Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Φυτοφάρμακα & Υφαλοχρώματα “Νέας Γενιάς”

Φυτοφάρμακα & Υφαλοχρώματα “Νέας Γενιάς”

  • Άρθρα
bafes-ploion

Μετά την απαγόρευση του ΤΒΤ στα υφαλοχρώματα, υπήρξε άμεση ανάγκη αντικατάστασης τους με υφαλοχρώματα νέας γενιάς “φιλικότερων” προς το περιβάλλον. Τα υφαλοχρώματα αυτά βασίστηκαν σε κράματα, ανόργανες και οργανικές ενώσεις χαλκού, που σχηματίζουν ιόντα Cu(ΙΙ) με την είσοδο τους στο νερό, τα οποία είναι τοξικά σε οργανισμούς (οστρακοειδή, προνύμφες, πλήθος φυτοπλαγκτονικών οργανισμών).

Ωστόσο, ορισμένα είδη φυκών παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα σε αυτά. Για την προστασία από αυτά τα ανθεκτικά είδη, προστίθενται στα υφαλοχρώματα οργανικές βιοκτόνες ενώσεις, ενισχυτικές της δράσης του χαλκού (antifouling booster biocides). Οι περισσότερες από αυτές είναι γνωστά φυτοφάρμακα (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα ή βακτηριοκτόνα).

Μετά την έναρξη της χρήσης των νεότερων υφαλοχρωμάτων (1993), δημοσιεύθηκε πλήθος εργασιών που απέδειξαν την παρουσία των συνοδευτικών φυτοφαρμάκων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Το Irgarol 1051 και το Diuron είναι τα τοξικότερα και αποδείχθηκε η συνεργιστική δράση τους με τον Cu(II). Λόγω της ισχυρής τοξικότητας των Irgarol 1051 και Diuron, πολλές χώρες απαγόρεψαν τη χρήση τους σε μικρά σκάφη αναψυχής.

Στην Ελλάδα διαπιστώθηκε η παρουσία των Irgarol 1051, Dichlofluanid και Chlorothalonil στα ιζήματα και των Irgarol 1051 και Diuron και των παραγώγων τους στο νερό, στα ιζήματα και σε οργανισμούς.Εντυπωσιακό είναι το ότι σε όλα τα δείγματα θαλασσινού νερού και ιζημάτων από τις μαρίνες της Αττικής και το λιμάνι του Πειραιά ανιχνεύθηκαν Irgarol 1051 και Diuron, ενώ για πρώτη φορά διαπιστώθηκε η παρουσία του Irgarol 1051 και σε οργανισμούς (μύδια).

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως, υπάρχουν περίπου δεκαοχτώ ενισχυτικές βιοκτόνες ουσίες που προστίθενται στα υφαλοχρώματα και οι οποίες είναι οι εξής :

benzmethylamide
chlorothalonil
copper pyrithione
dischlofluanid
diuron
fluorofolpet
Irgarol 1051
Sea‐Nine 211
Mancozeb
Polyphase
Pyridine‐triphenyl‐borane
TCMS (2,3,5,6‐tetrachloro‐4‐methylsulfonyl)
Pyridine TCMTB [2‐(thiocyanomethylthio) benzothia‐zole]
Thiram
Tonyfluanid
Zinc pyrithlione (ZPT)
Ziram
Zineb

Οι περισσότερες από αυτές είναι γνωστά φυτοφάρμακα, όπως προαναφέραμε και τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια στη γεωργία. Στην χώρα μας, σε έρευνες που έχουν γίνει, βρέθηκαν να χρησιμοποιούνται οι ουσίες Irgarol 1051, Diuron, Diclofluanid, Clorothalonil, Ziram και Folpet καθώς και οξείδια του χαλκού.

Πηγή: Διπλωματική εργασία «Προστασία Μετάλλων μέσω Αντιδιαβρωτικών Χρωμάτων» – Τσουλάκος Νικόλαος – Ε.Μ.Π., Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών 2013, σελ. 225-228.
https://dspace.lib.ntua.gr/…/tsoulakosn_antifouling.pdf…

Σχόλιο ΠΠΠΣ:
Tα σταγονίδια των υφαλοχρωμάτων με τα φυτοφάρμακα που παρασύρονται από τον αέρα κατά την πραγματοποίηση ανοικτά στην ατμόσφαιρα των βαφών των πλοίων δεν έχουν κανένα λόγο για να μην εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της αναπνοής.
Όπως επίσης δεν έχουν κανένα λόγο για να μη επικαθίσουν και στα νερά του λιμανιού.
Όσο αυξάνει ο όγκος των βαφών τόσο αυξάνει και ο όγκος των υφαλοχρωμάτων που αιωρούνται στη ατμόσφαιρα.
Θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να αναφέρουμε στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα των φυτοφαρμάκων. Μέχρι σήμερα η επικινδυνότητά τους δεν έχει αμφισβητηθεί.