Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Ψήφισμα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Ψήφισμα Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Ψήφισμα αλληλεγγύης προς το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σχετικά με τις αγωγές της εταιρείας ONEX κατά του συλλόγου.

Το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πρακτική των εξοντωτικών αγωγών ενάντια στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και σε μέλη του, επειδή τα τελευταία εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με ρυπαντικά φαινόμενα στο θαλάσσιο περιβάλλον και στην ατμόσφαιρα του νησιού της Σύρου. Έτσι, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξή του στον διδακτορικό φοιτητή του, κ. Αλέξανδρο Μπίστη, έναν εκ των εναγομένων με αγωγή ύψους €1.000.000 σε βάρος του, για ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, προκειμένου να δημοσιοποιήσει την αγωνία των κατοίκων της Σύρου και τις εναντίον τους αγωγές.

Η ελευθερία της έκφρασης, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας καθώς και ο κοινωνικός έλεγχος προς τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα και αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα αλλά και καθήκοντα κάθε πολίτη. Οι αγωγές ενάντια σε περιβαλλοντικά κινήματα και πολίτες που ανησυχούν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συχνά αποτελούν προσχηματικές πρακτικές, όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία.

Έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και συμπαραστεκόμαστε στον εναγόμενο φοιτητή μας, καθώς και στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, ενόψει της δίκης της 24ης Σεπτεμβρίου 2021 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου. Καλούμε δε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και κάθε πολίτη να πράξει το ίδιο.

Θεσσαλονίκη, 7 Σεπτεμβρίου 2021

Πηγή: https://polsci.auth.gr/el/polsci/news/7812