Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Για τη σύλληψη λιμενικού στη Σύρο με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης

Για τη σύλληψη λιμενικού στη Σύρο με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης

Δυσάρεστη έκπληξη και μεγάλη ανησυχία μας προκάλεσε η είδηση της σύλληψης λιμενικού από το Λιμεναρχείο Σύρου την 1η Αυγούστου 2023, με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης κατά το άρθρο 224 παρ.4 του Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο «όποιος όταν εξετάζεται από κάποια αρχή ή από εξουσιοδοτημένο όργανό της ή όταν αναφέρεται σε αυτή, εκθέτει εν γνώσει του ψέματα, ή αρνείται ή αποκρύπτει την αλήθεια τιμωρείται με φυλάκιση έως δυο (2) έτη ή χρηματική ποινή».

Η Λιμενική Αρχή της Σύρου αξιολόγησε ως ψευδείς, και μάλιστα εν γνώσει της αναλήθειάς τους, δύο αναφορές του λιμενικού για σοβαρά ρυπαντικά επεισόδια που έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου (το ένα στο χερσαίο χώρο και το άλλο σε πλοίο που είχε εισέλθει στο Ναυπηγείο για επισκευή).

Το πρώτο χρονικά επεισόδιο συνέβη στις 20.09.2022, όταν εκτελέστηκαν εκτεταμένες εργασίες αμμοβολής σε μη επιτρεπόμενο χώρο, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεράστιας ποσότητας σκόνης που διαχύθηκε στην ατμόσφαιρα και έπνιξε την πόλη (είναι χαρακτηριστική η εικόνα της γνωστής βάρκας που έπλεε σε τοπίο με ομίχλη).

Το δεύτερο επεισόδιο σημειώθηκε στις 31.07.2023, όταν από πλοίο που είχε εισέλθει στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου προς επισκευή καταγράφηκε η απόρριψη υγρού, χρώματος κίτρινου-καφέ, στη θάλασσα.

Για τα δύο επεισόδια η έρευνα του Λιμεναρχείου απέδωσε τα συνήθη αποτελέσματα. Δεν σημειώθηκε καμία ρύπανση, όλα λειτουργούν καλώς, όσα είδαν με τα μάτια τους  και αποτύπωσαν σε φωτογραφίες και βίντεο οι κάτοικοι της Ερμούπολης (παραθέτουμε σχετικές φωτογραφίες από τα περιστατικά για να σχηματίσετε ιδία άποψη), όσα ανέφερε ο Λιμενικός, είναι αποκυήματα φαντασίας. Προφανώς, θα πρέπει να γυμνάσουμε αρνητικά τις αισθήσεις μας. Να μάθουμε να μην βλέπουμε, να μην ακούμε, να μην οσφραινόμαστε όσα πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά μυστικά.

Φαίνεται πως στη Σύρο εγκαινιάζεται μια νέα μορφή δίωξης της ελεύθερης έκφρασης, που συμπληρώνει τις αγωγές S.L.A.P.P., με πρωτοβουλία ενός δημόσιου φορέα, ο οποίος μάλιστα στρέφεται κατά στελέχους του που απλά έπραξε αυτό που του επέβαλε το υπηρεσιακό του καθήκον και η συνείδησή του. Δηλαδή, να αναφέρει στην υπηρεσία του αυτό που βλέπει με τα μάτια του το οποίο καμία υπηρεσία δεν τολμά να πει ότι βλέπει!

Αυτή τη φορά το «ΣΚΑΣΤΕ» δεν το λένε κάποιοι με πρόδηλο συμφέρον, το λέει ο πλέον αρμόδιος δημόσιος φορέας.

Εμείς, από τη μεριά μας, έχοντας αποκομίσει σημαντική εμπειρία, τόσο από αγωγές S.L.A.P.P. όσο και από την ποιότητα και την πληρότητα της διερεύνησης αναφορών μας για ρυπαντικά επεισόδια από το Λιμεναρχείο Σύρου, είμαστε βέβαιοι ότι το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει και μάλιστα με πάταγο.

Στεκόμαστε δίπλα στον λιμενικό που καλείται να ταλαιπωρηθεί για να αποδείξει το προφανές και αναμένουμε και τη δική μας σύλληψη από το Λιμεναρχείο Σύρου, μιας και συνήθως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι και οι δικές μας αναφορές είναι είτε ανυπόστατες, είτε «ψευδείς»!

06/09/2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο