Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Σύρος: Το νησί της σιωπής

Σύρος: Το νησί της σιωπής

** Ενώ έχει αποδειχθεί η ρύπανση πέριξ του Νεωρίου, το δημοτικό συμβούλιο καταψηφίζει πρόταση παρέμβασης

** Στις 8 Μαρτίου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό slapp αγωγή κατά των κατοίκων που μίλησαν  

Στις 8 Μαρτίου εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό τρεις αγωγές τριών εκατομμυρίων ευρώ συνολικά προς το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου από τις εταιρείες του ομίλου ONEX, που διαχειρίζονται το ναυπηγείο, αξιώνοντας αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση, διαφυγόντα κέρδη και ηθική βλάβη. Οι αγωγές απορρίφθηκαν πρωτόδικα καθώς κρίθηκε ότι η δράση του Παρατηρητηρίου, προκειμένου να αναδείξει το ζήτημα της ρύπανσης του φυσικού περιβάλλοντος και της απειλής προς τη δημόσια υγεία είναι απολύτως θεμιτή, εύλογη, τεκμηριωμένη, δικαιολογημένη, χωρίς καμία σκοπιμότητα έγινε στο πλαίσιο των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των κατοίκων και ότι καμία ζημιά (ηθική ή υλική) δεν έχει προκληθεί στην εταιρία από τη δράση του Παρατηρητηρίου. Η σε δεύτερο βαθμό εκδίκαση της υπόθεσης δεν έρχεται σε κενό χρόνου, αλλά αφού πια έχει δημοσιευθεί μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η οποία καταδεικνύει βαριά ρύπανση των ιζημάτων του κόλπου της Ερμούπολης.

Καταψήφισε το δημοτικό συμβούλιο την ανάληψη πρωτοβουλίας 

Ακόμα, κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί σχετικά, μάλιστα οι προηγούμενες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης είτε καθησύχαζαν τους πολίτες πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας είτε σιωπούσαν εκκωφαντικά. Στο νεοεκλεγέν δημοτικό συμβούλιο η παράταξη «Σύρος Εξ Αρχής» κατέθεσε πρόταση σύστασης επιτροπής για ανάληψη πρωτοβουλίας για ναυπηγεία, η οποία απορρίφθηκε καθώς υπερψηφίστηκε μόλις από τους 6 από τους 27 συμβούλους. Η πρόταση αναφερόταν «στα όλο και περισσότερα επεισόδια ατμοσφαιρικής, θαλάσσιας και ηχητικής ρύπανσης από τα ναυπηγεία», και καταδείκνυε την υποχρέωση του δήμου να αντιμετωπίσει την κατάσταση: «Προτείνουμε σήμερα να δημιουργηθεί τετραμελής επιτροπή υψηλού επιπέδου, αποτελούμενη από το δήμαρχο και τον επικεφαλής κάθε παράταξης της αντιπολίτευσης, η οποία θα πάρει σήμερα την ακόλουθη εντολή από το δημοτικό συμβούλιο: (α) σε διάστημα ενός μήνα, να διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, ερχόμενη σε επαφή με τα ναυπηγεία, με κάθε αρμόδια δημόσια υπηρεσία και κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ή πολίτη. Παράλληλα, να εξετάσει όλες τις αναφορές ρύπανσης το τελευταίο διάστημα που θα τεθούν υπόψη της. Και (β) να αναζητήσει και να καταθέσει ολοκληρωμένες πρότασεις σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για την ταχύτατη βελτίωση της κατάστασης». Αξίζει να αναφερθούμε σε τοποθέτηση δημοτικού συμβούλου, ο οποίος δήλωσε «κατά της αμμοβολής», αναρωτώμενος «υπάρχει αμμοβολή; Το ξέρουμε; Το γνωρίζουμε; Υπάρχει θαλάσσια ρύπανση; Από το πού είναι; Από το Νεώριο; Μπορεί να το απαντήσει κάποιος υπεύθυνα εδώ; Εφόσον δεν τα ξέρουμε αυτά, δεν μπορούμε να φέρνουμε τέτοια θέματα εδώ πέρα»

Εκδήλωση ενημέρωσης 

Το Παρατηρητήριο διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Το νησί της σιωπής – Δημόσια Υγεία, Περιβάλλον, Δημοκρατία» στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στις 5 μ.μ., η οποία θα μεταδοθεί και διαδικτυακά. Η εκδήλωση χωρίζεται ενότητες, με την πρώτη να αφορά τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον. Σε αυτή θα παρουσιάσουν τη μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ, η οποία διαπιστώνει τη ρύπανση ο μηχανικός μεταλλείων Νικόλαος Ζαχαρόπουλος και ο μεταλλουργός μηχανικός Μιχάλης Φραγκίσκος. Ο παιδίατρος και μέλος του ΔΣ Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων Ιορδάνης Παπαδόπουλος θα μιλήσει για τις «επιπτώσεις της θαλάσσιας και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη δημόσια υγεία». Θα ακολουθήσον παρεμβάσεις εργαζομένων στα ναυπηγεία. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σταυρούλα Πουλημένη.

Η δεύτερη ενότητα έχει τον γενικό τίτλο «Κοινωνικός έλεγχος και Δημοκρατία». Ο δικηγόρος του ΠΠΠΣ Πέτρος Σταυριανός αναλύει την πρωτόδικη απόφαση και ακολουθεί συζήτηση με θέμα «To SLAPP, η ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα στον κοινωνικό έλεγχο και ο ρόλος του Τύπου» και ομιλητές τους Αλέξανδρο Μπίστη (Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου), Πέτρο Κουσουνάδη (Τήνος),  Φαίη Τζανετουλάκου (Βόλος), Σταυρούλα Πουλημένη (αlterthess) και Τάσο Σαραντή (ΕφΣυν).

Πηγή: Εφημερίδα «Η εποχή» https://www.epohi.gr/article/48943/syros-to-nhsi-ths-siophs