Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Απάντηση της παράταξης «Σύρος Εξ Αρχής» στις ερωτήσεις του ΠΠΠΣ

Απάντηση της παράταξης «Σύρος Εξ Αρχής» στις ερωτήσεις του ΠΠΠΣ

Σύρος, 2.10.23

Αγαπητές φίλες και φίλοι, μέλη του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου,

Χαιρόμαστε που επικοινωνούμε με αφορμή το έγγραφο αίτημά σας (24.9.23). Για τα περισσότερα από τα ζητήματα που θίγετε πιστεύουμε ότι οι θέσεις της παράταξης «Σύρος Εξ Αρχής» είναι ήδη γνωστές, μέσα από τις δημόσιες γραπτές τοποθετήσεις μας, τις ομιλίες μας, τα έντυπά μας. Είναι ωστόσο μια ευκαιρία να τις επαναλάβουμε συνοπτικά, με στόχο και την περαιτέρω διάχυσή τους.

Πρώτα και πάνω απ’ όλα, πιστεύουμε βαθιά στους δημοκρατικούς θεσμούς όπως έχουν -μετά από αγώνες- κατακτηθεί και κατοχυρωθεί στην κοινωνία και στη λαϊκή συνείδηση. Ανάμεσά τους, το δικαίωμα των πολιτών να δημιουργούν συλλογικότητες και να αγωνίζονται μέσω αυτών για την επίλυση προβλημάτων, υπεράσπιση αρχών και δικαιωμάτων και γενικώς για ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Σε κάθε προσπάθεια να παρεμποδιστεί αυτό το δικαίωμα, που βρίσκεται στον πυρήνα της Δημοκρατίας, στεκόμαστε αποφασιστικά «απέναντι». Ιδιαιτέρως όταν η προσπάθεια στηρίζεται σε αγωγές εξοντωτικού ύψους ή σε άλλες απειλές, που έχουν στόχο να εκφοβίσουν πολίτες.

Για το ζήτημα αυτό τοποθετηθήκαμε σαφώς σε κεντρική εκδήλωση της παράταξής μας (13.9.23, βλ. λινκ) αλλά και σε άλλες πολιτικές εκδηλώσεις που έχουμε διοργανώσει αυτό το διάστημα.

Επειδή όμως η παράταξη είναι εκ των πραγμάτων νέα, είναι σκόπιμο να αναφερθεί ότι για το ίδιο ζήτημα έχουν πολλά από τα μέλη της τοποθετηθεί δημόσια, με τις πράξεις και με τη στάση τους, από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι αγωγές.

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης ο έλεγχος της ρύπανσης στο λιμάνι της Ερμούπολης αλλά και κάθε ρύπανσης, οπουδήποτε αλλού, στο νησί. Σχετικά, στην ίδια εκδήλωση ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Αλμπανόπουλος είχε τονίσει (ακολουθεί απόδοση): «Δεν είναι απάντηση οι αγωγές, το έχουμε εκφράσει στο παρελθόν ατομικά ως πολίτες, το λέμε και τώρα και είναι αρχή μας ως παράταξη (…) καθήκον του δήμου είναι η διαφύλαξη της υγείας όλων των πολιτών του, και ακόμα περισσότερο των εργαζομένων κάθε επιχείρησης με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή, αυτοί που δέχονται πρώτοι την υποβάθμιση της υγείας. Με δυο λόγια, και την εργασία αυτών των ανθρώπων έχεις να προστατεύσεις και την υγεία τους. Συνεπώς ο δήμος πρέπει να είναι ενεργός και επισπεύδων στο ζήτημα της περιβαλλοντικής κατάστασης του νησιού. Θα πιέσει και θα απαιτήσει πραγματικό και διαρκή έλεγχο. Παράδειγμα: Το υπουργείο Περιβάλλοντος λειτουργεί σταθμούς όλο το 24ωρο σε όλες τις μεγάλες και πολλές μεσαίες πόλεις. Τέτοιοι σταθμοί πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα και στη Σύρο και ο δήμος πρέπει να το απαιτήσει. Η σωστή λειτουργία, η κοινωνική, μη διχαστική προσέγγιση, η διαρκώς ευρύτερη ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά και η επένδυση στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο δυναμικό, με ισχυρές και μόνιμες συμβάσεις, είναι για κάθε επιχείρηση της Σύρου ο τρόπος που θα πάνε μπροστά, θα αναπτυχθούν».

Η κολύμβηση, το ψάρεμα και άλλες δραστηριότητες στο λιμάνι της Ερμούπολης που μπορεί να έχουν αρνητική επίπτωση στην υγεία είναι πράγματι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Σαφώς ο δήμος οφείλει να παρεμβαίνει με βάση τα επιστημονικά κάθε φορά ευρήματα και τη συμβουλή ειδικών. Ανεξαρτήτως μικροπολιτικών υπολογισμών και των εντυπώσεων που μπορεί να προκληθούν. Αυτό οφείλουμε να τηρήσουμε ως δημοτική αρχή, χωρίς καμία στιγμή να αποφύγουμε τη λήψη των μέτρων που οι ειδικοί θα κρίνουν απαραίτητα.

Και πάλι ως πολίτες έχουμε τοποθετηθεί για αυτά τα ζητήματα στο παρελθόν (βλ. πχ. άρθρο του υποψήφιου δημάρχου μας στην Εφημερίδα Κοινή Γνώμη με τίτλο «Ρύπανση, κάποια στιγμή να δοθούν απαντήσεις», 19.2.20).

Για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, σας επισυνάπτουμε το προγραμματικό μας φύλλο που συμβολικά αριθμήσαμε ως «πρώτο» στη σειρά. Αλλά και τη σχετική ομιλία στην ίδια κεντρική μας εκδήλωση (βλ. το λινκ παραπάνω – το ζήτημα της υπεράσπισης του δημόσιου χώρου αναλύεται διεξοδικά στα πρώτα 8 λεπτά). Να θυμίσουμε ότι και εδώ έχουμε στο παρελθόν δραστηριοποιηθεί ως πολίτες. Μάλιστα, πριν ακόμα ξεσπάσει στην Πάρο το πρωτοπόρο και σπουδαίο κίνημα κατά της κατάληψης των δημόσιων παραλιών.

Παρομοίως, για κάθε περιβαλλοντικό ζήτημα που θίγεται στην επιστολή σας (αλλά και άλλα, όπως η προστασία του περιβαλλοντικού θησαυρού της Απάνω Μεριάς) και αφορά το νησί μας αλλά και το περιβάλλον συνολικά, η θέση μας είναι σαφής: ως δημοτική αρχή, με οδηγό την επιστημονική γνώση, σε συνεργασία με επιστήμονες, θα εφαρμόζουμε πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος, με την ενεργοποίηση, συμμετοχή και υποστήριξη των δημοτών. Προϋπόθεση (η συμμετοχή τους) απαραίτητη για την επιτυχία κάθε πρωτοβουλίας και την εφαρμογή κάθε περιβαλλοντικά ορθής πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση, είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διάλογο.

Εκ μέρους της παράταξης «Σύρος Εξ Αρχής»

Νίκος Αλμπανόπουλος
Υποψήφιος δήμαρχος