Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Τα Νέα μας » Καθαρισμός μονοπατιού προς τη Σπηλιά Φερεκύδη

Καθαρισμός μονοπατιού προς τη Σπηλιά Φερεκύδη

Ύστερα από την επιτυχημένη δράση καθαρισμού στις περιοχές Πανάχραντος, Πελεκανιά και Ανάσταση, είμαστε έτοιμοι για την δεύτερη δράση, αυτή τη φορά με πολύ μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας αλλά και ακόμα μεγαλύτερης σημασίας. Καλούμε τα μέλη, τους φίλους και κάθε πολίτη του νησιού σε εθελοντικό καθαρισμό της περιοχή γύρω από το μονοπάτι που οδηγεί στη σπηλιά του Φερεκύδη, με σημείο εκκίνησης το Ρηχωπό.

Όπως πολλοί από εσάς θα γνωρίζετε στην συγκεκριμένη περιοχή, ακριβώς πάνω από το ΧΥΤΑ, συντελείται μια καταστροφή του περιβάλλοντος άνευ προηγουμένου, αφού τα σκουπίδια που ο κάθε πολίτης φροντίζει να πετάει επιμελώς στους κάδους σκουπιδιών για να καταλήξουν στον ΧΥΤΑ… αυτά, λόγω αέρα αλλά και προφανώς λόγω κακής ή ελλιπούς λειτουργίας / διαχείρισης του ΧΥΤΑ βάσει της ιδιαιτερότητας των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις Κυκλάδες, καταλήγουν με τον αέρα στους λόφους και την θάλασσα.

Το μέγεθος των συσσωρευμένων απορριμμάτων στους λόφους της Απάνω Μεριάς είναι ασύλληπτο για τον κοινό νου, ασύλληπτο για πολιτισμένη κοινωνία και εκτός της περιβαλλοντικής υποβάθμισης αποτελεί και άμεση δυσφήμιση για το νησί μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει! Ξεκινάμε λοιπόν με τον συμβολικό εθελοντικό καθαρισμό αυτών των σκουπιδιών, σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου Ερμούπολης.

Έχουμε απευθύνει κάλεσμα και προς άλλους συλλόγους, για ενίσχυση της δράσης μας. Στόχος αυτής της δράσης είναι φυσικά ο καθαρισμός των περιοχών αλλά και η ανάδειξη ενός πολύ σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί μας και αφορά στην λειτουργία του ΧΥΤΑ, με την ελπίδα να κατατεθούν προτάσεις και να βρεθούν λύσεις.

  • Μαζευόμαστε την Κυριακή 27/06/2021 το αργότερο έως τις 9:00 στο Ρηχωπό. Φυσικά όποιοι κωλύονται εκείνη την ώρα τους ενημερώνουμε ότι θα είναι χρήσιμοι αν έρθουν και αργότερα.
  • Φοράμε γάντια χοντρά και ρούχα κατάλληλα για περπάτημα σε βουνό με αγκάθια, φέρνουμε κάποιο εργαλείο που θα μπορεί να μας χρησιμέψει στην αποκομιδή των σκουπιδιών ανάμεσα από αγκάθια.
  • Φέρνουμε το παγούρι με το νερό μας, φοράμε καπέλο, αντιηλιακό και φυσικά μάσκες!
  • Πολύ σημαντικό επίσης είναι όσοι έρθουν με αυτοκίνητο να μη το χρησιμοποιήσουν μόνο για ένα δύο άτομα αλλά να συνεννοηθούν και με άλλους ώστε να έρθουν όσο το δυνατόν λιγότερα οχήματα.