Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Ψήφισμα για τη ρύπανση στο Λιμάνι της Ερμούπολης

Ψήφισμα για τη ρύπανση στο Λιμάνι της Ερμούπολης

Το σώμα του 19ου συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταγγέλλει την απαράδεκτη ολιγωρία των αρμοδίων προκειμένου να μην διερευνηθεί η ύπαρξη ή μη, υψηλών συγκεντρώσεων βαρέων μετάλλων στον πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου χημική ανάλυση από το ΕΛΚΕΘΕ ενός δείγματος ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού της Σύρου, έδειξε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις συγκεκριμένων βαρέων μετάλλων, καμία περεταίρω διερεύνηση του ζητήματος δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Έκτοτε και ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αναγνωρίσει, στα λόγια, την ανάγκη πραγματοποίησης μιας εκτεταμένης μελέτης για τον προσδιορισμό του εύρους της ρύπανσης και ενδεχόμενων ρυπαντικών πηγών, καμία τεκμηριωμένη ενημέρωση δεν έχει παρασχεθεί στους κατοίκους του νησιού.

Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 2021, ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων ανακοίνωσαν, από κοινού, ότι θα ανατεθεί μελέτη στο Πολυτεχνείο Κρήτης μέσω προγραμματικής σύμβασης με χρηματοδότη την εταιρεία ΟΝΕΧ που διαχειρίζεται το ναυπηγείο του νησιού. (Δηλαδή με χρηματοδότηση της εταιρείας η οποία λειτουργεί το ναυπηγείο του Νεωρίου που βρίσκεται στην καρδιά του λιμανιού και αποτελεί ενδεχόμενη ρυπαντική πηγή βαρέων μετάλλων του λιμένα). Μετά από απραξία σχεδόν ενός έτους και σχετική παρέμβαση του περιβαλλοντικού συλλόγου «Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου» στις 4 Μαρτίου 2022 , δηλαδή 2,5 χρόνια μετά τα ανησυχητικά ευρήματα, υπογράφτηκε στη Σύρο, παρουσία του πρωθυπουργού , “σύμφωνο”, με το οποίο η ΟΝΕΧ ανέθεσε στο ΕΛΚΕΘΕ αυτή την φορά, την πραγματοποίηση της μελέτης! Δηλαδή ο μεγαλύτερος εν δυνάμει ελεγχόμενος στο νησί, αναλαμβάνει εκ νέου την χρηματοδότηση του ελέγχου (….).

Τρία χρόνια μετά, και ενώ δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα, το Λιμεναρχείο Σύρου (το οποίο μεταξύ άλλων είναι αρμόδιο και υπεύθυνο για τον εντοπισμό θαλάσσιας ρύπανσης και ρυπαντών), απαγόρευσε (…) δύο φορές στο ΕΛΚΕΘΕ να λάβει δείγματα από το λιμάνι στο πλαίσιο της πρόσκλησης του περιβαλλοντικού συλλόγου «Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου», επικαλούμενο την ακαταλληλότητα του σκάφους που θα έκανε την λήψη των δειγμάτων (…).

Είναι σαφές ότι τέτοιου είδους μελέτες οφείλει η πολιτεία να τις πραγματοποιεί τάχιστα και με δημόσιους πόρους προκειμένου να εξασφαλίζεται στοιχειωδώς η αντικειμενικότητά τους.

Η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας δεν μπορούν να βασίζονται σε χορηγούς.

Το Προεδρείο του 19ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

https://www.emdydas.gr/news-po/3727-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-19%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85.html