραγματοποιηθούν εργασίες απορρύπανσης; Αν ναι, ποιες πρωτοβουλίες προτείνετε να αναληφθούν;

Απάντηση Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης: Τυπικά, ισχύει η απαγόρευση της κολύμβησης εντός του λιμανιού, εδώ και πολλές δεκαετίες. Η κολύμβηση στο Νησάκι όμως, αποτελεί συνήθεια πολλών κατοίκων της πόλης, που πολλές φορές δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν εκτός πόλης.

Τα συχνά ρυπαντικά περιστατικά που παρατηρούνται στην περιοχή του λιμανιού θα πρέπει να προβληματίσουν τόσο τους ίδιους τους λουόμενους αλλά πολύ περισσότερο τους αρμόδιους φορείς ώστε να προστατεύεται η υγεία και η ασφάλεια των λουόμενων, αλλά και των κατοίκων γενικότερα. Να ενισχυθούν οι υποδομές στα Κύματα και στον Άγιο Νικόλαο, ώστε να μην χρειάζεται κάποιος-α να πάει στο Νησάκι για κολύμπι.

Το άμεσο ζήτημα είναι να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την απορρύπανση του λιμανιού.

Η μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, κλείνει σε λίγες μέρες ένα χρόνο. Επιμένουμε πως είναι απαραίτητη η διενέργεια τακτικών μελετών για την εξέταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης του λιμανιού. Στη βάση αυτή, ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτών και με εισήγηση του φορέα υλοποίησης της μελέτης, θα πρέπει να λαμβάνονται και οι αποφάσεις για τις όποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνονται, όπως και η απαγόρευση ή όχι του ψαρέματος εντός του λιμένα.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ολοκλήρωση των προβλέψεων του masterplan για την περιοχή, με την εγκατάσταση του κτιρίου της ΣΕΝΓΚΕΝ, θα περιορίσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στο εκεί δημόσιο χώρο, οπότε οι δραστηριότητες στις οποίες αναφέρεστε πιθανόν να απαγορευτούν de facto…

Παραλίες – Δημόσιος Χώρος

Ερώτηση Παρατηρητηρίου:

Α) Θεωρείτε ότι ο Δήμος έχει ουσιαστικές δυνατότητες ελέγχου και επιβολής της νομιμότητας στις παραλίες ή ότι οι δυνατότητές παρέμβασής του είναι περιορισμένες λόγω του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων σε διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου;

Β) Με ποιους τρόπους -εντός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου – προτίθεστε να ελέγξετε την παραβατικότητα στις παραλίες (παραβίαση ορίων παραχώρησης ή/και παράνομες κατασκευές σε παραλίες) ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να δοθεί δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο χώρο;

Απάντηση Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης: Βασική μας θέση είναι η ελεύθερη πρόσβαση όλων στο δημόσιο χώρο, ο οποίος θα πρέπει να έχει τις απαραίτητες υποδομές και διευκολύνσεις. Αυτό το δικαίωμα βλέπουμε πως στην πράξη καταπατείται συνεχώς, με την παράδοση σε ιδιωτική χρήση του δημόσιου χώρου. Η κατάσταση στο Νησάκι είναι ενδεικτική για τις προτεραιότητες των ασκούντων διοίκηση, διαχρονικά, αφού η κατάσταση αυτή όπως διαμορφώθηκε από το masterplan του λιμανιού, φέρει τη σφραγίδα μελών και των τριών υπόλοιπων υποψηφίων παρατάξεων. Τι να πούμε, εκτός των άλλων, για την πρόσφατη λήψη μέτρων προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο Νησάκι (απαγόρευση της κυκλοφορίας ουσιαστικά) για επιτακτικούς λόγους δημόσιας ασφάλειας, εννοώντας την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιου!!!

Είναι επιτακτική ανάγκη, από σήμερα κιόλας, να αυξηθούν οι χώροι άθλησης και πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής, οι παιδικές χαρές στις γειτονιές και τα χωριά· να καλυφθούν πλήρως οι σοβαρότατες ελλείψεις ώστε οι υπηρεσίες του Δήμου, που είναι αρμόδιες για την καθημερινή συντήρηση, φύλαξη και εποπτεία των προαναφερθέντων υποδομών, να ενισχυθούν με μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό διότι όσο περισσότεροι, ποιοτικότεροι και πιο προσβάσιμοι είναι οι ελεύθεροι χώροι μιας πόλης ή μιας κοινότητας, τόσο πιο επιτυχημένος λογίζεται ο σχεδιασμός αυτής και τόσο περισσότερο αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Όσον αφορά τις παραλίες να θυμίσουμε πως, με μια σειρά νόμων από το 2019 (αρχής γεννωμένης του Ν.4607/2019) μέχρι σήμερα, οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, έχουν διαμορφώσει όλο το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο για την επιχειρηματική εκμετάλλευση και εκχώρηση των δημόσιων παραλιών, να «πουλάνε ακριβά» δηλαδή, τα μπάνια που τόσο ανάγκη έχει ο λαός, μετατρέποντας τις παραλίες σε μια ακόμα πηγή εσόδων.

Είναι ακριβώς αυτή η «νομιμότητα» της εμπορευματοποίησης των δημόσιων εκτάσεων που υπερασπίζονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που στρώνει το έδαφος στην αυθαιρεσία, πατώντας στην ανάγκη του κόσμου για μια «ανάσα δροσιάς».

Η πραγματικότητα αυτή έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αγγίζει και τις παραλίες της Σύρου. Η Λαϊκή Συσπείρωση, όλο το προηγούμενο διάστημα υποστηρίζει και διεκδικεί σταθερά την απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες, με σύγχρονες, ασφαλείς δημόσιες και δωρεάν υποδομές αθλητισμού και αναψυχής.

Επαναλαμβάνουμε πως το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν μας καλύπτει καθώς δίνει άλλοθι στην επιχειρηματική αξιοποίηση, το ξεπούλημα του δημόσιου χώρου και τον εξοβελισμό του δικαιώματος της ελεύθερης πρόσβασης στο δημόσιο χώρο.

Φυσικά και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων είναι γνωστό ότι δίνει άλλοθι στους εμπλεκόμενους να πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον για να καλύπτουν τις ευθύνες τους και την αδράνεια τους. Δεν είναι λοιπόν θέμα μόνο κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων, αλλά και θέμα βούλησης και ανοχής στην παρανομία που περιορίζει τα δικαιώματα όλων μας.

Υπό το πρίσμα αυτό, διεκδικούμε:

– Να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του λαού σε όλες τις παραλίες, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

– Να επιβληθούν άμεσα οι κυρώσεις (πρόστιμα, αφαιρέσεις αδειών, διαδικασία απόσυρσης ομπρελοκαθισμάτων κ.τ.λ.) στους καταπατητές επιχειρηματίες.

– Καθαριότητα και περιποίηση όλων των παραλιών και θαλασσών και παροχή δωρεάν υποδομών, εξοπλισμού – ομπρέλες και σκίαση, ξαπλώστρες, ντους, αποδυτήρια – και υπηρεσιών στις παραλίες με ευθύνη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.

– Καμία εκχώρηση για επιχειρηματική αξιοποίηση, των παραλίων της Απάνω Μεριάς.

Ηχορύπανση

Ερώτηση Παρατηρητηρίου: Θεωρείτε ότι η Δημοτική Αρχή δύναται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων ηχορύπανσης, είτε αυτά αποδίδονται σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος είτε στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Ερμούπολης; Αν ναι, με ποιους τρόπους και ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε επ’ αυτού;

Απάντηση Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης: Η ηχορύπανση τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ πιο έντονη σε ολόκληρο το νησί. Οι πηγές της είναι πολλές, από τις «πειραγμένες» εξατμίσεις των μοτοσυκλετών, μέχρι τις διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες.

Το φαινόμενο αυτό χρήζει αντιμετώπισης μιας και η έκθεση σε υψηλές στάθμες θορύβου και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχική και στη σωματική υγεία των ανθρώπων που εκτίθενται στον θόρυβο.

Το βασικό που θα πρέπει να θιχτεί εδώ είναι η απουσία και η επιλεκτική ανικανότητα των αρμόδιων κάθε φορά φορέων (ανάλογα με την πηγή τη ηχορύπανσης) να ελέγξουν και να περιορίσουν το φαινόμενο. Η τουριστική, η βιομηχανική κ.ο.κ. ανάπτυξη δεν γίνεται να συνεπάγεται ασυδοσία και να ισχύουν δυο μέτρα και δύο σταθμά.

Περιβαλλοντική υποβάθμιση

Ερωτήσεις Παρατηρητηρίου: Πολλές περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας στη Σύρο έχουν δεχθεί επεμβάσεις συστηματικής υποβάθμισης. Για παράδειγμα, στο Γαλησσά, οι αμμοθίνες ισοπεδώνονται, η αμμοθινική βλάστηση αποψιλώνεται, τα αρμυρίκια ψαλιδίζονται και χώροι στις αμμοθίνες και τον παρακείμενο θεσμοθετημένο μικρό υγρότοπο καταπατούνται από αυτοκίνητα.

Ερωτήσεις:

  • Ποια η θέση της παράταξή σας σχετικά με τα ανωτέρω ζητήματα;
  • Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την αποτροπή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον αλλά και για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, όπου αυτό έχει υποβαθμιστεί;

Απαντήσεις Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης: Πράγματι, πολλές περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας στη Σύρο έχουν δεχθεί επεμβάσεις συστηματικής υποβάθμισης τα τελευταία χρόνια. Είναι λυπηρό να υποβαθμίζεται το περιβάλλον και κατ’ επέκταση η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν σε αυτό. Η υποβάθμιση έχει διάφορα πρόσωπα.

Το παράδειγμα του Γαλησσά που αναφέρετε, όπου οι αμμοθίνες ισοπεδώνονται, η αμμοθινική βλάστηση αποψιλώνεται, παρανόμως και με αστείες δικαιολογίες, όπου τα αρμυρίκια ψαλιδίζονται και χώροι στις αμμοθίνες και τον παρακείμενο θεσμοθετημένο μικρό υγρότοπο καταπατούνται από αυτοκίνητα είναι χαρακτηριστικό (όπως χαρακτηριστικό είναι ότι και σε άλλες παραλίες εξαφανίζονται αρμυρίκια και τη θέση τους παίρνουν ομπρέλες).

Ας θυμηθούμε λίγο την εικόνα της παραλίας του Γαλησσά πριν λίγα χρόνια με τα χαρακτηριστικά καλάμια και τον διάδρομο που δημιουργούσαν προς την παραλία που «απομόνωνε» την ακτή από την υπόλοιπη περιοχή και δημιουργούσε μια ειδυλλιακή εικόνα. Η εικόνα αυτή έχει χαθεί πλέον.

Ως Δημοτική Αρχή δεν θα δεχτούμε περεταίρω υποβάθμιση της περιοχής. Αντιθέτως θα επιδιώξουμε την αναστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν. Οι αμμοθίνες και η βλάστησή τους θα πρέπει να προστατεύονται, οι καταπατήσεις τέτοιων εδαφών απαγορεύεται και θα πρέπει αυτές οι περιοχές να αποκλειστούν από την κίνηση και την στάθμευση των οχημάτων γιατί η ζημιά που προκαλείται είναι μη αναστρέψιμη.

Η υποβάθμιση αυτή, εκτός των άλλων, πριονίζει και το κλαδί πάνω στο οποίο πατάνε όσοι πρόσκαιρα νομίζουν ότι ωφελούνται. Αν υποθέσουμε ότι αυτή η τακτική συνεχιστεί, ας επιχειρήσουμε μια προβολή της περιοχής στο μέλλον για να δούμε πόσο ελκτική θα είναι ο Γαλησσάς για τους τουρίστες ως καταπατημένο οικόπεδο και με παραλία χωρίς επαρκή σκιά (εκτός από τις ξαπλώστρες). Όποιος αναζητεί ένα τέτοιο περιβάλλον έχει καλύτερες επιλογές από την Σύρο. Αυτό όμως για μας δεν είναι το κυριότερο. Το κυριότερο είναι η δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων που σιγά σιγά χάνουν το πολύτιμο περιβάλλον του νησιού τους.

Διαχείριση αστικού και περιαστικού πρασίνου

Ερωτήσεις Παρατηρητηρίου: Ποια η θέση σας για τις πρακτικές διαχείρισης του αστικού και περιαστικού πράσινου στο Δήμο; Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προστασία, ενίσχυση και βελτίωση του αστικού πρασίνου στο Δήμο;

Απαντήσεις Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου Ερμούπολης: Το ζήτημα του πρασίνου εντάσσεται στο συνολικό θέμα της προστασίας και ανάδειξης των ελεύθερων χώρων που αποτελεί και έναν από τους κύριους δείκτες της ποιότητας ζωής. Οι θέσεις μας συνολικά είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης, στον σύνδεσμο που υπάρχει στην αρχή του εγγράφου.

Συγκεκριμένα για το αστικό και ημιαστικό πράσινο, η Λαϊκή Συσπείρωση πιέζει για την αναβάθμιση των χώρων αστικού πρασίνου, των πάρκων, των δενδροστοιχιών και των αλσυλλίων μέσω ενεργειών καθαρισμού, βελτίωσης και διαμόρφωσης των υποδομών τους για αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό, ώστε να γίνουν πλήρως επισκέψιμοι και μέρος της καθημερινότητας κατοίκων και δημοτών. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα πρέπει να αντικατασταθεί η ξερή κι επικίνδυνη ξυλώδης βλάστηση, να επιλεγούν τα πλέον κατάλληλα φυτά με γνώμονα την εκάστοτε χρήση τους και τις οικολογικές συνθήκες του νησιού και να ενισχυθούν επαρκώς με προσωπικό οι αρμόδιες υπηρεσίες ώστε, με τρόπο απολύτως συμβατό με τις σύγχρονες επιστημονικές πρακτικές, να μπορούν να εξασφαλίζουν την υγεία και ανάπτυξη του αστικού/ημιαστικού πρασίνου στο νησί.

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και ελπίζουμε σε μια δημιουργική συνεργασία και το επόμενο διάστημα.

Με εκτίμηση.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου Ερμούπολης
Νικόλας Καΐλης