Skip to content
Home » Our News » Απόβλητα αμμοβολών (μέρος 3) _ Σικελία, Μάλτα και επιστροφή στη Σύρο

Απόβλητα αμμοβολών (μέρος 3) _ Σικελία, Μάλτα και επιστροφή στη Σύρο

  • Articles
This post is not yet available in English

Ναυπηγείο Μεσίνας, Σικελία. Πηγή:  www.palumbogroup.it/messina

Σικελία, το νησί όπου κατά το παρελθόν η λέξη «ομερτά» απέκτησε την υπόσταση της.

Στη Σικελία λοιπόν υπάρχουν ναυπηγεία που τα διαχειρίζεται μια εταιρεία που ονομάζεται PALUMBO. Η εταιρεία αυτή έχει στην κατοχή πολλά ναυπηγεία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ένα στον Ατλαντικό. Τα ιστορικά ναυπηγεία της Μάλτας, όταν αυτά ιδιωτικοποιήθηκαν το 2010, πέρασαν στα χέρια της εταιρείας αυτής.

Από την επίσημη ιστοσελίδα της Palumbo Group (1) διαβάζουμε ότι ο όμιλος έχει ναυπηγεία σε οκτώ περιοχές της Ιταλίας, Γαλλίας Ισπανίας, Κροατίας και Μάλτας (Νάπολη, Σικελία, Ανγκόνα, Σαβόνα, Μασσαλία, Ριέκα, Τενερίφη, και Μάλτα) και επιπλέον έχει εμπορικά γραφεία στο Μονακό και γραφεία τεχνικής υποστήριξης στην Κωσντάντζα της Ρουμανίας. Έχει στην κατοχή της 18 δεξαμενές και μεγάλη τεχνογνωσία. Έχει κατασκευάσει πλοία, πραγματοποιεί σύνθετες τεχνικές επισκευές καθώς και εργασίες συντήρησης των πλοίων. Πρόκειται δηλαδή για μια πολύ μεγάλη ναυπηγική δύναμη. Αξιοσημείωτο είναι ότι απασχολεί όπως αναφέρει  λίγο περισσότερους από 900 εργαζόμενους (μόνο).

Στην ιστοσελίδα της αναφέρει επίσης ότι όλες οι δραστηριότητες της αποτελούν αποδείξεις πραγματικής αφοσίωσης στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο πρόεδρος της Antonio Palumbo έχει δηλώσει σε συνέντευξή του (2): «είμαστε όλοι ηθικά υπεύθυνοι να δεσμευτούμε για τη προστασία του πλανήτη και αυτή είναι μια αξία στην οποία στηρίζεται ολόκληρος ο Όμιλός μας».

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Μάλτας δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες της Palumbo, δεν παραμένουν σιωπηλά και έτσι έχουμε πρόσβαση σε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

Μαθαίνουμε από το “timesofmalta.com” (3), ότι το 2011 εντοπίστηκαν παράνομες απορρίψεις αποβλήτων αμμοβολής από τα ναυπηγεία της Μεσίνας στη Σικελία και ότι οι Αρχές της Σικελίας ξεκίνησαν έρευνα για να διαλευκάνουν την υπόθεση. Κατά την έρευνα τους οι Αρχές πήραν δείγματα υλικού αμμοβολής που χρησιμοποιούνταν από το ναυπηγείο της οικογένειας Palumbo στη Σικελία και έτσι ταυτοποίησαν ότι τα επικίνδυνα απόβλητα που είχαν απορριφθεί παράνομα, προέρχονταν από το ναυπηγείο αυτό.

Όταν ολοκληρώθηκαν οι έρευνες, το 2013, οι Αρχές της Σικελίας συνέλαβαν τους Ναπολιτάνους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Antonio Palumbo και Raffaele Palumbo (πατέρα και υιό), μαζί με άλλους τέσσερις από τη Μεσίνα και την Τεργέστη. Οι ιδιοκτήτες των ναυπηγείων αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση και οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν ήταν ότι συνωμότησαν για τη διάπραξη περιβαλλοντικών εγκλημάτων στη Μεσίνα, καθώς και την καταστροφή και την απόκρυψη  δημοσίων εγγράφων. Από το “maltatoday” (7) μαθαίνουμε ότι κατηγορήθηκαν επίσης για παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων και συγκεκριμένα των εγγράφων ταυτοποίησης των αποβλήτων που μεταφέρονταν με πλοία.

Ο Antonio Palumbo τότε δήλωσε ότι ήταν αθώος και ότι οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν οφείλονται στο «ευαίσθητο πολιτικό κλίμα της Ιταλίας». Επίσης έδειξε ως υπεύθυνο για τις παράνομες απορρίψεις τον υπεργολάβο που όπως είπε πληρώθηκε για να απορρίψει τα απόβλητα.

Τα χρόνια πέρασαν και το 2019 διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στο “maltatoday” (4) και στο “timesofmalta” (5), ότι το δικαστήριο της Μεσίνας στη Σικελία καταδίκασε τους ιδιοκτήτες της Palumbo σε 6 χρόνια φυλάκιση γιατί βρέθηκαν ένοχοι για τις παράνομες απορρίψεις των αποβλήτων κατά το χρονικό διάστημα από το 2011 έως το 2013. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 2 έως 4 χρόνια φυλάκισης. Επίσης ορίστηκε από το δικαστήριο ότι οι εταιρείες των εμπλεκόμενων οφείλουν να καταβάλουν τυχόν επακόλουθες αποζημιώσεις που μπορεί να επιδικάσει ένα μελλοντικό δικαστήριο.

Οι Palumbo ανακοίνωσαν τότε ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου. Αναζητήσαμε στοιχεία για την έφεση, αν υποβλήθηκε, αν εκδικάστηκε και ποιο το αποτέλεσμα αλλά δεν εντοπίσαμε κάτι σχετικό. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα της δίκης και αν οι Palumbo είναι ένοχοι ή όχι, το έγκλημα των παράνομων απορρίψεων αποβλήτων αμμοβολής έχει διαπραχθεί, όποιος κι αν είναι ό ένοχος.

Αφήνοντας τη Σικελία και πηγαίνοντας στη γειτονική Μάλτα, βρίσκουμε  να έχουν θαφτεί απόβλητα αμμοβολών στο χώρο του ναυπηγείου (που το 2010 πέρασε στα χέρια της Palumbo). Πιο συγκεκριμένα διαβάζουμε στο “timesofmalta.com” (6) ότι μετά από καταγγελία ότι στο χώρο του ναυπηγείου έχουν θαφτεί κάτω από μπετόν, απόβλητα αμμοβολής, οι Περιβαλλοντικές Αρχές της Μάλτας ξεκίνησαν έρευνα, και Επιθεωρητές πήγαν απροειδοποίητα επί τόπου στο ναυπηγείο, έσκαψαν και αποκαλύφθηκε ότι πράγματι είχαν θαφτεί εκεί απόβλητα αμμοβολής κάτω από μπετόν και πήραν δείγματα προς εξέταση. Τα δείγματα τα πήραν από μια περιοχή που είχε τσιμεντωθεί κατά το 2012 (επί των ημερών της Palumbo). Μια κάτοικος, που το σπίτι της βλέπει στη συγκεκριμένη περιοχή, όταν είδε σχετικό δημοσίευμα του “timesofmalta.com” που έφερε στο φως το θέμα, κατέθεσε φωτογραφίες που έτυχε να είχε τραβήξει κατά τον χρόνο των εργασιών, προκειμένου να βοηθήσει το έργο των Αρχών.

Η Palumbo υποστήριξε ότι το θάψιμο είχε γίνει πριν η ίδια αναλάβει το ναυπηγείο και επεσήμανε ότι:

«Κατά το παρελθόν τα απόβλητα αμμοβολής απορρίπτονταν στη θάλασσα αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και έτσι έχουμε έναν εργολάβο που εξάγει τα απόβλητα στην Πορτογαλία για να απορριφθούν με ασφάλεια. Τα απόβλητα αποθηκεύονται προσωρινά μέχρι να συγκεντρωθεί επαρκής ποσότητα για εξαγωγή», δήλωσε.

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι η περιοχή από την οποία οι Επιθεωρητές πήραν τα δείγματα, χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν για να γίνονται αμμοβολές και βαφές πλοίων, αλλά βρίσκονταν κοντά στην κατοικημένη περιοχή και γι’ αυτό  η Palumbo αποφάσισε να σταματήσει τις αμμοβολές και τις βαφές σε αυτή τη θέση. Έτσι έκλεισε αυτόν το τομέα και τον κάλυψε με μπετόν για να δημιουργήσει επιφάνεια για άλλη χρήση.

Στο “maltatoday” διαβάζουμε ότι σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες, η Palumbo Shipyard είναι υποχρεωμένη να εξάγει όλα τα απόβλητα αμμοβολής που παράγει (7).

Το 2016 ολοκληρώθηκε η έρευνα και η Palumbo άσκησε έφεση στην απόφαση των Αρχών (8), υποστηρίζοντας ότι η παρανομία είχε πραγματοποιηθεί πριν την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων. Μέχρι το τέλος του 2020 η έφεση δεν είχε εκδικαστεί (9).

Η Μάλτα κατά καιρούς υποδεικνύεται ως παράδειγμα, αντίστοιχο της Σύρου, όπου το ναυπηγείο που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή λειτουργεί χωρίς προβλήματα και οι κάτοικοι δεν έχουν καμία ανησυχία για την υγεία τους ή το περιβάλλον.

Ναυπηγεία Μάλτας. Πηγή: www.superyachttimes.com

Ενδεικτικά για το κλίμα στη Μάλτα, διαβάζουμε στο “maltatoday” (7) ότι το 2013, η εταιρεία μπλέχτηκε σε διαμάχη όταν περίπου 15 κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν ότι τα αυτοκίνητά τους είχαν  καλυφθεί με ένα λεπτό στρώμα «λευκής μπογιάς» που έμοιαζε με σκόνη, το οποίο, όπως ισχυρίστηκαν, επικάλυψε τα οχήματά τους όταν βάφτηκε με ψεκασμό ένα μεγάλο ιταλικό πλοίο στο ναυπηγείο. Μερικές μέρες αργότερα απ’ όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα παράπονα, περίπου 100 εργαζόμενοι του ναυπηγείου πραγματοποίησαν διαδήλωση για την υπεράσπιση της εταιρείας.

Περί το 2014, σε διάστημα ενός χρόνου, είχαν υποβληθεί στην αστυνομία  582 καταγγελίες για ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες που φέρονταν να είχαν προκληθεί από τις αμμοβολές του ναυπηγείου. Οι περισσότερες αναφορές αφορούσαν σκόνη με στίγματα μπογιάς που κάλυπταν τα σπίτια και τα αυτοκίνητά των κατοίκων.

Η Palumbo αρνήθηκε οποιαδήποτε παράβαση, επισημαίνοντας ότι οι αμμοβολές γίνονταν για 70 χρόνια στο ναυπηγείο, πριν αναληφθεί από την Palumbo (7).

Ναυπηγεία Μάλτας. Πηγή: www.palumbogroup.it/palumbo-shipyard-malta

Σε μελλοντικό μας άρθρο θα αναφερθούμε εκτενέστερα στα τεκταινόμενα στη Μάλτα προκειμένου σχηματίσουμε εικόνα της πραγματικής κατάστασης εκεί.

