Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Πλήγμα στην ελευθερία της πληροφόρησης η απόφαση κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη

Πλήγμα στην ελευθερία της πληροφόρησης η απόφαση κατά του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη

  • Άρθρα

Το Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε μερικώς δεκτή την αγωγή #SLAPP τού Ευστάθιου Λιάλιου, υψηλόβαθμου στελέχους της Ελληνικός Χρυσός, καταδικασμένου τελεσίδικα για περιβαλλοντική ρύπανση υδάτων στην Ολυμπιάδα και το Στρατώνι Χαλκιδικής, ενάντια στη δημοσιογράφο Stavroula Poulimeni και το Alterthess, προτάσσοντας τη διαφύλαξη των προσωπικών στοιχείων των καταδικασθέντων, έναντι της ενημέρωσης για ζητήματα δημοσίου συμφέροντος.

Ο αγώνας ενάντια σε τέτοιες καταχρηστικές αγωγές είναι καθοριστικός για το “δικαίωμά μας ως πολίτες να γνωρίζουμε σε ποιον κόσμο ζούμε και ως δημοσιογράφοι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους”, όπως δηλώνει η Στ. Πουλημένη, που βέβαια επιμένει: “Δεν πρόκειται να καταλήξουμε εκφωνητές-τριες των δελτίων τύπου εταιρειών που καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων”.

Διεκδικούμε να νομοθετηθεί άμεσα στη χώρα μας η απαγόρευση τέτοιων καταχρηστικών αγωγών, στη βάση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου σε αρκετές πολιτείες ισχύει αυστηρή #anti_SLAPP νομοθεσία.

Έχοντας βιώσει εδώ στη Σύρο τις αγωγές τής ΟΝΕΧ (που απορρίφθηκαν, βέβαια, από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου), που αξίωνε από το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και δύο μέλη μας αποζημίωση 3.000.000 ευρώ, γνωρίζουμε καλά σε τι αποσκοπούν αυτές οι πρακτικές. Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό τής Σταυρούλας Πουλημένη και του αlterthess μέχρι τη δικαίωσή τους και τους ζητάμε να συνεχίσουν να υπηρετούν με την ίδια ευσυνειδησία και αγωνιστικότητα το θεμελιώδες για τη Δημοκρατία λειτούργημα της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης των πολιτών!

https://alterthess.gr/pligma-stin-eleytheria-tis-pliroforisis-i-apofasi-kata-toy-alterthess-kai-tis-stayroylas-poylimeni/

Σύρος, 21/04/2023

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ετικέτες: