Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Όταν κάνεις μια δουλειά, κάν’ τη σωστά!

Όταν κάνεις μια δουλειά, κάν’ τη σωστά!

Η εικόνα των παραλιών της Σύρου, κατάφορτων από πακτωμένους πασσάλους (βάσεις ομπρελών της καλοκαιρινής περιόδου) που είτε παρασύρονταν στη θάλασσα δημιουργώντας κινδύνους, είτε έμεναν στη θέση τους αποτρέποντας την ελεύθερη χρήση των παραλιών από τους πολίτες, ήταν οικτρή και προσβλητική όλους.

Το ΠΠΠΣ ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές (Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και Λιμενικό Ταμείο) την εφαρμογή του Νόμου που προβλέπει την αφαίρεση των πασσάλων και αποκατάσταση της φυσικής μορφολογίας των παραλιών από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη. Μετά την έγγραφη αναφορά μας, την προηγούμενη ανακοίνωση του ΠΠΠΣ, αλλά και ατομικές καταγγελίες πολιτών, υπήρξε ενεργοποίηση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και των επιχειρηματιών που απομάκρυναν τους πασσάλους των ομπρελών σε σειρά από παραλίες. Δυστυχώς, με τον λάθος τρόπο.

Χρησιμοποιήθηκαν βαριά μηχανήματα (που άφησαν πίσω τους ευδιάκριτα ίχνη), η χρήση των οποίων ρητά απαγορεύεται από το Νόμο, καθώς καταστρέφουν τη χλωρίδα και το ευαίσθητο οικοσύστημα της παραλίας. Τα μηχανήματα αυτά ξερίζωσαν τους πασσάλους με τις τσιμεντένιες βάσεις αφήνοντας πίσω τεράστιους λάκκους που, πέραν των θεμάτων ασφάλειας, παραμορφώνουν την εικόνα των παραλιών.

Η Δημοτική Αρχή και οι επιχειρηματίες των παραλιών γνωρίζουν ότι ο Νόμος ρητά απαγορεύει την πάκτωση τσιμεντοβάσεων στην παραλία. Προς ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, στο ελεύθερο εμπόριο διατίθενται σε πολύ προσιτές τιμές μικρά, φορητά τρυπάνια εδάφους, με τα οποία εύκολα κανείς μπορεί να ανοίξει οπές για να τοποθετήσει πασσάλους, χωρίς τσιμεντένιες βάσεις.

Αρνούμαστε το δίλημμα μεταξύ παραλιών-αποθηκών πασσάλων και παραλιών-σεληνιακών τοπίων, οργωμένων από γκρέιντερ. Και τα δύο παραβιάζουν τον Νόμο! Ζητάμε αποκατάσταση των παραλιών, με σεβασμό στο περιβάλλον, στο δημόσιο χώρο και τους πολίτες, όπως ο Νόμος ορίζει. Αναμένουμε τις ενέργειες των αρμοδίων αρχών για τη συνολική αποκατάσταση των παραλιών πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Στους εκπροσώπους του Δήμου και του Λιμενικού Ταμείου που δυσφόρησαν, υποστηρίζοντας ότι «ο Δήμος υποχρεώνεται να κάνει διπλή δουλειά», «προκαλούνται επιπλέον δαπάνες για τους επιχειρηματίες», «θα μπορούσε να γίνει με άλλο τρόπο όλο αυτό και όχι με καταγγελίες», «πρέπει να μπαίνουν οχήματα και μηχανήματα στις παραλίες για να απομακρύνονται οι δημοτικές ομπρέλες και οι δημοτικοί ιστοί», τους υπενθυμίζουμε ότι όλα αυτά προβλέπονται στις συμβάσεις παραχώρησης που οι ίδιοι έχουν υπογράψει. Ο ρόλος των δημοτικών αρχών δεν είναι να επιτίθενται σε συλλόγους και πολίτες που ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα υπερασπιζόμενοι το περιβάλλον και τον δημόσιο χώρο, αλλά να διασφαλίζουν την εφαρμογή της νομοθεσίας και να αναζητούν λύσεις για τα -πολλά- προβλήματα του τόπου μας. Γι’ αυτό το λόγο εκλέχθηκαν.