Επιστρέφοντας στη Σύρο και ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά στο παρελθόν, βλέπουμε απόβλητα αμμοβολής παράνομα στο ΧΑΔΑ (σύμφωνα με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας), στη στεριά χύμα (πχ Λαζαρέτα) (10), στη θάλασσα, στον ανοιχτό χώρο του ναυπηγείου, και άλλα. Όλα είναι σε πλήρη γνώση των Αρχών και ουσιαστικά χωρίς ενόχους, τη στιγμή που κατά τεκμήριο λόγω αρμοδιότητας, γνωρίζουν πολύ καλά τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.
Βλέπουμε σκόνη αμμοβολών και σταγονίδια υφαλοχρωμάτων να κυκλοφορούν στη πόλη και να θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο. Όπως φυσιολογικό θεωρείται και να βάφεται το λιμάνι κόκκινο ή να επιπλέει μεταλλική σκόνη.
Ακούμε ένα ανατριχιαστικό «ΣΚΑΣΤΕ» να καλύπτει τον ήχο των ακροφυσίων της αμμοβολής και να αφήνει ατάραχους τους θεσμικούς εκπροσώπους του τόπου.
Βλέπουμε βάρκες να κόβουν βόλτες στο λιμάνι για ώρες/μέρες/μήνες, ενίοτε σέρνοντας και μαδέρια, για να «σπάει η κρούστα», ως απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο.
Βλέπουμε πασαρέλα αιρετών, υπουργών, αρχηγών, βουλευτών, αξιωματούχων αλλά ελέγχους δεν βλέπουμε.
Βλέπουμε απειλές, τραμπουκισμούς, φόβο και σιωπή.
Βλέπουμε άφωνους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.
Μαθαίνουμε ότι αν επιθυμείς την τήρηση των νόμων και την προστασία της υγείας σου, είσαι επιχειρηματικός εχθρός που προσβλέπεις στην ανεργία συμπολιτών σου.
Βλέπουμε ελεγκτικές Αρχές να κάνουν μπίζνες με τους ελεγχόμενους.
Βλέπουμε εκπροσώπους ελεγκτικών Αρχών που όταν μιλούν δημόσια είναι σαν να ακούς εκπροσώπους των ελεγχόμενων.
Βλέπουμε ελεγκτικές Αρχές να δέχονται δωρεές από ελεγχόμενο τους για να ασκήσουν αρμοδιότητές, οι οποίες ενδεχομένως σχετίζονται με τον ελεγχόμενο.
Βλέπουμε τοπικά ΜΜΕ, που ενώ πανελλήνια και διεθνή μέσα κάνουν εκτενέστατες αναφορές στα τεκταινόμενα της Σύρου, αυτά σιωπούν.
Βλέπουμε «δικαστικά» πορίσματα «αυτοψιών» στο facebook για αμμοβολές και υδροβολές, «προς άρση των αμφιβολιών», τα οποία συνοδεύονται από χαμόγελα και ευχαριστίες.

Εν κατακλείδι βλέπουμε πολλά που μας θλίβουν. Θεωρούμε ότι το νησί μας αξίζει κάτι καλύτερο.

Επί του παρόντος, στις 24.09.2021 καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις δυο πρώτες αγωγές 2.000.000€ που έχει ασκήσει η ONEX κατά του σωματείου μας και κατά μελών μας προσωπικά για συκοφαντική δυσφήμιση και διαφυγόντα έσοδα.
Γνωρίζουμε ότι η συστηματική σιωπή των τοπικών μέσων ενημέρωσης έχει αποδώσει καρπούς και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας δεν γνωρίζει τη δράση μας, αλλά αντιθέτως γνωρίζει μόνο όσα μας προσάπτουν.
Παρ’ όλα αυτά καλούμε τους συμπολίτες μας που γνωρίζουν τις παρεμβάσεις μας, που θεωρούν ότι δεν είμαστε συκοφάντες και ότι τα αιτήματα μας για την εφαρμογή των νόμων και την προστασία της δημόσιας υγείας στο νησί μας, είναι εύλογα, να σταθούν στο πλευρό μας χωρίς φόβο και αναστολές.

Πηγές φωτογραφιών: www.palumbogroup.it και www.superyachttimes.com

Σχετικά δημοσιεύματα:
(1) https://www.palumbogroup.it/palumbo-shipyards
(2) https://whoswho.mt/en/malta-ceos-antonio-palumbo-we-are-all-morally-responsible-to-make-a-commitment-to-take-care-of-the-planet
(3) https://timesofmalta.com/articles/view/Shipyard-s-CEO-arrested-over-chemical-dumping.465909
(4) https://www.maltatoday.com.mt/news/europe/92407/palumbo_father_and_son_sentenced_to_six_years_in_jail_by_messina_court#.YSepbo4zY2x
(5) https://timesofmalta.com/articles/view/palumbo-father-and-son-sentenced-to-jail-in-sicily.699827#cta_comments
(6) https://timesofmalta.com/articles/view/Mepa-finds-grit-under-Palumbo-concrete-flooring.535889
(7) https://www.maltatoday.com.mt/news/national/43800/police_not_yet_asked_to_investigate_palumbo_storage_of_hazardous_waste#.YSnxc44zY2y
(8) https://www.maltatoday.com.mt/news/national/66087/palumbo_toxic_waste_investigation_concluded_action_promised#.YSnxho4zY2y
(9) https://www.maltatoday.com.mt/environment/environment/105521/grit_blasting_no_decision_on_palumbo_appeal_after_four_years#.YSy9io4zY2w
(10) https://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-1995-0586+0+DOC+XML+V0//EL