Μια ανάσα δροσιάς στα πεντακάθαρα νερά του κόλπου της Ερμούπολης. Με φόντο την νεοκλασική πόλη και τη μεσαιωνική Άνω Σύρο. Ένα σπάνιο προνόμιο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της μικρής μας πόλης. Μια αστική “παραλία” που φροντίζεται και περιφρουρείται από την —πάντα ευαίσθητη για θέματα ποιότητας του περιβάλλοντος— Δημοτική Αρχή. Πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, άλλωστε, από τη στιγμή που η προβλήτα στο Νησάκι μόλις πρόσφατα (Απρίλιος 2023) συντηρήθηκε, εξωραΐστηκε και παραδόθηκε για ασφαλή χρήση στους πολίτες.
………………….
Θα μπορούσε να ήταν κι έτσι… Σε μια άλλη πόλη, σε ένα άλλο σύμπαν. Σε εκείνο όπου κατοικεί ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και οι έγκριτοι δημοσιογράφοι των τοπικών μέσων.
Διαβάζουμε σε δημοσίευμα τοπικού μέσου της 29.05.2023 (logotypos.gr):
«Καλοκαίρι ενόψει…………
ΕΞΩΡΑΪΣΜΟ του χώρου, τον οποίο χρησιμοποιούν οι κολυμβητές εκείνοι που αναζητούν ησυχία (κοινού και κυμάτων) και που κάθε άλλο παρά αμελητέος είναι ο αριθμός τους.
Αναφερόμαστε στις παρεμβάσεις που έγιναν στην μικρή πλατφόρμα στο Νησάκι με επισκευές και συντήρηση των κατασκευών, ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους θιασώτες της θάλασσας, που οσονούπω θα αρχίσουν να αυξάνονται μιας και ο καιρός ήδη εναρμονίζεται με το καλοκαίρι.
Και είναι γεγονός ότι στο σημείο αυτό υπάρχει η απαιτούμενη ευαισθησία από το Δήμο και το Λιμενικό Ταμείο, αφού συνήθως ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα πολιτών για βελτίωση των χώρων», εδώ το σχετικό δημοσίευμα.
Αυτή θα μπορούσε να ήταν μια καλή είδηση που δείχνει πόσο οι αρχές φροντίζουν για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Το ΝΗΣΑΚΙ είναι εμβληματικό. Πολλοί από εμάς έχουν κολυμπήσει εκεί και έχουν υπέροχες αναμνήσεις. Όμως στην προκειμένη περίπτωση δείχνει ότι οι αρχές αδιαφορούν για το αν οι πολίτες κολυμπούν μέσα στη ρύπανση.
Μέχρι πρόσφατα, έως το 2019, οι αρχές είχαν την πολυτέλεια να κάνουν «τα στραβά μάτια», με άλλοθι την ανυπαρξία πραγματικών μετρήσεων για τη ρύπανση του λιμανιού. Το δείγμα της Aegean Rebreath ήταν αυτό που, ουσιαστικά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, το 2022, επιβεβαίωσαν την ανησυχία, καταδεικνύοντας μάλιστα ότι η ρύπανση είναι πολύ σοβαρότερη.
Τι κι αν το ΕΛΚΕΘΕ πιστοποίησε βαρύτατη ρύπανση του κόλπου της Ερμούπολης τόσο με βαρέα μέταλλα όσο και με καρκινογόνους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες;
Τι κι αν στο λιμάνι συχνά πυκνά επιπλέουν περίεργες πολύχρωμες ουσίες και σκόνες;
Προέχει η επίδειξη της ευαισθησίας του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου. Και μάλιστα ευαισθησίας που δεν έχει να κάνει με τις αναγκαίες ενέργειες για την απορρύπανση του κόλπου από τα τοξικά ή με την ενημέρωση όσων ψαρεύουν και κολυμπούν στη περιοχή ή με τη λήψη μέτρων περιορισμού της μελλοντικής ρύπανσης. Μέχρι σήμερα, επτά μήνες μετά την ανακοίνωση των τρομακτικών ευρημάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., τηρούν σιγή ιχθύος (σιωπηλή ευαισθησία). Για τις υπόλοιπες Αρχές, ούτε λόγος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, το Λιμεναρχείο Σύρου, απαντώντας σε αναφορά μας για ρυπαντικό περιστατικό και στην ανησυχία μας για την προστασία της υγείας των κολυμβητών από τοξικά στοιχεία, μάς έχει ενημερώσει ότι απαγορεύεται η κολύμβηση στο λιμάνι της Σύρου (τουλάχιστον από το 1978). Άρα, είναι προφανές, ότι, δεν έχει πάρει μυρωδιά πως αμέριμνοι κολυμβητές βουτάνε στην περιοχή. Είμαστε σίγουροι ότι αν το γνώριζε, θα είχε επέμβει. Όπως άμεσα επεμβαίνει και για την αποτροπή της ρύπανσης, τον εντοπισμό των ρυπαντών και την τήρηση της νομιμότητας.
Το Λιμενικό Ταμείο Σύρου δε, είναι προφανές, ότι, δεν έχει επαφή με το Λιμεναρχείο και δεν γνωρίζει την απαγόρευση της κολύμβησης στο λιμάνι. Αν το γνώριζε, ίσως τοποθετούσε μια απαγορευτική πινακίδα στο ΝΗΣΑΚΙ που θα απέτρεπε κάποιους από το να βουτήξουν εκεί, αντί να κάνει ότι μπορεί για να προσελκύσει αμέριμνους κολυμβητές και ψηφοφόρους. Για τους κολυμβητές που επιθυμούν να κολυμπήσουν στη Ερμούπολη, θα μπορούσε το Λιμενικό Ταμείο να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στην παραλία ΚΥΜΑΤΑ η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βίαια «ιδιωτικοποιηθεί». Αυτό μάλιστα, θα έδειχνε κάποια ευαισθησία…
31.05.2023
Το Διοικητικό Συμβούλιο