Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » 1.069 έλεγχοι για ρύπανση σε 3 χρόνια από το Λιμεναρχείο Σύρου

1.069 έλεγχοι για ρύπανση σε 3 χρόνια από το Λιμεναρχείο Σύρου

C:\Users\User\Desktop\Η Βράβευση 1069.jpg

Η Λιμενική Αρχή της Σύρου, κατά την τελευταία τριετία (2020 έως σήμερα) έχει πραγματοποιήσει χίλιους εξήντα εννέα (1.069) στοχευμένους έλεγχους προς εντοπισμό ρύπανσης της θάλασσας στον λιμένα Ερμούπολης Σύρου, με αρνητικά αποτελέσματα!!!

Ναι, μη χαμογελάτε! Αυτό περιλαμβάνεται στην απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας σε «Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων» του ΜέΡΑ25 προς τους κ. Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Εσωτερικών και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα: «Σοβαρή ρύπανση του πυθμένα του λιμανιού της Σύρου επιβεβαιώνει μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας σιώπησε επιδεικτικά για την βαριά ρύπανση των ιζημάτων της Ερμούπολης και για το τι μέλλει γενέσθαι ενώ ο Υπουργός Περιβάλλοντος δεν απάντησε καθόλου στην ερώτηση.

Υπενθυμίζουμε ότι, η έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ κατέδειξε βαρύτατη ρύπανση των ιζημάτων του κόλπου της Ερμούπολης, πολύ βαρύτερη από αυτή που είχε καταγραφεί το 2019 στο δείγμα της Aegean Rebreath και που τότε είχε σημάνει συναγερμό. Η ρύπανση που εντοπίστηκε, τόσο με βαρέα μέταλλα όσο και με καρκινογόνους Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες, κατατάσσει τον κόλπο της Ερμούπολης στις πρώτες θέσεις της λίστας με τις πιο ρυπασμένες περιοχές της Ελλάδας, ενώ για κάποια επιμέρους βαρέα μέταλλα και για τους Πολυκυκλικούς Αρωματικούς Υδρογονάνθρακες η Ερμούπολη αγγίζει την απόλυτη κορυφή (*) (**).

Κινούμαστε σε ράγες σιωπηλοί. Δυστυχώς.

Εδώ η ερώτηση του ΜέΡΑ25 και η απάντηση του κ. Πλακιωτάκη

Σύρος 20.04.2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο

(*): Εδώ η λεπτομερής παρουσίαση των ευρημάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. από το Παρατηρητήριο

(**): Εδώ η ανάλυση – άρθρο του Δρ. Μεταλλειολόγου Μιχάλη Φραγκίσκου επί των ευρημάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.