Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Ο πρόεδρος της ONEX κ. Παναγιώτης Ξενοκώστας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος της ONEX κ. Παναγιώτης Ξενοκώστας στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το Σάββατο 09.03.2024 πραγματοποιήθηκε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με μοναδικό θέμα την ενημέρωση του σώματος, και κατ’ επέκταση της τοπικής κοινωνίας, από τον πρόεδρο της ONEX κ. Παναγιώτη Ξενοκώστα, στο πλαίσιο της «εταιρικής κοινωνικής του ευθύνης», για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του ναυπηγείου.

Στη συνεδρίαση αυτή το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου αποτέλεσε το επίκεντρο της συζήτησης και συκοφαντήθηκε, για μία ακόμη φορά, από τον κ. Ξενοκώστα, χωρίς αυτό να έχει προσκληθεί και χωρίς να έχει τη δυνατότητα αντίκρουσης της συκοφαντίας και της παραπληροφόρησης.

Είναι τόσα πολλά αυτά που αναφέρθηκαν, τόσο από τον κ. Ξενοκώστα όσο και από την Δημοτική Αρχή, τα οποία χρήζουν απάντησης που θα απαιτούνταν μια αντίστοιχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μπορέσουμε να το κάνουμε. Ενδεχομένως στα πλαίσια της «δημοτικής κοινωνικής ευθύνης», της δεοντολογίας αλλά και της ισότιμης μεταχείρισης, ο Δήμος θα μπορούσε να προγραμματίσει μια τέτοια συνεδρίαση στην οποία να προσκληθούμε για να καταθέσουμε τα στοιχεία και τις απαντήσεις μας. Εδώ θα περιοριστούμε απαντώντας σε κάποια από τα ψέματα του κ. Ξενοκώστα. Ο κ. Ξενοκώστας ανέφερε, μεταξύ άλλων:

  • Ότι του έχουμε κάνει μήνυση για να τον κλείσουμε φυλακή.

Η αλήθεια: Γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν τού έχουμε κάνει καμία μήνυση. Σε περίπτωση, ωστόσο, που κάτι διέλαθε της προσοχής μας, περιμένουμε να μάς προσκομίσει και τις αποδείξεις που ασφαλώς διαθέτει.

  • Ότι καταδικαστήκαμε πρωτόδικα για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η αλήθεια: Φυσικά και δεν καταδικαστήκαμε. Ο κ. Ξενοκώστας γνωρίζει πολύ καλά πόσα εκατομμύρια έλαβε από τα τρία που ζητούσε.

  • Ότι η απομάκρυνση των παλαιών βουνών αμμοβολής δεν ήταν υποχρέωσή του αλλά ενδεχομένως του Δήμου, ή της Περιφέρειας, ή των πιστωτών.

Η αλήθεια: Φυσικά και ήταν υποχρέωσή του από τη στιγμή που με την απόφαση εξυγίανσης η άδεια λειτουργίας και η υποχρέωση τήρησης της Α.Ε.Π.Ο. μεταβιβάστηκαν στη ONEX. Η τήρηση της Α.Ε.Π.Ο. αποτελεί προϋπόθεση για να διατηρείται σε ισχύ η άδεια λειτουργίας της εγκατάστασης. Καμία υποχρέωση δεν είχε η πολιτεία να καθαρίσει το ναυπηγείο και να του το παραδώσει σκουπισμένο. Αν θεωρεί ότι ήταν υποχρέωση των πιστωτών θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιο εξυγίανσης και ένας τέτοιος όρος, όχι μόνο οι διαγραφές και οι ρυθμίσεις χρεών (εκτός αν έχει συμπεριληφθεί και δεν το γνωρίζουμε). Επιπλέον, ο κ. Ξενοκώστας παρέλειψε να πει ότι η ONEX δημιούργησε και δικά της υπαίθρια βουνά αμμοβολής κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων. Η παράβαση αυτή πιστοποιήθηκε από την Περιφέρεια.

  • Ότι η τοποθέτηση του σταθμού μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων δεν ήταν υποχρέωσή του.

Η αλήθεια: Η απαίτηση αυτή επιβάλλεται από περιβαλλοντικό όρο. Αποτελεί υποχρέωσή του από τη στιγμή που ανέλαβε το ναυπηγείο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι χρειάστηκαν κάποια χρόνια για να τον τοποθετήσει, έχοντας προφανώς εξασφαλίσει την ανοχή των Αρχών.

  • Ότι το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πιστοποίησε ότι όλα είναι μια χαρά και ότι δεν υπάρχει ρυπαντική επιβάρυνση τα 10-15 τελευταία χρόνια που έχουν αλλάξει τα υφαλοχρώματα, κλπ.

Η αλήθεια: Το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πιστοποίησε βαρύτατη ρύπανση των ιζημάτων με βαρέα μέταλλα και καρκινογόνους υδρογονάνθρακες και μάλιστα με σαφή σημάδια αυξημένης ρυπαντικής δραστηριότητας τα τελευταία χρόνια. Τα ιζήματα της Ερμούπολης φιγουράρουν στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τις πιο βαριά ρυπασμένες περιοχές της Ελλάδας. Καμία αναφορά δεν έκανε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. σε αλλαγή υφαλοχρωμάτων και ειδικά στο χρονικό διάστημα των 10-15 χρόνων. Μπορεί ο τρόπος διατύπωσης των συμπερασμάτων της έκθεσης του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. να αρέσει στον κ. Ξενοκώστα πλην όμως ο επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης διευκρίνισε ότι για τη ρύπανση ευθύνεται και η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα (το αυτονόητο) καθώς επίσης και ότι «είναι εύλογη η αγωνία σας για πιθανό κίνδυνο της υγείας σας, όμως αυτό δεν έχει σχέση με τις μετρήσεις του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε , αλλά με την ποιότητα του αέρα που αναπνέετε και των αλιευμάτων που καταναλώνετε».

Επιπλέον επιβάλλεται να επισημάνουμε ότι το Παρατηρητήριο είχε έρθει σε συμφωνία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε και θα κάλυπτε μέρος των εξόδων για μια ανεξάρτητη δειγματοληψία (θα πλήρωνε το σκάφος, τους δύτες και τη φιλοξενία των επιστημόνων). Η προσπάθεια μας αυτή ακυρώθηκε δις μετά από παρεμβάσεις του Λιμεναρχείου της τελευταίας στιγμής. Κάπως έτσι καταλήξαμε στη μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την ONEX μιας και ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε το Υπουργείο, είχαν διάθεση να την υλοποιήσουν!

  • Ότι το νέφος της αμμοβολής δε συνιστά βαρύτατη ρύπανση αλλά οπτική ενόχληση και μόνο.

Η αλήθεια: Μπορεί να προσκομίσει και βεβαίωση των ελεγκτικών Αρχών; Ελπίζουμε να μην ισχυρίζεται κάτι τέτοιο και στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει καταθέσει για την έκδοση των νέων περιβαλλοντικών όρων. Το νέφος αυτό είναι η αρρώστια οπτικοποιημένη. Φυσικά, η σκόνη αυτή είναι επικίνδυνη ακόμη κι όταν δεν είναι άμεσα ορατή. Μέρος από αυτή τη σκόνη επικάθεται και στη θάλασσα, βυθίζεται -ενίοτε με τη βοήθεια λέμβων- και καταλήγει τελικά στο ίζημα του πυθμένα. Ας μην επαναλάβουμε τι βρήκε το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στα ιζήματα και γιατί ήταν σημαντική η μελέτη την οποία ζητούσαμε επίμονα.

  • Ότι το Λιμεναρχείο διενεργεί ελέγχους για ενδεχόμενη ηχητική ρύπανση από το ναυπηγείο και τα βρίσκει όλα καλά.

Η αλήθεια: Το Λιμεναρχείο μας έχει απαντήσει εγγράφως ότι είναι αναρμόδιο για να κάνει μετρήσεις των παραγόμενων βιομηχανικών θορύβων στις εγκαταστάσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας (παρά το γεγονός ότι είναι αρμόδιο για το έλεγχο του θορύβου κατά τις ώρες κοινής ησυχίας). Ενδεχομένως, διενεργεί τους ελέγχους διακριτικά σε χρόνους που δεν πραγματοποιούνται θορυβώδεις εργασίες και μας το κράτησε κρυφό. Όπως είχε κρατήσει κρυφό και ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει κάνει 1069 ελέγχους για ρύπανση της θάλασσας με αρνητικά αποτελέσματα.

  • Ότι θέλουμε να παρέμβουμε στη διαδικασία τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για να καθυστερήσει η έκδοσή τους.

Η αλήθεια: Είναι γεγονός ότι με τους προηγούμενους περιβαλλοντικούς όρους δεν περάσαμε ευχάριστα. Και ανεπαρκείς ήταν, και παραβιάζονταν. Επειδή δεν θα αντέξουμε αντίστοιχη δοκιμασία για τα επόμενα δέκα χρόνια, προτιθέμεθα να συνεισφέρουμε ώστε οι νέοι όροι να είναι φιλικότεροι προς το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα. Μας εκπλήσσει που ο κ. Ξενοκώστας υποστηρίζει ότι παρεμβαίνουμε στη διαδικασία προκειμένου να καθυστερήσει η βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων.

Για να μην αδικήσουμε, ωστόσο, τον κο Ξενοκώστα, εντοπίσαμε και κάποιες -μισές- αλήθειες στις τοποθετήσεις του. Όπως, π.χ., ότι «επιτρέπεται η αμμοβολή». Και είναι μισή αλήθεια, όταν αυτός ο ισχυρισμός δεν συνοδεύεται και από την επισήμανση ότι, για να επιτρέπεται η αμμοβολή αυτή θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά εντός πλωτών δεξαμενών ή εντός κλειστού χώρου εξοπλισμένου με κατάλληλα φίλτρα, να τηρούνται τα όρια εκπομπών σκόνης και επιμέρους στοιχείων, να συλλέγονται τα απόβλητα και να αποθηκεύονται σε κλειστούς και στεγανούς χώρους, να μην κοσκινίζονται ανοιχτά στην ατμόσφαιρα χωρίς φίλτρα, να γίνεται η διαδικασία χαρακτηρισμού τους κάθε φορά που συλλέγονται ποσότητες προς απομάκρυνση, να υπάρχουν πιστοποιητικά, ημερολόγια, παραστατικά διακίνησής των αποβλήτων, κλπ, κλπ. Αν τα παραπάνω δεν τηρούνται, τότε όχι μόνο δεν επιτρέπεται η αμμοβολή αλλά δεν τηρούνται και οι προϋποθέσεις ισχύος της άδειας λειτουργίας του ναυπηγείου.

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε και στη δήλωση του κου Ξενοκώστα ότι έχει ήδη παραγγείλει μηχανήματα υδροβολής προκειμένου να αντικαταστήσει τις αμμοβολές, με δεκαετές πλάνο (2030 και βάλε). Παρέλειψε βέβαια να προσκομίσει κάποια απόδειξη, όπως παρέλειψε και να αναφέρει ότι, ήδη από το 2011 το ναυπηγείο είχε υποχρέωση να εξετάσει τη δυνατότητα εφαρμογής άλλης τεχνολογίας για την πραγματοποίηση αμμοβολών στον εξωτερικό χώρο σύμφωνα με τον περιβαλλοντικό όρο 4.1.14. Επίσης, παρέλειψε να αναφέρει ότι η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης χορήγησε την παράταση ισχύος της Α.Ε.Π.Ο. μέχρι το τέλος του 2023 αξιολογώντας αυτό το χρονικό διάστημα ως επαρκές προκειμένου να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της ONEX για την ενσωμάτωση Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στην παραγωγική διαδικασία (τέτοια είναι η υδροβολή υψηλής ή υπερυψηλής πίεσης ως κύρια μέθοδος απόξεσης).

Μέχρι το 2030 (και βάλε), ο κ. Ξενοκώστας ζήτησε ησυχία και προστασία για να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του… αίτημα το οποίο, αν καταλάβαμε καλά, έχει και την υποστήριξη του Δημάρχου.

Δεν χρειάζεται πολύ φασαρία για μια απλή «οπτική ενόχληση»!

Δηλώνουμε εντυπωσιασμένοι από την ευκολία με την οποία αναφέρονται τόσα ψέματα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.

(Η εικόνα είναι από βίντεο της συνεδρίασης του Syrostv1.gr)

12.03.2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Υ.Γ.1: Η ανακοίνωση αυτή θα κοινοποιηθεί στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου με την παράκληση να αναγνωσθεί στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Υ.Γ.2: Επειδή πολύς λόγος έγινε για τη Δημοκρατία (και την ελεύθερη ενημέρωση των πολιτών) στη συνεδρίαση αυτή, αναμένουμε τόσο από τον κ. Ξενοκώστα όσο και από Δημοτική Αρχή -στους οποίους τα τοπικά μέσα δεν αρνούνται τις υπηρεσίες τους- να ζητήσουν και τη δημοσίευση του παρόντος δελτίου τύπου προκειμένου να γίνουν γνωστές και οι απαντήσεις του συκοφαντούμενου συλλόγου μας (εννοείται πως εμείς θα καλύψουμε το τυχόν κόστος για τη δημοσίευση).

Υ.Γ.3: Επειδή κατά τη συνεδρίαση έγινε αναφορά και στις αγωγές που έχει ασκήσει η ONEX κατά του συλλόγου μας, ενημερώνουμε ότι η συζήτηση των εφέσεων θα πραγματοποιηθεί στις 07.02.2025. Kαι φυσικά δεν ζητάμε την απόσυρσή τους ούτε τον οίκτο του κ. Ξενοκώστα. Κάθε άλλο. Θα είμαστε εκεί για να καταρρίψουμε τους ισχυρισμούς της ONEX και στο εφετείο.