Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Εκδήλωση – συζήτηση «Το νησί της σιωπής – Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον, Δημοκρατία»

Εκδήλωση – συζήτηση «Το νησί της σιωπής – Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον, Δημοκρατία»

 

Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου (Νέος χώρος εκδήλωσης)
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, 17:00

Ενώ η διά γυμνού οφθαλμού έντονη ρυπαντική δραστηριότητα στο λιμάνι της Ερμούπολης συνεχίζεται αμείωτη (βλ. ενδεικτικά συνημμένα βίντεο και φωτογραφίες), ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρμόδιες αρχές (Κυβέρνηση, Υπουργεία, Περιφέρεια, Λιμενικό και Δήμος, που πάλι δήλωσε αναρμόδιος) κωφεύουν και σιωπούν, απρόθυμες να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εταιρείες «ONEX (ONEΞ) Ελληνικά Ναυπηγεία Σύρου Ανώνυμη Εταιρεία» και «ONEX Neorion Shipyards A.E.» άσκησαν αγωγές SLAPP (στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής πολιτών στα κοινά) ενάντια στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και δύο μέλη μας, συνολικού ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ (€3.000.000). Πρόκειται για την πλέον εξοντωτική αξίωση που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα από επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος πολιτών και, μάλιστα, με τις εξωφρενικές κατηγορίες της «συκοφαντικής δυσφήμισης», διά της οποίας, δήθεν, προκαλέσαμε «ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη», και της δήθεν «υπόγειας εξυπηρέτησης σκοτεινών αντίπαλων επιχειρηματικών συμφερόντων».

Οι τρεις αγωγές συζητήθηκαν σε πρώτο βαθμό από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου στις 10 Δεκεμβρίου 2021, το οποίο με την 42/2022 απόφασή του έκρινε πως η μέχρι σήμερα δράση τού ΠΠΠΣ, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και της απειλής προς τη δημόσια υγεία είναι απολύτως θεμιτή και τεκμηριωμένη και ότι καμία ζημιά (ηθική ή υλική) δεν έχει προκληθεί στην εταιρία από τη δράση του Παρατηρητηρίου. Ως εκ τούτου, απέρριψε και κάθε αξίωση για αποζημιώσεις προς την εταιρία, που συνολικά διεκδικούσε €3 εκ. από το ΠΠΠΣ και τα εναγόμενα μέλη του.

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ στον κόλπο της Ερμούπολης η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΟΝΕΧ (!) κατέγραψε πολύ σοβαρή ρύπανση στην περιοχή, παρά το γεγονός πως τα πρωτοφανή ευρήματα που περιγράφονται στο σώμα της μελέτης, υποβαθμίζονται παραδόξως στη σύνοψη των συμπερασμάτων της.

Ενάντια στη συστηματική συγκάλυψη, από τους αρμόδιους φορείς του τόπου, της σοβαρότατης ρύπανσης και των προφανών κινδύνων για τη δημόσια υγεία, το ΠΠΠΣ διοργανώνει εκδήλωση συζήτηση, με τίτλο «Το νησί της σιωπής Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον, Δημοκρατία», με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, νομικών, ιατρών, μεταλλειολόγων, ναυπηγών και ακτιβιστών, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στις 17:00, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου.

 

Αναλυτικό πρόγραμμα

 • 17:00 – Έναρξη – Χαιρετισμός & Α’ Ενότητα – Περιβάλλον και Δημόσια Υγεία
  Συντονίζει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη

  • Η μελέτη τού ΕΛΚΕΘΕ
   Νικόλαος Ζαχαρόπουλος, Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
   Μιχάλης Φραγκίσκος, Δρ. Μηχανικός ΕΜΠ – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
  • Επιπτώσεις της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία
   Ιορδάνης Παπαδόπουλος, παιδίατρος, επιμελητής Α’ στο ΓΝ Σύρου, μέλος ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων
  • Γίνεται και αλλιώς! Οι συνθήκες εργασίας στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο.  Σύγχρονα, ασφαλή και φιλικά προς το περιβάλλον ναυπηγεία
   Παρεμβάσεις εργαζομένων σε ναυπηγεία. 
  • Συζήτηση – Συμπεράσματα
 • 18:00 – Διάλειμμα με μπουφέ
 • 18:15 – Β’ Ενότητα – Κοινωνικός έλεγχος και Δημοκρατία
  Συντονίζει ο δημοσιογράφος Τάσος Σαραντής
  • Η πρωτόδικη απόφαση
   Πέτρος Σταυριανός, δικηγόρος του ΠΠΠΣ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου
  • Το SLAPP, η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στον κοινωνικό έλεγχο και ο ρόλος τού Τύπου
   Αλέξανδρος Μπίστης (Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου)
   Πέτρος Κουσουνάδης (Τήνος)
   Φαίη Τζανετουλάκου (Βόλος)
   Σταυρούλα Πουλημένη (αlterthess)
   Τάσος Σαραντής (Εφημερίδα των Συντακτών)
  • Συζήτηση – Συμπεράσματα

Δελτίο Τύπου: https://drive.google.com/file/d/1OKEtsuuJ9bd16yUnt6YgR0ii5NXcUbNP/view

Σύνδεσμος ΖΟΟΜ, για διαδικτυακή παρακολούθηση της εκδήλωσης:
https://aegean-gr.zoom.us/j/96118714901?pwd=V2J2U3R6RHpYWjljVWtqZ3dyWkJ3Zz09

Ετικέτες: