Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Σχετικά με τον «καθαρισμό» των παραλιών

Σχετικά με τον «καθαρισμό» των παραλιών

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι φέτος ο καθαρισμός των παραλιών της Σύρου θα πραγματοποιηθεί με μικρό χειροκίνητο μηχάνημα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και ατομικό εξοπλισμό αντί του βαρέως τύπου μηχανοκίνητου οχήματος που χρησιμοποιούνταν τα τελευταία χρόνια.

Οι αμμώδεις παραλίες και οι αμμοθίνες αποτελούν ζωντανά οικοσυστήματα με ζώα και φυτά και όχι άψυχη ξηρή άμμο. Σαλιγκάρια, σκαθάρια, σαύρες κι άλλα ερπετά, σκουλήκια, έντομα κ.α, βρίσκουν καταφύγιο και ζουν εκεί. Πλήθος φυτών προσαρμοσμένων στο ιδιαίτερο αυτό οικοσύστημα, μεταξύ αυτών και τα προστατευόμενα κρινάκια της άμμου, σήμα κατατεθέν και του νησιού μας, φύονται, αναπτύσσονται και προστατεύουν τις αμμοθίνες από τη διάβρωση. Τα «φύκια» δε, που συσσωρεύονται στην άκρη της παραλίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν είναι σκουπίδια ούτε ακαθαρσίες. Είναι θημώνες ποσειδωνίας που, εκτός των άλλων, προστατεύουν και αυτά τις ακτές από τη διάβρωση και βοηθούν στο σχηματισμό των παραλιών.

Η χρήση βαρέων μηχανημάτων, για την απομάκρυνση της ποσειδωνίας, των ξερών φυτών, των πετρών αλλά και των σκουπιδιών των «πολιτισμένων» ανθρώπων, έχει καταστροφική επίδραση στο οικοσύστημα της παραλίας ενώ παράλληλα δεν έχει ουσιαστική χρησιμότητα, πέραν του κέρδους που εισπράττουν τα τελευταία χρόνια οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει πανελλαδικά αυτή την δραστηριότητα. Άλλωστε ο Δήμος δεν απέχει του «καθαρισμού», έστω κι αν χρειαστεί λίγες επιπλέον μέρες για να ολοκληρώσει το έργο του.

Το Παρατηρητήριο χαιρετίζει αυτή την απόφαση του Δήμου για την υιοθέτηση φιλικότερων μεθόδων προς το περιβάλλον για την πραγματοποίηση του «καθαρισμού» καθώς και το γεγονός ότι η απόφαση αυτή θεμελιώθηκε σε εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας η οποία έγινε με επιστημονικά και νομικά κριτήρια και όχι υπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες.

Φωτογραφία του βαρέως μηχανήματος από “καθαρισμό” της παραλίας του Γαλησσά το 2020 (Πηγή Facebook)

Θα μπορούσαμε να κλείσουμε εδώ την ανακοίνωση αυτή όμως θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε και τα κάτωθι:

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Γαλησσά, κ. Γιάννης Βουτσίνος, επέκρινε την φετινή επιλογή του Δήμου αναφέροντας μάλιστα ότι Δημοτική αρχή διεκδικεί ξεκάθαρα το βραβείο αχρηστίας με αφορμή την επιλογή της αυτή. Για τον Κοινοτάρχη του Γαλησσά ο στοιχειώδης σεβασμός στο περιβάλλον υποδηλώνει αχρηστία!

Με την ευκαιρία αυτή επιθυμούμε να τονίσουμε στον κ. Γ. Βουτσίνο και σε κάθε κύριο Βουτσίνο, αλλά και σε όσους σκέφτονται σαν τους κυρίους Βουτσίνους, ότι, η εκρίζωση σκίνων και αρμυρικιών, ή η είσοδος βαρέων μηχανημάτων στις αμμοθίνες και η καταστροφή της παράκτιας βλάστησης και του οικοσυστήματος, δεν είναι σημάδι ανάπτυξης αλλά υπανάπτυξης. Υποβαθμίζει το περιβάλλον και επιπλέον υπονομεύει την μελλοντική «ανάπτυξη» που ονειρεύονται. Συνιστά δε και παράνομη πράξη.

Ο κ. Γιάννης Βουτσίνος, το 2020, προβάλλοντας μια πυροσβεστική διάταξη για οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους ως το νομικό πλαίσιο για την ανάγκη της αποψίλωσης αμμοθινών του Γαλησσά από τα «ξερόχορτα» και του «ευπρεπισμού» της, προκάλεσε ή ενθάρρυνε την ενέργεια κάποιου απροσδιόριστου φορέα (Κτηματικής Υπηρεσίας; Περιφέρειας; άλλου;) να προβεί, δια σχετικής ανάθεσης, στην αποψίλωση της περιοχής με βαρέα μηχανήματα. (https://www.facebook.com/TKGalissa/posts/3006233709481728)

Όμως οι αμμοθίνες και οι παραλίες δεν είναι οικόπεδα ανεξάρτητα αν πολλοί τα βλέπουν σαν τέτοια.

Η περιοχή στην κυριολεξία οργώθηκε. Οι αεροφωτογραφίες δείχνουν ότι μετά την ολοκλήρωση του οργώματος είχαν εξαφανιστεί και κάποια στοιχεία σκίνων αν και κάποιος δεν μπορεί να αποδώσει με βεβαιότητα την κοπή σκίνων στη συγκεκριμένη εργολαβία. Ίσως ο. Κ. Βουτσίνος γνωρίζει κάτι περισσότερο επί του θέματος μιας και κινείται στην περιοχή.

Τότε, δεν κατέστη δυνατόν να παρέμβει το Παρατηρητήριο, όμως σε αντίστοιχη μελλοντική ενέργεια επιφυλάσσεται να δώσει το λόγο στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Η αεροφωτογραφία είναι το αποτέλεσμα του εγκλήματος που έλαβε χώρα στο Γαλησσά τον Οκτώβριο του 2020.

19.05.2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο