Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » «Το περιβάλλον είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να το αφήσουμε σε παραβατικούς και ψυχικά νοσούντες»

«Το περιβάλλον είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να το αφήσουμε σε παραβατικούς και ψυχικά νοσούντες»

Κοπή πίτας Νεωρίου 2024 (εικόνα από syrostoday.gr)

Κοπή πίτας Νεωρίου 2024 (εικόνα από syrostoday.gr)

Κοπή πίτας Νεωρίου 2024 (εικόνα από syrostoday.gr)

Ήταν 2019, όταν κάποιοι (πλέον «παράσιτα» σύμφωνα με τον κ. Ξενοκώστα), μέσα από τον χώρο του ναυπηγείου, παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και των θεσμικών φορέων της Σύρου, αναφέρθηκαν σε συμπολίτες τους που ανησυχούσαν για το περιβάλλον και για τους κινδύνους της υγείας από τη ρύπανση και τους χαρακτήρισαν «ανθρώπινους οχετούς και ερπετά που υπηρετούν συμφέροντα» προτρέποντάς τους μάλιστα να σκάσουν και να ασχοληθούν με την αρρώστια και τα προβλήματά τους.

Το 2024, πάλι από το χώρο του ναυπηγείου, πάλι παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και των θεσμικών φορέων της Σύρου, κατά την κοπή της πίτας, αυτή τη φορά ο ίδιος ο πρόεδρος του ναυπηγείου κ. Ξενοκώστας έκανε λόγο για μπροστινούς οικονομικών συμφερόντων, αρρώστους, κλπ, εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων! (βλ. σχετικό video στο σημείο 23:10’)

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιους ακριβώς αναφέρεται ο κ. Ξενοκώστας, όμως, επειδή παρόμοιες συκοφαντίες έχει εκστομίσει και για το σύλλογό μας, του υπενθυμίζουμε ότι, σε ότι μας αφορά, τις συκοφαντίες που αναμασάει περί συμφερόντων δεν κατάφερε να τις αποδείξει στο Πρωτοδικείο ώστε να κερδίσει τα 3.000.000€ που ζητούσε. Θα έχει άλλη μια ευκαιρία να αποδείξει τα λεγόμενά του, σε λίγες μέρες, στο Εφετείο.

Όσον αφορά τη ρύπανση των υδάτων της Τουρκίας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Ξενοκώστας, ας μάς επιτρέψει να τον ενημερώσουμε ότι πράγματι, εμάς τουλάχιστον, μας ενδιαφέρει να μην ρυπαίνεται ο πλανήτης. Περισσότερο όμως μάς ενδιαφέρει η ρύπανση της Ερμούπολης, την οποία ρύπανση είναι βέβαιο ότι δεν τη φέρνουν τα νερά από την Τουρκία. Ακόμη περιμένουμε τον κ. Ξενοκώστα να σχολιάσει δημοσίως τα ευρήματα της μελέτης του ΕΛΚΕΘΕ στα ιζήματα της Ερμούπολης και απορούμε γιατί δεν μιλάει γι’ αυτά αλλά για τα ιζήματα στην Τουρκία.

Παρεμπιπτόντως, θα είχε πράγματι ενδιαφέρον αν ο κ. Ξενοκώστας παρουσίαζε στοιχεία για τη χωροθέτηση των ναυπηγικών εγκαταστάσεων στην Τουρκία. Λειτουργούν τα Τουρκικά ναυπηγεία στα κέντρα πόλεων, 20 μέτρα από κατοικημένες περιοχές, 100 μέτρα από σχολείο, 200 μέτρα από Νοσοκομείο; Ή μήπως αυτό το προνόμιο το έχουμε μόνο εμείς; Μήπως γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απαιτείται η εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών όρων, ενδεχομένως αυστηρότερων από τους αντίστοιχους της Τουρκίας;

Και ναι, δεν θέλουμε να κλείσει το ναυπηγείο, το έχουμε διακηρύξει σε χίλιους τόνους. Απλά, ζητούμε να εφαρμόσει τα ενδεδειγμένα μέτρα ελέγχου της ρύπανσης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Αυτό και μόνο.

Κατά τα λοιπά, συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Ξενοκώστα όταν λέει ότι: «το περιβάλλον αφορά όλους εμάς και τα παιδιά μας» και πως «είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να το αφήσουμε σε παραβατικούς και ψυχικά νοσούντες».

26.01.2024

Το Διοικητικό Συμβούλιο