Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Εξοντωτικές αγωγές για να μη ρωτάτε για τη ρύπανση

Εξοντωτικές αγωγές για να μη ρωτάτε για τη ρύπανση

Γράφει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος

Ο όμιλος της Onex, διαχειρίστριας του Ναυπηγείου της Σύρου, ζητά τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη. ● Θύελλα αντιδράσεων για τη σκοπιμότητα των καταχρηστικών στρατηγικών αγωγών κατά της συμμετοχής στα κοινά.

Πώς θα σας φαινόταν αν ως μέλη κάποιου Περιβαλλοντικού Συλλόγου που ενδιαφέρεστε για φαινόμενα ρύπανσης της θάλασσας και νέφους σκόνης στην περιοχή σας βρισκόσασταν αντιμέτωποι με αγωγές συνολικού ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ από μια ιδιωτική εταιρεία; Ακριβώς αυτή είναι η συνθήκη που έχουν να αντιμετωπίσουν το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και τα δύο εναγόμενα μέλη του, καθώς την Παρασκευή εκδικάζονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου οι τρεις εναντίον τους αγωγές του ομίλου της Onex, διαχειρίστριας του Ναυπηγείου της Σύρου.

Η «Εφ.Συν.» είχε αναδείξει το θέμα στις 3/2/2020 («Κραυγή αγωνίας για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Ερμούπολης»), επισημαίνοντας πως παρά τις αρχικές έρευνες της οργάνωσης Aegean Rebreath και του ΕΛΚΕΘΕ και τις αναφορές του Παρατηρητηρίου και παρότι τα όρια που θέτει ο νόμος είχαν κατά πολύ ξεπεραστεί (Ν. 3983/2011), δεν προχώρησαν οι έρευνες για τη ρύπανση από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ούτε έγιναν έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όπως συνέστησε το ΥΠΕΝ σε συνεννόηση με το ΕΛΚΕΘΕ.

Τα τοπικά ΜΜΕ, με εξαίρεση την Κοινή Γνώμη, δεν θεωρούν σκόπιμο να δημοσιεύουν την θέση του πολυπληθέστερου ίσως συλλόγου του νησιού.

Χρηματοδότηση

Τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς δεν είχε υπάρξει καμία εξέλιξη σχετικά με την εξαγγελθείσα μελέτη, το Παρατηρητήριο απηύθυνε ερώτημα στον υπουργό Περιβάλλοντος. Ακολούθησε τον Φεβρουάριο του 2021 η πρώτη αγωγή, για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη, από την Onex, η οποία αξίωνε 1 εκατ. ευρώ από το Παρατηρητήριο. Παρά τις συνολικά τρεις αγωγές που κατατέθηκαν, το ζήτημα έτυχε ελάχιστης ή μηδαμινής προβολής από τα τοπικά ΜΜΕ. Τον Μάιο του 2021 η μελέτη εξαγγέλλεται εκ νέου, αλλά, όπως γίνεται γνωστό, θα τη χρηματοδοτήσει η ίδια η Onex.

Την περασμένη βδομάδα, το ΜέΡΑ25 πήρε ξεκάθαρη θέση ενάντια στις εξωφρενικές αγωγές, καταθέτοντας στη Βουλή τροπολογία για την antiSLAPP νομοθεσία, αναδεικνύοντας τη σκοπιμότητα των καταχρηστικών στρατηγικών αγωγών κατά της συμμετοχής στα κοινά. Υπενθυμίζεται πως για το ζήτημα της ρύπανσης έχει κατατεθεί σχετικό ερώτημα στη Βουλή από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Συρμαλένιο, το οποίο συνυπέγραφαν 25 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεκάδες είναι ήδη τα ψηφίσματα συμπαράστασης προς το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, το οποίο αριθμεί περίπου 320 μέλη, από οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη τη χώρα, επιστημονικούς συλλόγους, συλλόγους εργαζομένων, δημοτικές παρατάξεις, κόμματα και άλλους τοπικούς φορείς (Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Σύλλογοι Δασκάλων & Νηπιαγωγών Κυκλάδων, Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών, Ενωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Σύλλογος Υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων, Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ.ά.).


Πηγή: https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/322700_exontotikes-agoges-gia-na-mi-rotate-gia-ti-rypansi